A kazah központi bank blokklánc alapú kötvényt dob piacra

A kazah központi bank blokklánc alapú kötvény kibocsátásával szeretné csökkenteni az állampapír kereskedéshez kapcsolódó tranzakciós költségeket.

Kazah központi bank blokklánc alapú kötvénye

Kazahsztán úgy döntött, hogy csatlakozik a govtech iparághoz. A kazah központi bank blokklánc alapú kötvény kibocsátást tervez, hogy kihasználják a kriptopénzekben rejlő olyan előnyöket, mint a gyors átutalás, a biztonságos és csalás mentes rendszer, valamint az alacsony tranzakciós költségek.

kazah központi bank blokkláncA blokklánc alapon nyugvó állampapír kibocsátási rendszer 2017 második felében lép majd életbe Kazahsztánban. Az új platformon keresztül a lakossági ügyfelek számára lehetőség nyílik majd a rövidtávú kazah államkötvények megvásárlása. A befektetők mobil applikáción keresztül közvetlenül tudnak kötvényeket vásárolni majd közvetítői jutalék fizetése nélkül. A kazah központi bank várakozásai szerint ez jelentősen javíthat az állampapírok forgalmán, a technológiai újítás révén a kereslet növekedését várják.

Az állampapír kereskedési platform alapja a blokkláncon tárolt adat, mellyel már több bank is kísérletezik a piacon. A nagyvállalatok vizsgálják, hogyan tudják a meglévő rendszereikhez és adatbázisaikhoz kapcsolni a blokklánc alapú tranzakciókat. Legutóbb a ripple fejlesztői álltak elő egy olyan pluginnel, mely pont hasonló problémák megoldására született, hogy a régi és az új technológiát összekapcsolják. Arról nem szól a hír, hogy a kazah központi bank milyen megoldást alkalmaz a blokklánc alapú államkötvény kibocsátáshoz.

Indulnak a govtech projektek

Egyre népszerűbb a govtechEddig a legtöbb állami szerv elutasító volt a kriptopénzek és a blokklánc technológiával szemben. Ennek hátterében leginkább a bitcoin és az altcoinok pszeudo-anonimitása állhat. E szerint bár a tranzakciók nyilvánosan megjelennek a megosztott főkönyvön, azonban az egyes címekhez tartozó valós személyek kiléte könnyen hományba veszhet. A kormányzati szervek ezért eddig vonakodtak a kriptopénzek támogatásától, használatát inkább mellőzték.

A blokklánc alapú pénzügyi termékek előnyeit azonban végre kezdik a különböző országok kormányzati szervei is észre venni. A költségcsökkentés miatt újból megfontolják a kormányok a technológiában rejlő lehetőségeket.

Az utóbbi időben Oroszország szerepelt többször a kriptogazdaság híreiben: hol saját nemzeti kriptopénzt bocsájt ki, máskor meg személyi azonosításhoz kötné a bitcoin vásárlást. Grúziában az ingatlan nyilvántartást szeretnék blokklánc alapra helyezni a BitFury segítségével. Észtország pedig blokklánc alapú e-kormányzat szolgáltatást fejlesztene a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük