Zakatol a blokkláncalapú kötvénynyomda Indokínában

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A thaiföldi jegybank 1,6 milliárd dollárnyi állami megtakarítási kötvényt bocsátott ki a világ első, ezt a célt szolgáló blokkláncalapú platformján.

A thaiföldi jegybank az IBM Cloud blokklánc-technológiáját kihasználva indította el a világ első olyan elosztott főkönyvön futó platformját, amely állami kötvények kezelésére szolgál.

Működése első két hetében a blokkláncplatform összesen 1,6 milliárd dollárnyi ilyen kötvényt bocsátott a befektetők rendelkezésére. Minderről az IBM számolt be sajtóközleményében.

Az International Business Machines (IBM) bejelentése szerint a platform lehetővé teszi a megtakarítók számára, hogy „kihasználják a gyors kötvénykibocsátást, amely a korábban 15 napig tartó folyamatot kétnaposra csökkenti.” Az IBM Cloud blokklánca a műveletek komplexitását és a kötvénykibocsátás összköltségét is redukálja.

Az állampapírok kezelését szolgáló platform ezáltal megkönnyíti a kibocsátók, a részvényjegyzők, iktatók, a befektetők, valamint az ökoszisztéma kulcsszereplőinek dolgát.

A blokklánc felhasználásának köszönhetően a feljegyzések „megváltoztathatatlanok” és valós időben lekövethetők, amely a hálózat felhasználói számára egyértelmű bizonyítékokkal szolgál a tulajdonlás jogát illetően.

A Thai Kötvénypiaci Szövetség szerint a teljes thai kötvénypiac 421 milliárd dollárt tett ki 2019 decemberéig. Ennek 37%-át, vagyis nagyjából 157 milliárd dollárt az állami kötvények jelentik.

„A thaiföldi jegybank sikere az állami megtakarítási kötvényekkel kapcsolatos projektjét illetően a legutóbbi példája annak, hogyan képes a blokklánc-technológia átírni az üzleti működést az összetett folyamatok leegyszerűsítésével, gyors, átlátható, biztonságos és hatékony, többoldalú együttműködést eredményezve ezáltal”

– mondta Patama Chantruck, az Indochina Expansion alelnöke és az IBM Thailand vezérigazgatója.

A thaiföldi jegybankon kívül hét más intézmény vesz részt az infrastruktúra fejlesztésében. Ezek között szerepel az Államadósság-kezelő Hivatal, a Thailand Securities Depository Co., a Thai Kötvénypiaci Szövetség, a Bangkok Bank, a Krugthai Bank, a Kasikom Bank és a Sziámi Kereskedelmi Bank. Az IBM Blockchain mindössze a mögöttes technológiát és a felhőplatformot szolgáltatja.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.