A Worldcoin bejelentette Layer 2-es megoldását a szabályozási kihívások ellenére

2023 elején berobbant az AI-őrület, mikor az emberek megismerkedtem az OpenAI által fejlesztett ChatGPT-vel. A párbeszédre képes, algoritmusokon alapuló szoftver mindössze két hónap alatt érte el a 100 millió felhasználót, mellyel átadta a múltnak a TikTok 9 hónapos rekordját. Az OpenAI vezérigazgatója azonban úgy döntött, belép a kriptovaluta piacra is és társaival együtt megalapította a Worldcoin-t.

A digitális személyazonosság-ellenőrző kriptovaluta mára már a 100 legnagyobb piaci kapitalizációjú projekt között szerepel. A számtalan fogyasztóvédelmi kérdést feszegető projekt most a szabályozási kihívások ellenére bejelentette második rétegű skálázási megoldását, mely első sorban a skálázhatósági problémák megoldását szorgalmazza.

Érkezik a World Chain Layer 2-es megoldás

A Worldcoin számos ellentmondással és szabályozási kihívással kell, hogy szembenézzen biometrikus írisz-szkennelése miatt. A digitális azonosítási vállalatot többek között Argentínában is azzal vádolják, hogy tisztességtelen záradékokat foglalt szerződéseibe, melynek következtében több, mint egymillió dolláros bírsággal is sújthatják a Sam Altman közreműködésében létrejött kriptovaluta projektet.

Ennek ellenére, a Worldcoin csapata bejelentette, hogy érkezik a World Chain, mely a projekt második rétegű skálázási megoldása lesz, célja pedig a skálázhatóság és az emberi tényező előtérbe helyezése. Mint ismert, a Worldcoin egy héttel ezelőtt átlépte a 10 millió felhasználót World App kriptotárcájában, mely a forgalom rendkívüli növekedéséről árulkodik. Az OP Stack-re és Ethereum-ra épülő hálózat egy olyan Layer 2-es megoldást kíván piacra dobni, mely mindenki számára nyitott lesz, ugyanakkor az ellenőrzött, ötmillió World ID birtokos számára elsőbbséget és engedményt nyújt a profitvadász botokkal szemben.

A Worldcoin drasztikus növekedése

A Worldcoin hálózata elképesztő növekedést produkált az elmúlt hónapokban. Az ősszel még csak 100 ezer felhasználóval rendelkező World App egy hete érte el a 10 millió felhasználót, melyből 5 millió ellenőrzött World ID tulajdonos. A Worldcoin protokollal szoros integritást mutató L2-es hálózatra azért volt szükség, mivel a Worldcoin hálózata rendkívül népszerűvé vált 2024 tavaszán. A Worldcoin-felhasználók tranzakciói jelenleg az OP Mainnet-en futnak, melynek a forgalom 44%-át teszik ki, kritikusabb időszakokban azonban ez eléri a 80%-ot is.

Annak ellenére, hogy különböző országok hatóságai és fogyasztóvédelmi szervezetei is kétségeket vetnek fel a Worldcoin személyazonosítási technológiájával kapcsolatban, Alex Blania, a Worldcoin mögött álló entitás vezérigazgatója rendkívül izgatottan nyilatkozott a legújabb fejlesztésekről. Blania elmondása alapján azzal számolnak, hogy a bikapiac és az emberek elfogadása következtében a Worldcoin növekedése tovább gyorsulhat, mely megteremtette az igényt a második rétegű skálázási megoldásra.

Emberek kontra botok

Habár a Worldcoin hálózata rendkívül népszerű volt az utóbbi időben, a becslések szerint a blokkláncon végbemenő tranzakciók 80%-a automatizált, vagyis a botok elterjedésére utalnak. Míg sok bot törvényes célt szolgál, a többek között airdrop-vadászatra optimalizált szoftverek gyakran improduktívvá válnak és túlterhelik a hálózatot, mely magas díjakhoz vezethet. A második rétegű megoldással ezt kívánják orvosolni úgy, hogy az igazolt Orb-bal rendelkező felhasználókat előnyben részesítenék a hálózaton, e mellett pedig gázdíj-kedvezményt is kapnának.

Tiago Sada, a Worldcoin termékért felelős vezető úgy nyilatkozott, hogy a blokklánc számos problémáját az airdrop-farmerek okozzák, akik névtelenül, igazolt cím nélkül használják a hálózatot, ezt pedig kizárólag az igazolt felhasználók kiemelésével lehet orvosolni.

A Worldcoin WLD tokenje egyébként a cikk írásakor 4,70 dollár körül ingadozik, a hír hatására nem különösebben mozdult meg az árfolyama. A WLD szoros együtt mozgást mutat a teljes kriptovaluta piaccal, mely az elmúlt 30 napban közel 40%-os esést mutatott be.

WLD/USDT egyhavi grafikon, forrás: CoinMarketCap