USB bitcoin bányász gépek

Az első bányászgépem egy USB bitcoin bányász volt. Az Antminer gyártotta, és 2 GH/s-os hashrate-re volt képes. Egy magyar weboldalon vásároltam. A kütyü akkora volt, mint egy pendrive, és 17 ezer forintomba került. Az eladó nagyon segítőkész volt, segített beregisztrálni egy bányásztársasághoz, beállítani a bányászás paramétereit, beüzemelni a gépet. Azt is elmondta, hogy a befektetésem valószínűleg soha nem fog megtérülni. Ekkor kicsit csalódott voltam, de mindenképpen ki akartam próbálni. Néhány hónapnyi bányászás, és 0.015 kitermelt bitcoin után végül továbbadtam az Antminert 10 ezer forintért valakinek, aki épp akkor csöppent bele a bitcoin világába. Én is tovább bányásztam, de akkor már inkább altcoinokat, GPU-val. Én az USB bányászomat egyébként 2014-ben vettem, az akkori bitcoin árfolyamon tényleg azt lehetett mondani, hogy kifizettem a tanulópénzt. Az óta azonban a bitcoin olyan árszinteket is nyaldosott, hogy végül is teljesen megérte a dolog.

USB bitcoin bányász gépet venni 2018-ban?

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk a 2017-os év legjobb ASIC bitcoin bányász hardvereit. Ezek profi berendezések, amik segítségével még a mai 12,5 bitcoinos blokkjutalom, és az egyre növekvő bányászási nehézség mellett is képesek lehetünk profitot termelni, vagy legalábbis nullszaldósra kijönni. A 2017-es évben nagyon komoly bitcoin árfolyam ralit láthattunk, és a 2018-as visszaesés inkább csak korrekció, fogunk még elképesztő árakat látni. Visszatérve az ASIC bitcoin bányászokra, ezeknek a berendezéseknek eléggé húzós az ára (még használt állapotban is), ráadásul nem is mindig könnyű beszerezni őket. Mi a helyzet akkor, ha csak meg szeretnénk ismerkedni a technológiával, át akarjuk érezni a bitcoin bányászat élményét, miközben persze nem szeretnénk túl sok pénzt kockára tenni? Erre is van megoldás, az USB bitcoin bányász gépek. Áruk általában pár ezer, esetleg pár tízezer forint, kis méretűek, elférnek akár a zsebedben is, így könnyen hordozhatóak. Halkak, mert a legtöbbnek még aktív hűtésre sincs szüksége, otthoni és munkahelyi használatra is ideális.

A számítógép USB portjába dugható, alig fogyaszt áramot, bár hőt azért termel rendesen, úgyhogy ne nagyon tapogasd amikor épp csúcson járatod, mert megégetheti az ujjadat! A teljesítményük legfeljebb néhány GH/s (a több TH/s-os nagy ASIC bitcoin bányászok világában), így csak jelképes mennyiségű bitcoint fogunk bányászni velük. Korábban leírtam ide azt is, hogy nagy valószínűséggel soha nem fogják visszahozni az árukat, ezt azonban ma már csak halkan merem megjegyezni, mert ha csak a saját példámat veszem, tévedtem. Ha a bitcoin ára ugrik még 1 vagy 2 nagyságrendet (ami korábban már sokszor megtörtént), akkor talán még egy USB bányásszal is termelhetünk profitot, hosszú távon.

A kínálat

Manapság már kevés cég gyárt ilyeneket, ezért főleg a gyártók nyakán maradt régebbi modellekről, vagy használt példányokról van szó. Érdemes némi időt eltölteni a keresgéléssel, mert lehet, hogy egy adott eszközt töredékáron is meg tudunk vásárolni olyan eladóktól, akik már nagyon szeretnének túladni rajta. Nézzük meg most a piacon kapható USB bitcoin bányász gépeket!

RedFury
Miner
Eligius Block
Erupter
Avalon Nano 2
Bitmain
Antminer U2
21 Computer
Hashráta 2.2 – 2.7 GH/s 336 MH/s 1 – 3.6 GH/s 1.6 – 2.2 GH/s 120 GH/s
Fogyasztás 2.5 W 2.5 W ~2 – 4W 2W Nincs adat
Szoftver CGMiner BFGMiner CGMiner,
Avalon miner
CGMiner 21 Bitcoin szoftvere
Ár 5.500 – 16.000 Ft 12.000 – 18000 Ft 15.000 Ft (új) 18.000 – 40.000 Ft Nincs adat

RedFury Miner

Redfury USB bitcoin bányászA Redfury USB bitcoin bányász a Bitfury cég gyártmánya. Ma már csak használt példányokat lehet találni pár ezer forintért. CGMiner programmal felkonfigurálható, a hashrate 2.2 – 2.7 GH/s közt állítható. Passzív hűtéssel árulják(hűtőborda), ami akár 20 Celsius fokkal is csökkentheti a chip hőmérsékletét. Fogyasztása csupán 2.5 W. A youtubeon találtam egy jópofa videót is, amin beletekinthetünk az USB miner gyártási folyamatába. Annak idején tonnaszámra gyártották ezeket, most már az ebay-en is csak párat találtam.

Eligius Block Erupter Sapphiere

Az Eligius BlockErupter Sapphiere
Az Eligius BlockErupter Sapphiere

A Block Erupter-eket a kaliforniai Eligius gyártotta. Amikor a cikkünk első verziója íródott, a honlapjukon még tonnaszám lehetett vásárolni a nyakukon maradt gyártmányokat. Most viszont az az üzenet fogad minket, hogy a website nagy karbantartáson megy keresztül.
Mindenesetre már annak idején sem árultak zsákbamacskát, még vásárlás előtt szóltak, hogy a termék ára valószínűleg nem fog megtérülni. Ki tudja, most mit mondanának. Mondjuk a Block Erupter a maga 336 MH/s-os Hashrate-jével még az USB bitcoin bányász gépek közt is csak sereghajtó. A gyártó honlapján Bitcoinért is vásárolhattunk, 2016-ban a kütyüért 0.09 BTC-t kértek az új darabokért. Most pl. az ebayen vásárolhatunk, főleg használtakat, amikért ~12.000 – 18.000 Ft-ot kérnek el.  Azért a táblázatban feltüntetett versenytársai ár-érték arányban jobb választásnak tűnnek.

Canaan Avalon Nano 2

Canaan USB bitcoin bányászAz Avalon Nano-t a Bitmain nagy konkurense, a Canaan gyártotta. A Canaan oldalán tavaly már nem lehetett rendelni, sőt információt sem találtunk róla, de használt példányokat még simán lehetett találni. Most azonban a Canaan oldalára ellátogatva azt láthatjuk, hogy újra elkezdték forgalmazni. A specifikáció nem nagyon változott, úgy tűnik, inkább csak megint lett rá kereslet. A különböző változatok teljesítménye 1 és 3.6 GH/s között mozog, amit az eszköz szabályoz a hőmérséklete függvényében. Csúcson járatva akár 65 Celsius fok is lehet a hőmérséklete, ezért bányászás közben ne nagyon tapogassuk. Felkonfigurálható CGMiner-ből, vagy az Avalon saját programjával, az Avalon minerrel is. Az Avalon Nano-nak van egy wiki oldala is, ahol találunk linket a bányász-szoftverek letöltéséhez, és leírást a felkonfigurálásukhoz. De a GitHubon megtalálhatjuk a hivatalos forrásfájlokat is. Az új példányok ára 15.000 Ft, egyenesen a gyártótól. Ennyiért azért igazán megéri kipróbálni!

Bitmain Antminer U2

Ezt a pendrive méretű, számítógép USB portjába dugható bányászt a Bitmain gyártotta évekkel ezelőtt, ma már nem nagyon találunk róla információt a honlapjukon. Használt, vagy a kereskedők nyakán maradt régi, de bontatlan példányok kaphatóak belőle például az ebayen.  Azért érdemes jól körülnézni vásárlás előtt, egyik másik eladó egészen elképesztő összegért akar megszabadulni tőle. Ez egy 1.6 GH/s-ra képes példány, de felkonfigurálhatjuk úgy is, hogy magasabb órajellel dolgozzon. Maximálisan 2.2 GH/s-ot lehet vele elérni, de az ajánlás szerint 2 GH/s-ig működik stabilan. Ha sikerül jó áron felhajtani használt példányokat, jó választás lehet, de ha szánunk rá 15.000 Ft-ot, akkor inkább már egy újszagú Canaan Avalon Nano 2 mellett voksolnék.

21 Bitcoin Computer

21_computer
A 21 Bitcoin cég ajánlata: A 21 Computer

A 21 Bitcoin Computer nem egy tipikus USB bitcoin bányász, bár a többiekhez hasonlóan USB portról lehet járatni. A gyártó egykori honlapján közölt információk szerint ez nem csupán egy bitcoin bányász, hanem egy fejlesztő-eszköz, aminek segítségével könnyen és gyorsan fejleszthetünk alkalmazásokat a bitcoin hálózatra. Azóta a gyártó már elengedte ezt a terméket, és semmi infót nem találtam a honlapjukon. A 21 Bitcoin Computer csomag tartalmaz egy 128 GB-os SD kártyát is a blokklánccal, egy Raspberry Pi 2 vezérlőegységet, tápegységet, WiFi adaptert, kábeleket is. A bányász  akár 120 GH/s-os hashrate-et is el tud érni, viszont tavaly még átszámítva 116.000 Ft-os horror áron lehetett kapni. Ez inkább egy fejlesztőeszköz, amivel mellesleg bányászhatunk is. Használtan tavaly még találtam olcsóbbakat is, jelenleg nem találtam eladó példányokat, így az ára bizonytalan.

USB bitcoin bányász gépek farmosítása

USB bitcoin bányász farm
USB bitcoin bányászfarm

Annak idején, amikor még megérte USB bányászokkal dolgozni, a komolyabb bányászok ezekből is farmokat építettek. Ilyenkor sok-portos USB HUB-okat tűzdeltek tele bányászgépekkel. Közkedveltek voltak az Anker jó minőségű gyártmányai. A képen ilyen 10 portos, USB 3.0-ás HUB-okat láthatunk. Ezek 60W-os beépített adapterrel rendelkeznek a stabil és nagy sebességű adatforgalom érdekében. Ára ~15.000 Ft. Ha ilyen sok USB bitcoin bányásszal akarunk egyszerre dolgozni, akkor nem árt beszereznünk valamilyen aktív hűtést is, akár egy USB-s ventilátort.

Mennyi lehet ezekkel a bányászokkal keresni? Az USB bitcoin bányász gépekkel a bitcoin kezdeti időszakában lehetett komolyabb profitra szert tenni, a mai modern több TH/s-os nagy ASIC bitcoin bányászokkal ezek már nem tudnak versenyezni. Ettől függetlenül kezdőknek mindenképpen érdemes beruházni egy USB bányászra, amivel kipróbálhatják az egész folyamatot, és kaphatnak egy benyomást a bányászatról, mielőtt komolyabb költségekbe kevernék magukat. Ha pedig a bitcoin árfolyama továbbra is folytatja azt a szokását, hogy pár évente ugrik egy nagyságrendet, akkor hosszú távon még az USB bányász is megérheti. Ha komolyan szeretnél bitcoint bányászni, akkor elsősorban a Bitmain vagy a Canaan bányászait tudom javasolni, vagy a pénzváltó oldalakról közvetlenül is vásárolhatsz kriptopénzt.

Frissítve: 2018.02.26.

3 thoughts on “USB bitcoin bányász gépek

 • Üdv, nekem Avalon Nano 4,2 GH/s mierem van. Kínából rendeltem, mert mindenképp ki akartam próbálni a bányászatot, de csak erre futotta. Bfgminer-rel hajtottam.

  Válasz
 • Szia!

  Érdeklődnék, hogy ilyen usb minerekkel lehet altcoint bányászni, illetve, megnövekedik bányászat közben a hash/s vagy kizárólag bitcoin-ra vannak specializálva? Várom szíves válaszodat. 🙂

  Üdvözlettel
  S. Tibor

  Válasz
  • Sajnos USB moddal bányászni ma már nem kifizetodo . a folyamatosan novekvo difikzulti elviszi a nYereséget. Inkább vegyél a tozsdén BTC-t .. pl. Kraken, Poloniex etc

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük