17 millió dolláros kártérítést kapnak a BitConnect áldozatai

17 millió dolláros kártérítést kapnak a BitConnect Ponzi sémára épülő csalás áldozatai az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának legutóbbi bejelentése szerint. A szóban forgó összeget 40 országban, összesen 800 érintett között fogják szétosztani a befektetésük arányában.

A 2016-ban született, majd 2018-ban összeomlott BitConnectet, mely magát a kezdetekkor hitelplatformnak nevezte, hivatalosan is Ponzi sémaként, avagy egy egyfajta piramisjátékként ismerik el. Alapítója, Satish Kumbhani ellen 2022 februárjában emeltek vádat, de Glenn Arcaro amerikai influenszer, aki promótálta a platform szolgáltatásait, már 2021 szeptemberében bűnösnek vallotta magát szövetségi összeesküvéses csalásban. Akkoriban mindkét vádlottat beperelte az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, mivel a BitConnect több mint 2 milliárd dollár értékben értékesített saját digitális értékpapírokat anélkül, hogy törvényesen járt volna el. Mindeközben több joghatóság, köztük az Egyesült Királyság, Texas és Észak-Karolina már megkezdte intézkedéseit a vállalat működésének korlátozására. A projekt elosztott struktúrája és a központi vezetés hiánya miatt azonban a BitConnect még az után is húzta az igát, miután az hivatalosan leállt és a szabályozó hatóságok célpontjává vált.

A BitConnect áldozatai évekig egy fillért sem láttak befektettek pénzösszegükből. 2021 novemberében az Igazságügyi Minisztérium 56 millió dollárnyi kriptopénzt foglalt le azzal a szándékkal, hogy annak eladásával kártalanítsa a csalás áldozatait. Ez az 56 millió dollárnyi kriptopénz most nagyjából 17 millió dollárt érne (éppen annyit, mint amennyivel most „kedveskedni” kívánnak az érintettek pénztárcájának), ám a közleményben arról nem adtak bővebb információt, hogy mikor adták el a lefoglalt kriptót.

Mindenesetre a 17 millió dollárt pusztán a BitConnect vezető hirdetőjétől foglalták le, ami közel sincs a 2,4 milliárd dolláros pénzösszeghez, amit az alapítóknak a csalás keretében sikerült bezsebelniük áldozataiktól.

Kapcsolódó cikkeink: