A venezuelaiak már internet nélkül is tudnak bitcoint, petrót küldeni

A venezuelai kriptotőzsde, a Criptolago új fejlesztésű rendszerével már egy SMS küldésével is tudnak a felhasználók bitcoin és egyéb kriptopénzt, pl. állami petro utalásokat indítani.

Egy SMS, és már indulhat is a bitcoin vagy a petro tranzakció

A stabil internetkapcsolat megtalálása nem olyan egyszerű Venezuelában, mint ahogy azt sokan itthon elképzelik. Sok helyen ugyanis teljesen hiányzik az internet-lefedettség; néhol pedig hiába van, a jelerősség olyan gyenge, hogy az lényegi változást nem hoz. Erre a problémára lehet sok esetben megoldás a venezuelai kriptotőzsde, a Criptolago új fejlesztése, amely segítségével már SMS küldéssel – azaz teljesen internet-hozzáférés nélkül – tudnak az oldalt használók kriptopénz tranzakciókat lebonyolítani.

A vállalkozás elmondása szerint az új funkció kialakításának elsődleges motivációja az volt, hogy maga a venezuelai elnök, Nicolas Maduro is nagymértékben támogatja (lol) a bankszektorral párhuzamosan működő alternatív fizetési rendszerek kialakítását Venezuelában. Ráadásul nem is olyan régen Maduro még külön arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos területe a fejlesztéseknek, hogy a fizetési rendszerek olyan offline megoldásokkal rendelkezzenek, melyek kompatibilisek a petróval (a venezuelai hivatalos kriptopénzzel). A Criptolago nem is várt sokáig, és hamar kialakították az SMS-alapú rendszerüket. Ez az ő esetünkben nem csak petro küldésére alkalmas, hanem az oldal által kínált összes kriptopénzzel működik, azaz bitcoint, litecoint és akár dasht is küldhetnek a felhasználók, melyet a platform valós időben el is végez.

A venezuelaiak már internet nélkül is tudnak bitcoint, petrót küldeni

A cég másik fő célja a kriptopénzek minél nagyobb tömegekhez való eljuttatása, ezért remélik, hogy az offline fizetési lehetőség új emberek számára teszi lehetővé majd a bitcoin használatát. Bár jelenleg a funkció csak regisztrált felhasználók számára elérhető, maga a regisztrációs folyamat nem állít sok akadályt a leendő használók elé, és meglehetősen gördülékenyen működik. A nagyobb probléma inkább az, hogy az SMS-ben küldött petro milyen árfolyamon is kerül értékesítésre. A hivatalosan meghatározott ár ugyanis majdnem 60 dollárra tesz egy tokent a források szerint, míg a helyi tőzsdéken inkább olyan 10 és 20 dollár között mozog az árfolyama – amely azért jelentős különbség.

Venezuelában is egyre többen fordulhatnak a kriptopénzek felé

A Criptolagonak egyébként nem ez volt az első újítása, mellyel népszerűsíteni szerették volna a venezuelaiak körében a kriptopénzeket. A Glufco, fizetési rendszerekkel foglalkozó céggel már korábban partnerkapcsolatot alakítottak ki. Ennek keretében az érdeklődők számára olyan PoS-terminálokat létesítettek, amelyeken keresztül bankkártyákhoz hasonló kártyákkal tudnak a vásárlók kriptopénz-tranzakciókat lebonyolítani.

A Criptolago újítása előtt is volt már lehetőségük a venezuelaiaknak dash küldésére az ún. Dash Text platformján. Ők szintén offline, SMS-alapú tranzakciókat tesznek lehetővé az ügyfeleik számára. Az érdeklődés ez iránt az utóbbi hónapokban meglehetősen lelohadt, azonban az egyre erősödő gazdasági gondok, és a bolivár értékének rohamos esése miatt a kriptopénzek – mint alternatív fizetési lehetőségek – sok ember számára egyre kecsegtetőbbnek tűnhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.