A világ közel fele szeretne helikopterpénzhez jutni a Nemzetközi Valutaalaptól

  • 53
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hivatalosan mentőcsomagként fog bevonulni a történelembe, de a fedezet nélküli bankrendszer működésével tisztában lévők tudják, hogy elektronikus papírfecnik kikölcsönzéséről van szó olyan országoknak, amiknek a fizetőeszközei még annyit sem érnek (az az, USA-n kívül az összes többi), mint a vezető WC-papír márka, a dollár.

A COVID-19 járvány hatására a világ országainak közel a fele fordult segítségért a Nemzetközi Valutaalaphoz, a nemzetközi monetáris rendszer védbástyájához, ám a szervezet attól fél, hogy a kihelyezett hiteleket a kölcsönt felvevő országok képtelenek lesznek visszafizetni, jelenti egy Al-Jazeera riport.

Hozzáteszi, a világ országai jóval szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, mint a korábbi történelmi jelentőségű krízisek idején vagy az 1920-as években.

No de nincs gond addig, amíg berreg az Egyesült Államok és a többi donor ország pénznyomdája (az alap tetemes részét a G20 állja, ki nem találjátok annak is melyik fele), lesz még bőség és adósrabszolgaság a harmadik világban, pontosan ezt hivatott szolgálni az IMF 9,000,000,000,000 dolláros mentőcsomagja a COVID-19 krízissel sújtott országoknak.

Az Al-Jazeera által készített riportot itt találjátok, ha megy az angol, figyeljetek a mainstream keynesiánus közgazdászunk érvelésére:

A riporter megkérdezi mainstream közgazdász barátunkat, hogy miért jó akkor az eladósodott országoknak, hogy az IMF hitellel még tovább fog növekedni a külföldi adósságuk ugyanazon donorok felé, mint már mondjuk 50 évvel ezelőtt is. Erre a válasz, nem baj ha növekedik az adósságuk, mert miután beindul a gazdaságuk, akkor majd kinövik. Ez volt a válasz 50 évvel ezelőtt is és mégis, Afrika még mindig inkább hasonlít egy pöcegödörre.

A példa amit felhoz Nagy-Britannia, méghozzá nem is akármilyen csűrt-csavart logikával: állítja, az UK óriási hiteltartozást görget maga előtt már évszázadok óta és például még mindig nem fizette vissza a második világháborús adósságát, és lehet soha nem is fogja, MERT ahogy növekszik a gazdaság, úgy növi ki a hiteltartozását.

A kérdés: ha már kinőtte az UK gazdasága a második világháborús hiteleit, akkor nem lenne egyszerűbb simán csak visszafizetni? Mert az iskolapadban minden nyomorult állampolgárnak ezt verik a fejébe, a hitelt vissza kell fizetni.

Ebből csak az jön le, hogy az egész globális pénzügyi rendszer egy nagy rakás vetítés és a hitel-ópium nélkül a gazdasági növekedés zéró vagy mínuszos. Itt elérkeztünk az ellentmondások világába és nyilvánvalóvá válhat, hogy örökké nem lehet folytatni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.