Vlagyimir Putyin rábólintott, már augusztusban érkezik az új pénz

Oroszországban augusztus 1-jén elindul a digitális rubel kísérleti projekt, amelynek használata (elvileg) teljesen opcionális lesz.

Oroszország már a jövő héten bevezeti a digitális rubelt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön zöld utat adott a projektnek. A törvényjavaslat szövege módosítja az orosz polgári törvénykönyvet, hogy a digitális rubel használható legyen fizetésre, ugyanakkor felhatalmazza az orosz központi bankot, hogy augusztus 1-jétől az állampolgárok is használhassák a valutát.
A digitális rubelhez köthető számlákat közvetlenül a központi bank fogja kezelni, nem pedig a kereskedelmi bankok.

Az orosz média által megosztott nyilatkozatban Elvira Nabiullina jegybankelnök egyértelművé tette, hogy a valuta használata pusztán opcionális.

“Nagyon reméljük, hogy mind az emberek, mind a vállalkozások számára kényelmesebb és olcsóbb lesz, és elkezdik használni” – mondta. “Ez egy új lehetőség.” – tette hozzá.

Az orosz kormány 2020 októberében kezdte el először vizsgálni a digitális rubel lehetőségét, és 2022 februárjában kezdte meg a rendszer kísérleti alkalmazását az orosz bankokkal. Két héttel ezelőtt az Állami Duma jóváhagyta azt az új törvényt, amely lehetővé teszi a valuta használatát magánszemélyek számára.

A valuta programozható lesz, hogy bizonyos tranzakciós limitekkel rendelkezzen, és korlátozásokat vezessen be arra vonatkozóan, hogy mire költhetik a polgárok a pénzüket. Nem Oroszország az egyetlen, mely a digitális jegybankpénz bevezetésén munkálkodik. Számos más ország és az Európai Unió is CBDC-lehetőségeket mérlegel, holott többen emelték már fel a hangjukat a digitális valutákkal szemben.

Márciusban Ron De Santis floridai kormányzó a CBDC-ket “az amerikaiak megfigyelésének és az amerikaiak viselkedésének ellenőrzésére szolgáló eszköznek” nevezte.
Ezzel szemben Putyin és az orosz parlament már megtiltotta a kriptovaluták használatát az országon belüli fizetésekhez, és csak a határokon átnyúló kereskedelemben engedélyezte a használatukat.

További kapcsolódó cikkeink: