Itt az IMF legújabb terve: jön a globális CBDC

Lehullt a lepel a Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) terveiről, mely a napokban bejelentette a saját nemzetközi digitális jegybankpénzének (CBDC) bevezetését.

A CBDC az Universal Monetary Unit (UMU, más néven Unicoin) nevet fogja viselni, és az IMF közleménye szerint világszerte elfogadott lesz. A cél, hogy a valután keresztül biztosítsák a szabályok betartását és megvédjék a „nemzetközi bankrendszer pénzügyi integritását”. Az UMU-t a SWIFT globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszeren, illetve a valuta digitális pénztárcáján keresztül lehet majd használni. A SWIFT mintájára lehetővé fogja tenni a határokon átívelő digitális fizetéseket, azok valós idejű kiegyenlítését, a „legjobb” árfolyamokat ígérve.

Az IMF tisztviselői a jelenlegi határokon átnyúló fizetési rendszert lassúnak, drágának és kockázatosnak minősítették – az UMU célja ugyanakkor nem a nemzetközi monetáris rendszer megzavarása lesz, hanem éppen annak „megerősítése”, tovább gondolása lesz. A szervezet továbbá a „kriptovaluta” kifejezés jelentését is átdolgozná: „Crypto 2.0” – így kívánják az UMU-t és a többi CBDC-t forgalomba hozni.

Mindeközben a digitális jegybankpénzek kritikusai erős szavakkal illetik a trendet és igyekeznek ellenállásukat kifejezni az újonnan induló CBDC-vel szemben. Egyesek ugyanis ezen valuták fejlesztését a pénzügyi rabszolgaság felé vezető útnak nevezik, mely arra kötelezi az embereket, hogy teljes mértékben engedjék át a megkeresett vagyonuk feletti ellenőrzést. A készpénzzel és a decentralizált kriptovalutákkal ellentétben a kritikusok szerint a CBDC-k a pénzügyi magánélet végét jelenthetik.

Kapcsolódó cikkeink: