USB bitcoin bányász gépek

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az első bányászgépem egy USB bitcoin bányász volt. Az Antminer gyártotta, és 2 GH/s-os hashrate-re volt képes. Egy magyar weboldalon vásároltam. A kütyü akkora volt, mint egy pendrive, és 17 ezer forintomba került. Az eladó nagyon segítőkész volt, segített beregisztrálni egy bányásztársasághoz, beállítani a bányászás paramétereit, beüzemelni a gépet. Azt is elmondta, hogy a befektetésem valószínűleg soha nem fog megtérülni. Ekkor kicsit csalódott voltam, de mindenképpen ki akartam próbálni. Néhány hónapnyi bányászás, és 0.015 kitermelt bitcoin után végül továbbadtam az Antminert 10 ezer forintért valakinek, aki épp akkor csöppent bele a bitcoin világába. Én is tovább bányásztam, de akkor már inkább altcoinokat, GPU-val.

USB bitcoin bányász gépet venni 2016-ban?

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk a 2016-os év legjobb ASIC bitcoin bányász hardvereit. Ezek profi berendezések, amik segítségével még a mai 12,5 bitcoinos blokkjutalom, és az egyre növekvő bányászási nehézség mellett is képesek lehetünk profitot termelni, vagy legalábbis nullszaldósra kijönni. Viszont ezeknek a berendezéseknek eléggé húzós az ára (még használt állapotban is), ráadásul nem is mindig könnyű beszerezni őket. Mi a helyzet akkor, ha csak meg szeretnénk ismerkedni a technológiával, át akarjuk érezni a bitcoin bányászat élményét, miközben persze nem szeretnénk túl sok pénzt kockára

Buy Bitcoin at CEX.IOtenni. Erre is van megoldás, az USB bitcoin bányász gépek. Áruk általában pár tízezer forint, kis méretűek, elférnek akár a zsebedben is, így könnyen hordozhatóak. Halkak, mert a legtöbbnek még aktív hűtésre sincs szüksége, otthoni és munkahelyi használatra is ideális.

A számítógép USB portjába dugható, alig fogyaszt áramot, bár hőt azért termel rendesen, úgyhogy ne nagyon tapogasd amikor épp csúcson járatod, mert megégetheti az ujjadat! A teljesítményük legfeljebb néhány GH/s (a több TH/s-os nagy ASIC bitcoin bányászok világában), így csak jelképes mennyiségű bitcoint fogunk bányászni velük, nagy valószínűséggel soha nem fogják visszahozni az árukat.

A kínálat

Manapság már kevés cég gyárt ilyeneket, ezért főleg a gyártók nyakán maradt régebbi modellekről, vagy használt példányokról van szó. Érdemes némi időt eltölteni a keresgéléssel, mert lehet, hogy egy adott eszközt töredék áron is meg tudunk vásárolni olyan eladóktól, akik már nagyon szeretnének túladni rajta. Nézzük meg most a piacon kapható USB bitcoin bányász gépeket!

RedFury
Miner
Eligius Block
Erupter
Avalon Nano 2
Bitmain
Antminer U2
21 Computer
Hashrate 2.2 – 2.7 GH/s 336 MH/s 1 – 3.6 GH/s 1.6 – 2.2 GH/s 120 GH/s
Fogyasztás 2.5 W 2.5 W ~2 – 4W 2W Nincs adat
Szoftver CGMiner BFGMiner CGMiner,
Avalon miner
CGMiner 21 Bitcoin szoftvere
Ár 9.000 – 15.000 Ft 19.500 Ft (új) 3.000 – 8.000 Ft 7.000 – 22.000 Ft 116.000 Ft (új)

RedFury Miner

A Redfury USB bitcoin bányász a Bitfury cég gyártmánya. Ma már csak használt példányokat lehet találni pár ezer forintért. CGMiner programmal felkonfigurálható, a hashrate 2.2 – 2.7 GH/s közt állítható. Passzív hűtéssel árulják(hűtőborda), ami akár 20 Celsius fokkal is csökkentheti a chip hőmérsékletét. Fogyasztása csupán 2.5 W.

Eligius Block Erupter Sapphiere

Az Eligius BlockErupter Sapphiere
Az Eligius BlockErupter Sapphiere

A Block Erupter-eket a kaliforniai Eligius gyártotta. Úgy tűnik, hogy a gyártmány egy része a nyakukon maradt, mert a honlapjukon még mindig lehet kapni.
Mindenesetre nem árulnak zsákbamacskát, még vásárlás előtt szólnak, hogy a termék ára valószínűleg soha az életben nem fog megtérülni. Ez nyilvánvalóan így is van, hiszen a Block Erupter a maga 336 MH/s-os Hashrate-jével még az USB bitcoin bányász gépek közt is csak sereghajtó lehet. A gyártó honlapján Bitcoinért vásárolhatunk, azért a kütyüért 0.09 BTC-t, vagyis mai áron ~19.500 Ft-ot kérnek el.  Ennyiért azért ne vegyük meg, némi kutakodás után a neten biztosan fogunk találni ennek az árnak a töredékéért is.

Canaan Avalon Nano 2

Az Avalon Nano-t a Bitmain nagy konkurense, a Canaan gyártotta. A Canaan oldalán már nem lehet rendelni, sőt információt sem találunk róla, de használt példányokat még simán lehet találni.
A teljesítménye 1 és 3.6 GH/s között mozog, amit az eszköz szabályoz a hőmérséklete függvényében. Csúcson járatva akár 65 Celsiusfok is lehet a hőmérséklete, ezért bányászás közben ne nagyon tapogassuk. Felkonfigurálható CGMiner-ből, vagy az Avalon saját programjával, az Avalon miner-el is. Az Avalon Nano-nak van egy wiki oldala is, ahol találunk linket a bányász-szoftverek letöltéséhez, és leírást a felkonfigurálásukhoz. Akár 15.000 Ft-ért is hozzájuthatunk, ennyiért azért igazán megéri kipróbálni!

Bitmain Antminer U2

Ezt a pendrive méretű, számítógép USB portjába dugható bányászt a Bitmain gyártotta évekkel ezelőtt, ma már nem nagyon találunk róla információt a honlapjukon, érthető okokból inkább a nemrég megjelent S9-el villognak. Használt, vagy a kereskedők nyakán maradt régi, de bontatlan példányok kaphatóak belőle a neten például itt. Ez egy 1.6 GH/s-ra képes példány, de felkonfigurálhatjuk úgy is, hogy magasabb órajellel dolgozzon. Maximálisan 2.2 GH/s-ot lehet vele elérni, de az ajánlás szerint 2 GH/s-ig működik stabilan. A CGMiner nevű program segítségével bányászhatunk vele. A linken látható termék ára 22.000 Ft körül van, de ez az ár már 2-3 évvel ezelőtt is sok lett volna érte. Ha emellett döntesz, érdemes rászánni némi időt, és keresni egy olcsóbbat.

21 Bitcoin Computer

21_computer
A 21 Bitcoin cég ajánlata: A 21 Computer

A 21 Bitcoin Computer nem egy tipikus USB bitcoin bányász, bár a többiekhez hasonlóan USB portról lehet járatni. A gyártó honlapján közölt információk szerint ez nem csupán egy bitcoin bányász, hanem egy fejlesztő-eszköz, aminek segítségével könnyen és gyorsan fejleszthetünk alkalmazásokat a bitcoin hálózatra. Ebben a -egyébként csak béta verzióban lévő- 21 szoftver áll rendelkezésünkre. Mindenesetre elég sok tutorialt is a vásárló rendelkezésére bocsájtanak. A csomag tartalmaz egy 128 GB-os SD kártyát is a blokklánccal, egy Raspberry Pi 2 vezérlőegységet, tápegységet, WiFi adaptert, kábeleket is. Igaz, hogy akár 120 GH/s-os hashrate-et is el tud érni, de a maga 116.000 Ft-os árával (amit a gyártó oldalán kifizethetünk bitcoinban is) messze a legrosszabb jelölt a listán (feltéve, hogy csak bányászatra akarjuk használni).  Ez inkább egy fejlesztőeszköz, amivel mellesleg bányászhatunk is. Használtan találhatunk olcsóbbat is.

USB bitcoin bányász gépek farmosítása

USB bitcoin bányász farm
USB bitcoin bányászfarm

Annak idején, amikor még megérte USB bányászokkal dolgozni, a komolyabb bányászok ezekből is farmokat építettek. Ilyenkor sok-portos USB HUB-okat tűzdeltek tele bányászgépekkel. Közkedveltek voltak az Anker jó minőségű gyártmányai. A képen ilyen 10 portos, USB 3.0-ás HUB-okat láthatunk. Ezek 60W-os beépített adapterrel rendelkeznek a stabil és nagy sebességű adatforgalom érdekében. Ára ~15.000 Ft. Ha ilyen sok USB bitcoin bányásszal akarunk egyszerre dolgozni, akkor nem árt beszereznünk valamilyen aktív hűtést is, akár egy USB-s ventillátort.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Mennyi lehet ezekkel a bányászokkal keresni? Párszáz forintnyi bitcoint. Évente. Nem sikerült lenyűgözni? Nem csodálom.. Az USB bitcoin bányász gépekkel csak a bitcoin kezdeti időszakában lehetett komolyabb profitra szert tenni, a mai modern több TH/s-os nagy ASIC bitcoin bányászokkal ezek már nem tudnak versenyezni. Ha komolyan szeretnél bitcoin-t, akkor venned kell ilyet, vagy a pénzváltó oldalakról közvetlenül is vásárolhatsz kriptopénzt.

Richard

"Wanna go back to 2008"

Latest posts by Richard (see all)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Richard

"Wanna go back to 2008"

3 thoughts on “USB bitcoin bányász gépek

 • Üdv, nekem Avalon Nano 4,2 GH/s mierem van. Kínából rendeltem, mert mindenképp ki akartam próbálni a bányászatot, de csak erre futotta. Bfgminer-rel hajtottam.

  Reply
 • Szia!

  Érdeklődnék, hogy ilyen usb minerekkel lehet altcoint bányászni, illetve, megnövekedik bányászat közben a hash/s vagy kizárólag bitcoin-ra vannak specializálva? Várom szíves válaszodat. 🙂

  Üdvözlettel
  S. Tibor

  Reply
  • Sajnos USB moddal bányászni ma már nem kifizetodo . a folyamatosan novekvo difikzulti elviszi a nYereséget. Inkább vegyél a tozsdén BTC-t .. pl. Kraken, Poloniex etc

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.