Venezuelában az orvosok nem férnek hozzá a külföldi támogatáshoz

Blokkolták Venezuelában azt a tőzsdei oldalt, melyen keresztül az alulfizetett egészségügyi dolgozók kaptak volna anyagi támogatást külföldről. 

A koronavírus-krízisben helytálló alulfizetett venezuelai dolgozók nem férnek hozzá egy kezdeményezés révén nyújtott több millió dollárnyi segélyhez, mert a dél-amerikai ország blokkolta azt a oldalt, melyen keresztül a tranzakciók lebonyolításra kerülnének.

A kezdeményezést még a múlt héten jelentette be az ideiglenes elnök Juan Guaido. A projekt neve az Egészségügy Hősei, amely keretében 62 ezer éhbérért dolgozó egészségügyi alkalmazott között 17 millió dollárt osztanának szét. A tranzakciókhoz használt weboldal, az AirTM viszont elérhetetlen a COVID-19 járvány élvonalában küzdő munkavállalók számára, mivel Venezuela még 2018-ban betiltotta azt.

Az AirTM bankokhoz és blokkláncokhoz csatlakoztatott digitális tárcát használ a külföldi pénzküldéshez. Az oldal az elmúlt években Venezuelában – ahol a világon a legmagasabb az infláció – igen népszerűvé vált, hiszen az emberek ezen keresztül próbáltak dollárhoz vagy kriptovalutákhoz jutni. Az oldal viszont két éve nem elérhető csak VPN használatával. Most az egészségügyi dolgozók küzdenek azért, hogy minél hamarabb hozzáférhessenek a nekik szánt pénzhez.

Guaido – akit számos ország elismert Venezuela legitim elnökének – tegnap a Twitteren több bejegyzést tett közzé, melyekben tanácsokat adott arra vonatkozóan, hogy hogyan juthatnának a támogatáshoz a rászoruló hétköznapi hősök.

Az Egyesült Államok tavaly befagyasztotta a venezuelai kormány számláit, ezzel nyomást gyakorolva Nicolas Maduro elnökre, akit hivatalosan nem is ismertek el a nemzetek a dél-amerikai országba vezetőjének. Venezuelában súlyos pénzügyi válság dúl, mivel a globális olajárak drasztikusan lecsökkentek. 2015 óta több mint 5 millió ember menekült el az országból.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük