Világméretű digitális jegybankpénz együttműködést sürget a bankok bankja

A Nemzetközi Elszámolások Bankjának (BIS) az ügyvezetője, Augustín Carstens friss előadásában a digitális jegybankpénzek előnyeiről szólt.

A mellékelt március 31-én kiadott dokumentumban (cím: Central Bank Digital Currencies: Putting a Big Idea into Practice) a bankok bankjának is nevezett nemzetközi szervezet több ötletet is megvizsgált a digitális jegybankpénzek (CBDC-k) elindítására.

Carstens a megjegyzéseit a bázeli Peterson Institute for International Economics (PIIE) virtuális konferencián tette a CBDC-kel kapcsolatban az elején kiemelve, hogy a világ nagyhatalmai, mind az Egyesült Államok, mind Kína, egyre több forrást csatornáz a saját digitális jegybankpénzének kifejlesztéséve.

A BIS szintén több CBDC-khez kapcsolódó projekten dolgozik, mert szerint a “…CBDC-k a központi banki pénzek technológiailag fejlett megfelelői. Ha jól tervezik, akkor egy biztonságos, semleges és végleges elszámolást jelenthetnek egy digitális gazdaságban.“

Itt szeretnénk vitába szállni az állításokkal, ugyanis egy digitális jegybankpénz soha nem lehet politikailag semleges fizetőeszköz, hiszen függ a kibocsátó központi bank vezetőinek adott politikájától. A biztonságossága is kétségbe vonható, hiszen könnyen a digitális bűnözők prédájává válhat nem megfelelő biztonsági protokollok használata esetén.

Carstens ezek után megjegyzi, hogy a CBDC-k nem képeznék tárgyát a hitelkockázatoknak és használatukhoz megnövekedett hatékonyság társul. Kiemelte, hogy a CBDC-k nagyban eltérnek a kriptovalutáktól és stabilcoinoktól, amiknek nincs központi banki kapcsolatuk.

Itt megint fontos kiemelni, amíg nem garantálja semmilyen publikus algoritmus és egyben fék az adott CBDC-k hitelkockázati biztonságát, addig nem állja meg a helyét az állítás, hiszen annyit generálhatnak belőle megfelelő fedezet és banki tartalék hiányában is, amennyit csak akarnak, ahogy ez igaz az elektronikus pénzre, vagy a sima pénznyomtatásra is.

Carstens szerint mindenesetre fontos az óvatosság és az ésszerűség gyakorlása bevezetésükkor és kiemelten fontosnak véli a nemzetközi együttműködést a digitális jegybankpénz elindításakor, mert nélküle nem érheti fel a teljes potenciáljához.

“Globálisan koordinált CBDC tervezési munkák és mCBDC pilot szintén értékes alternatívákat kínál a magánszféra által kibocsátott stabilcoinokkal és kriptovalutákkal szemben, melyeket nem koordinál egyetlen társadalmi célokat észben tartó nemzetközi szervezet se.”

Az utolsó kommentjébe is bőven beleköthetnek a bitcoin hirdetői, különösen ami a digitális jegybankpénzek társadalmi céljait illeti. Mindenesetre szembetűnő, hogy néhány év leforgása alatt mekkorát fordult a világ a bankok körül és kezdik magukévá tenni a technológia innovációs potenciálját. Csak remélni tudjuk, hogy a szabályozók is felkészültek a téren várható banki visszaélések megrendszabályozására.

Kapcsolódó cikkeink: