Visszanyalt a fagyi: a Square egyik szervezete beperelte az álszatoshit

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Craig Wright most megtudhatta, milyen érzés egy bírósági eljárásban a másik oldalon állni. Az ausztrál vállalkozót szerzői jogok megsértése miatt beperelték. 

Craig Wright a kriptoközösség egyik legtenyérbemászóbb figurája ebben már szinte biztosak lehetünk. Ahol csak lehet kihúzza a gyufát, beperel és megfenyeget mindenkit, akit csak tud. Nemrég azzal vívta ki a kriptohívők haragját, hogy kijelentette, a Bitcoin fehér könyvet ő írta, majd szerzői jogot követelt. Bár Wright-nak még a mai napig sem sikerült bebizonyítania azt, hogy ő lenne a bitcoin feltaláló Satoshi Nakamoto, mégis jogot formált a hivatalos dokumentumra, illetve a bitcoin.org, a bitcoin.com és a bitcoincore.org weboldalakra is, amelyeket eredetileg Satoshi Nakamoto készített. Wright ügyvédei szerzői jogok megsértésével öt személyt bepereltek, akik egyébként az említett weboldalakért felelnek.

Most viszont fordult a kocka. Jack Dorsey Square fizetésfeldolgozó vállalatának Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) nevű szervezete pert indított Wright ellen a Bitcoin fehér könyv szerzői jogainak megsértése miatt. Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságán benyújtott keresetben azt állítja a COPA, hogy a polgárpukkasztó vállalkozó nem a fehér könyv szerzője és tulajdonosa, ezért ezen dokumentumot bárki szabadon terjesztheti. A bíróságtól most azt kéri a szervezet, hogy Wright ne igényelhesse a dokumentum szerzői jogát, illetve tulajdonjogát.

Wright januári akciója egyébként ellenkező hatást váltott ki a társadalomból, mint amire ő számított. A szerzői jogok iránti követelése nyomán ugyanis a különféle vállalatok és szervezetek sorra kihelyezték a fehér könyvet a hivatalos weboldalukra, így tiltakozva Wright ámokfutása ellen. Még Észtország és Kolumbia kormányzati oldalán is látható volt a bitcoin dokumentuma.

A COPA további információkat kért Wright követeléseivel kapcsolatban, majd a Square a Twitteren kiírta: „Minket nem érdekel, ki hozta létre a bitcoint, csak az, hogy ki nem.”

A Square 2020 szeptemberében hozta létre a COPA-t a szabadalmi jogokkal való visszaélés megakadályozása érdekében. A COPA tagjai közé tartozik a Coinbase, a Kraken, az OKCoin, a MicroStrategy, a Blockstream és a BitPay is.

Wrightnak eközben egyre kevesebb szövetségese van. Az nChain Labs által támogatott Bitcoin SV-t már olyan prominens tőzsdék delistázták, mint a Binance és az OKCoin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.