OTP-t vagy bitcoint vegyek? Hat meglepő hasonlóságot találtunk

Bár látszólag alma és körte az OTP-részvény és a bitcoin, ezért alig hasonlíthatók össze, meglepően sok közös vonást és hasonló eseményt találtunk az életükben. Másrészt éppen a különbözőségek miatt lehet érdemes mindkettőt a portfóliónkban tartani.

Az utóbbi időben, amióta olcsó, állítólag rengeteg magyar kisbefektető vásárolt OTP-t. Rákattantak a kicsiny magyar tőzsde legfontosabb papírjára, amely már a korábbi zuhanásokból is szépen felállt. Például a 2020 márciusi “Covid-összeomlásból”, vagy a 2008 őszi “Lehman-válságból”. Arra a kérdésre azonban, hogy “OTP-t vegyek, vagy bitcoint”, bizonyára sokan azt mondanák, hogy micsoda kontárság, almát hasonlítasz össze a körtével. Semmi közük egymáshoz.

Három okból is érdemes az OTP-re figyelni

Vagy pedig azt, hogy a bitcoin úgyis győzni fog, minek vennék egy dinoszaurusz-bankot. Ám legalább három okból is úgy gondoljuk, érdemes mégis tovább olvasni a cikket.

  1. Először, a befektetések egyik aranyszabálya, hogy meg kell osztani a kockázatot (diverzifikálni kell). Nem szabad mindent egy befektetésbe tenni, de még csak ugyanazon “eszközosztályba” (például csak részvénybe vagy csak kriptóba) sem.
  2. Másodszor, bár a kriptodeviza-piac ígéretesen fejlődik, sok idő telhet el és sok visszaesés következhet be, amíg igazán elterjed. A hagyományos pénzügyi világ pedig nem teljesen hülye, ha nem tudja feltartani a változásokat, lehet, hogy az élükre próbál majd állni. Lehet, hogy egyszer még ethert fogunk stake-elni az OTP-ben, vagy legalábbis rendszeresen ott fizetünk majd be a Binance számlánkra. (Ami SEPA-átutalással már most is lehetséges.)
  3. Harmadszor, meglepően sok a hasonlóság a kétféle befektetés között. Az árfolyam-alakulásban is, de hozam-kockázat, avagy ár-érték szempontjából az OTP is eléggé olcsónak látszik, meg a bitcoin is.
Az OTP és a bitcoin árfolyama.
Az OTP és a bitcoin árfolyama. (Adatok forrása: BÉT, Coinmarketcap.com.)

Miben hasonlít az OTP és a bitcoin?

1. A múltbeli hozamban

Először is mindkettő remek üzlet volt a múltban. Az OTP például tíz éve, 2012 júniusában nagyjából 3500 forint volt, ami a mostani 8500 körüli árfolyamnál két és félszereződést jelent. (A kifizetett osztalékokkal együtt pedig nagyjából háromszorozódást.) Ez ugyan éves szintre átszámítva csak körülbelül 11 százalék, de az is komoly infláció feletti reálhozam volt. Bár így is eltörpül a bitcoin több százszoros áremelkedéséhez képest, de valljuk be, egy jó osztalékfizető képességű nagybank jó érzés az ember portfóliójában.

Másrészt pedig mivel a bitcoin tíz éve alig volt ismert és akik hallottak róla, azok is inkább játéknak vagy pilótajátéknak, csalásnak hitték, összehasonlíthatatlanul kockázatosabbnak tűnt, mint az OTP. Az akkori eltérő kockázati szintek fényében az OTP emelkedése sem rossz eredmény, sőt.

2. Meglepő hasonlóság a kockázatban

Az utóbbi pár évben viszont már szelídültek a bitcoin ármozgásai, és a befektetési szakemberek, a kisbefektetők és egyes intézményi befektetők körében is ismertté és elfogadottá vált. Ez mindenképpen nagymértékben csökkentette a kockázatát. Ezt egy egyszerű számítással is ki lehet mutatni.

A kockázatot a volatilitással, azaz az árfolyamok szórásával (ingadozásával) szokták mérni. (Volatilitást számolni a standard deviation, az átlagtól való eltérés STDEV nevű Excel-függvényével lehet, magyarul “Szórás”.) Így az OTP-re 3,22 százalék, a BTC-re pedig 3,86 százalék jött ki a június 16-ig eltelt egy évre. (Ennyi a záróárakon mért napi árváltozások szórása.)

Ez azt jelenti, hogy ha a szórással mérjük a kockázatot, akkor a bitcoin kockázata az utóbbi egy évben már alig volt nagyobb, mint az OTP-é.

A bitcoin dollárban és forintban, egy évre.
A bitcoin dollárban és forintban, egy évre. Tradingview.com

3. Együtt esett a bitcoin és az OTP?

Az utóbbi egy évben a bitcoin is körülbelül felére esett (40 ezer dollárról 20 ezer dollár környékére), és az OTP is (17 ezer forintról 8500-ra). Bár ha a forint gyengülését is beleszámolnánk, akkor a bitcoin esése jóval kisebb lenne. (Ez különösen lejjebb, az öt éves grafikonon szembetűnő.)

Ami az eddigi csúcsokat illeti, a bitcoin útja 69 ezerről 20 ezer dollárra 71 százalékos esés. Az OTP történelmi csúcsa 19 590 forint volt 2021 november ötödikén, mit tesz isten, mindössze öt nappal a bitcoin és az ether november 10-i történelmi csúcsa előtt. Ez 57 százalékos esés. Pontosabban a június elején kifizetett 430 forint osztalék miatt valójában csak 54,4 százalék.

A bitcoin dollárban és forintban, öt évre.
A bitcoin dollárban és forintban, öt évre. Tradingview.com

4. Közös mozgatórugó az OTP és a bitcoin ára mögött?

Persze nem véletlen, hogy az OTP is, a kriptók is november elején érték el csúcsukat, például a Nasdaq technológiai index vagy a német DAX is november vége felé tetőzött. Közös a magas kockázat a külföldi invesztorok szemében, mindkettő “high risk asset”. Mindegyiknél nagyon fontos szerepe van egyetlen dolognak: a globális kockázatvállalási hajlandóságnak. Ha ez fordul majd, és ismét merészebbek lesznek a befektetők, akkor a bitcoin, a Nasdaq és az OTP, jelentős különbségeik ellenére, együtt mehetnek új csúcsok felé.

Ami miatt pedig ez a kockázatvállalási hajlandóság csökkent, az főként a magas infláció és a kamatemelési sorozat a fejlett világban, de a csapból is ez folyik most, úgyhogy nem is részletezzük.

Ez is érdekelhet: Így lehet könnyen, gyorsan bitcoint forintért venni

5. Az OTP és a bitcoin jövőbeli kilátásai

A bitcoinra is, az OTP-re is sok olyan előrejelzés érkezik, amelyek jelentős árfolyam-emelkedést vetítenek előre. Az OTP-t a brókercégek, bankok elemzői nagyjából 14 ezer forintra tartják, ami 65 százalékkal magasabb a jelenleginél. Veszi is a bank a saját részvényeit rendesen, pedig ők csak tudnak valamit a saját kilátásaikról.

A bitcoinnál sokkal nehezebb fair értéket mondani, pár tízezer dollártól sok százezer dollárig sok minden előfordul. Az aranypiaci analógia például 170 ezer és 500 ezer dollár közötti értékeket ad ki.

(De vannak olyan merészek is, akik nullát vagy egymilliót mondanak be, lásd: 7 izgalmas módszer – mennyit ér a bitcoin valójában?)

6. A bitcoin és az OTP “tulajdonosai”

Korábban, 2020 ősze előtt nem volt elmondható a bitcoinról, de ma már igen, hogy a kisbefektetők kedvence, de intézményi befektetők is szorgosan veszik. Az OTP-nél ez már évtizedek óta így van.

A bitcoin és az OTP különbözősége

Hogy mi a különbség az OTP és a bitcoin között? Nyilván rengetegféle.

1. Nyereséges cég kontra kincsképző eszköz

Az egyik egy bank, ami egy vállalat, hosszú távon is nagyon nyereséges, és évente pár százalék osztalékot is kifizet, ami eddig általában nőtt is az évek során. A bitcoin pedig sem nyereséget, sem kamatot, sem osztalékot nem termel tulajdonosainak, bár ettől még lehet értékes. Az inflációja (pontosabban a forgalomba kerülő bitcoinok száma) viszont folyamatosan csökken. Sok szempontból inkább az aranyhoz hasonlít, mint a részvényekhez, nem hiába hívják digitális aranynak is.

Az OTP a részvényekhez tartozik, a bitcoin a kriptoeszközökhöz. Más kategória, valóban alma és körte, de valahol mindkettő (édes) gyümölcs.

2. Mitől esnek? Mitől emelkednek?

Már vázoltuk, hogy a kétféle befektetés jövője nagyban függ a befektetők kockázatvállalási hajlandóságától. De az OTP egészen biztosan a szomszédban zajló háború, a magyar “nemmegszorítások” (különadók) és Magyarország gazdasági bajainak valószínűsíthető sokasodása miatt is esik.

Ez is érdekelhet: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

A bitcoin, nos, ember legyen a talpán, aki megmondja, miért is esik pontosan, de a magyarspecifikus tényezők miatt biztosan nem. Ez javítja a diverzifikációs hatást, vagyis OTP– és bitcoin-tulajdonosként a befektetéseink (portfóliónk) kockázata valamelyest csökken ahhoz képest, mintha mindent egyféle eszközben tartanánk.

3. Mérsékelt az OTP-bitcoin együttmozgás, de van

Az arany híres arról, hogy rendszerint nem mozog együtt a részvénypiaccal, azaz nem korrelál vele. Ám a bitcoin és az OTP ármozgásánál nem túl magas és nem túl alacsony volt a korreláció az utóbbi egy évben, 0,63. (Az 1-es korreláció teljes együttmozgást, a -1 teljesen ellentétes mozgást jelent, a 0,63 közepesnek, nem valami erősnek mondható.) Ez a diverzifikációs hatás tehát mérsékelt, de van. Ha meg nagyon különböző eszközt akarsz, lehet, hogy aranyat is érdemes venni harmadiknak.

4. Véd-e az OTP forintgyengülés ellen?

A bitcoin, mint minden devizaeszköz, a forintgyengülés elleni fedezetnek (hedge-nek) is használható. Lásd cikkünket:

Duplán nyereség kriptózni a dollár/forint árfolyam miatt

Az OTP nyilván kevésbé, bár egy kis közvetett hatás ott is van. A bankcsoport bevételeinek egy jelentős része ugyanis a külföldi leányvállalatoktól érkezik.

5. Eltérő a bitcoin és az OTP kockázata

Az OTP Bank kockázatai közé tartozik egy esetleges gazdasági visszaesés, akár Magyarországon, akár globálisan. De a magyar kormányzat, a törvénykezés, az Orbán-rendszer is, amely előszeretettel használja időnként fejőstehénnek, pénzkiadó automatának a tőzsdei társaságokat. Ráadásul az OTP-nek konkurenciát is igyekeznek teremteni az állami bankholdinggal (habár azt mondják, az állam nagyon rossz tulajdonos).

A bitcoinnál szabályozási kérdések merülnek fel, az EU is, az USA is feni a fogát rá. Az ESG (fenntartható fejlődés, klímavédelem) miatt is gyakran támadják. Az adózása pedig egyes országokban egy katasztrófa, másutt csak nagyon kellemetlen vagy szigorú, mint például Svédországban.

Élménytúra: de miért nem fizetnek bitcoinnal a svédek?

A bitcoin konkurenciája

Hogy ki a bitcoin konkurenciája? Ha fizetőeszköznek tekintjük, akkor hagyományos pénzügyi rendszer, a fintech, de egyes altcoinok is ide sorolhatók. Ma viszont megtakarítási eszköznek, akkor a kamatozó kötvények, az ingatlan, az arany vagy akár a részvénybefektetések is bizonyos mértékig versenyezhetnek vele. (Leginkább a tech-papírok.)

A maga nemében azonban annyira unikális, hogy talán egyiktől sem kell hosszú távon félteni.