Jelentősen visszaesett a bitcoin forgalom a kínai tőzsdéken miután bevezették a tranzakciós díjat

Jelentősen visszaesett a bitcoin forgalom a kínai tőzsdéken miután a legnagyobb szolgáltató kereskedési díjat vezettek be a kínai központi bank nyomására.

Úgy tűnik a gyors napközbeni kereskedésre szakosodott High Frequency Trading (HFT) cégek kivonulnak a kínai bitcoin piacról. A HFT során  automatizált algoritmusok segítségével rövid ideig tartó pozíciókat vállalnak és az apró piaci eltéréseket használják ki profitszerzésre.

Visszaesett a bitcoin forgalom Kínában

Jól látható, hogy az OkCoin tőzsdén 89 százalékot csökkent a bitcoin kereskedés forgalma helyi idő szerint 1 órakor, amikor a tranzakciós díjat bevezették. A korábbi 10062 bitcoinról 1026 bitcoinra az egy órás idő intervallumot tekintve. A Huobi és BTC China tőzsdéken hasonlóan visszaesett a bitcoin forgalom 92 és 82 százalékkal. A bitcoin ára ez idő alatt nem változott, a kis volumen ellenére 6350 jüan körül maradt bitcoinonként.

Visszaesett a bitcoin forgalom a kínai tőzsdéken

Eddig a legfőbb oka annak, hogy a bitcoin kereskedés 80 százaléka Kínában összpontosult az volt, hogy a tranzakciós díjak nélkül olcsó automatikus kereskedésre volt lehetőség. Sok professzionális kereskedő használta a kínai platformokat a tőzsdék közti arbitrázs kereskedésre.

Keddtől a kínai bitcoin tőzsdék tranzakciós díjat számítanak fel a kereskedésre

A korábbi árazási modell szerint a kínai bitcoin tőzsdék nem számítottak fel díjat a tranzakciók után. Bevételeiket a bitcoin átutalásokból nyerték amikor a felhasználók kiutalták az összegeket a tőzsdei számlákról. Kedden ez a rendszer véget ért és a kínai bitcoin tőzsdék mostantól díjat számítanak a tranzakciók után is. A lépésre azután szánták rá magukat az online tőzsdék, hogy a kínai központi bank több helyen tartott ellenőrzést.  A People Bank of China felszólította a bitcoin tőzsdéket a szabályos működésre és a spekulációs kereskedés visszaszorítására.

“A kínai bitcoin tőzsdék most a túlélésre játszanak” Összegezte a jelenlegi helyzetet Zhou Shuoji, a Fintech Blockchain Group vezetője, aki egy bitcoin kockázati tőke és egy befektetés alapot is működtet.

Kiszáradt a kínai bitcoin piacA tőzsdék fokozatosan szorítják vissza a spekulatív kereskedést, hogy a szabályozó kedvében járjanak, mondta Zhou. A tranzakció díj bevezetése a jelenlegi díj struktúra mellett nem jövedelmező.

A három nagy kínai bitcoin tőzsde, mely a világ bitcoin kereskedési forgalmának nagy részét adja keddtől számít fel kereskedési díjat. Mindegyikük úgy nyilatkozott, hogy a díj bevezetés reményeik szerint visszaszorítja majd a spekulációs célú kereskedést ezzel pedig megszűnhet a bitcoin árfolyam nagy kilengése.

Épp a napokban írtunk róla, hogy egy angol bitcoin tőzsde pont ellentétes lépésre szánta el magát. A Coinfloor ugyanis január közepétől ingyenessé teszi a kereskedés a forgalom növekedésének reményében. Bár ezen lépés kapcsán nem valószínű, hogy a kínai forgalom áttelepül Európába, a bitcoin piacra mindenképpen kihat majd a tranzakciós díjak bevezetése az ázsiai országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük