Hozz létre saját tokent a Waves platformon | Waves bemutató

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mi is az a Waves platform? A Waves egy nyílt forráskódú (open-source) platform, melyet a Waves platform AG fejlesztett ki 2016-ban. A platform segítségével a felhasználó létre tudja hozni saját személyre szabott tokenjeit, amellyel átutalást, kereskedelmet tud lebonyolítani és projektekbe tud befektetni. A Waves platform hivatalos oldalán tudjuk mindezt megtenni, méghozzá rendkívül egyszerű módon, amennyiben van már egy nagyon jó és kész tervünk a tokenjeink felhasználására.

Hogyan is jött létre?

Alexandre Ivanov orosz fizikus, a Coinomat alapítója, javasolta a Waves platform létrehozását 2016 első felében. A Coinomat kriptovaluta váltással foglalkozott. Azért volt fontos megalkotni ezt a platformot, hogy idejében el tudják hárítani a fellépő és már fellelhető akadályokat a blokklánc szélesebb körű bevezetése előtt.

A Waves platform alapítójával készült korábbi interjúnk itt olvashatjátok.

A Waves a hivatalos induláskor egy decentralizált hálózat volt. Bevezetése lehetővé tette a token kibocsátó entitások kialakulását, amely biztosította a fejlesztők számára hogy saját blokklánc alapú alkalmazásokat hozzanak létre. A Waves platformon 2017 márciusában kezdődött meg a bitcoin kereskedelem. Ettől kezdve tudnak a felhasználók bitcoinnal kereskedni a hálózaton belül. Ezt nevezik wBTC-nek a platformon. A decentralizált tőzsde (DEX) 2017-ben indult ahol kezdetben euró, majd később dollárért is lehetett tokeneket venni. Ezekhez társult később még a litecoin és zcash váltás is. A kezdetekben a Waves token értéke egyenlő volt a dollárral (280 HUF) ami jelenleg több mint a dupláját éri.

Hogyan működik a Waves platform

A Wavesben létrehozott új tokenek felkerülnek a blokkláncra. A tipikus blokklánc protokoll használatakor, hasonlóan a bitcoinhoz, a hálózati ügyfélszoftvernek frissítenie kell minden új tranzakciótípust. Ennek megakadályozása érdekében a Waves új tranzakciótípusokat alkalmaz bővítmények segítségével. Az alapverzióban csak néhány tranzakció típus szerepelt: decentralizált tőzsde (DEX) és személyre szabott token létrehozás (CAT).

A Waves platformot a bányászok tartják fenn. Hasonlóan a bitcoinhoz hash-t generálnak, hogy jogot nyerjenek a következő blokk létrehozására. A gazda szerver is elegendő egy csomópont futtatásához, nincs szükség speciális hardverre. A Waves inflációmentes és a bányászok csak a tranzakció díját kapják meg, ezeket különböző tokenekben tudják igényelni de az alap fizetőeszköz a waves.

Személyre szabott tokenek kibocsátása, utalása a decentralizált tőzsdén

Az indulás után 100 millió waves tokent bocsátottak ki. A tokenek tranzakciós díja 0,001 waves. Ahhoz hogy létre tudjunk hozni egy tokent 1 wavesre (azaz, 7-800 forintba kerül a token kibocsátás) van szükségünk. A tokeneknek két fajtája van az MRT és a WCT.

Az MRT (Miners Reward Token) a bányászok díjazására szolgál minden egyes új blokk létrehozásakor. Az MRT értékét a waves rendszert alkotó vállalkozások adják, hogy ezzel is ösztönözzék a bányászokat arra, hogy fogadják el a saját tokenjeiket mint tranzakciós díj és ezáltal beleszólhatnak a hálózatot érintő paraméterek változásába.

A WCT-t (Waves Community Token) havi rendszerességgel osszák szét a waves tulajdonosok között. Ezt mintegy ösztönzésként kapják, azért hogy hosszú távon is tartsák a waves egyenlegüket. Valamint ezáltal beleszólásuk van a a jövőbeni változtatásokról.

A személyre szabott tokenek meghatározhatják a közösségi forrásgyűjtésben való részvétel arányát. A felhasználható token mennyisége csak a felhasználó képzeletével határos, és messze túlmutat a blokklánc pénzügyi eszközein. A felhasználók a decentralizált tőzsdén listázni tudja a saját tokenjeiket vagy kereskedni tudnak vele.

Hol kereskedhetünk a waves-ekkel?

Tőzsdén, mint a Bittrex, Binance lehetőséget nyújt a felhasználok számára a waves-ekkel való kereskedéshez. Ahhoz hogy ezeken a tőzsdéken tudjunk a waves-ekkel kereskedni, először bitcoint vagy ethereumot kell vásárolni, amint ez megtörtént, a felhasználó át tudja utalni pénzeszközeit a már említett tőzsdékre és megkezdheti a kereskedést a waves-ekkel.

Waves platfom DEX
Waves platform DEX

Másik lehetőség a waves-ekkel való kereskedelemre a már említett saját decentralizált tőzsdéken lehetséges. Ezen a tőzsdén bitcoin mellett tudunk EUR, USD, XRP, ETH  kereskedelmet is lebonyolítani, de a legjelentősebb és legnagyobb volumenű kereskedelem bitcoinban zajlik.

WAVES/USD -> YoBit

WAVES/ETH -> Binance

WAVES/BTC -> Exmo, Livecoin,

Hol tárolhatjuk a waves-eket?

A waves-ek tárolásának legjobb módja a cég által biztosított wallet. Az alkalmazás elérhető a böngészőből valamit az Apple és a Google áruházaiban és Chrome kiegészítésként is. A tárolás mellett kereskedhetünk is valamint figyelemmel kísérhetjük az árfolyam alakulását.

A Waves platform jövője

Ahhoz képest, hogy a waves-ekkel való kereskedés fiatal ágazat, rendkívül fényes jövő előtt áll. Új projektek, ICO-k előszeretettel választják a Waves-t munkájukhoz. Számos előnye van a többi platformhoz képest, és ezek száma folyamatosan nő. Bárki létrehozhat egyszerűen , néhány kattintással saját tokent. A csapat partnerséget alakított ki az orosz kormánnyal és a Deloitte könyvvizsgáló céggel is.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Guest Post

I #HODL BTC to survive Apocalypse.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.