19 praktikus kriptovaluta-alkalmazás, mindenkinek

A szektor óriási léptekkel fejlődik, és ezerféle kriptovaluta-alkalmazás teszi könnyebbé vagy érdekesebbé a befektetők munkáját, tanulási folyamatát. Aki nem felejtette a fiókban évekre a kriptovalutáját, az kényelmesen nyomon követheti portfóliója értékét, az árfolyamokat, a hozamokat, a biztonságot, vagy számos új dolgot tanulhat, felfedező utakra indulhat.

Mire jók a kriptovaluta-alkalmazások? Meg lehet tenni azt, hogy bitcoint vagy ethert veszünk, és évekig felé sem nézünk, és eddig sok esetben bizony ezek a hold-erek jártak jobban. De a blokkláncok világa még érdekesebb, ha aktívan használjuk is, legalább a tőkénk egy részével. Időnként tranzakciókat végzünk, gamerek vagyunk, gyűjtünk valamit, kockázati tőkést játszunk, tanulunk, tapasztalunk.

Mindehhez nagyon sok hasznos alkalmazás, “tool” van, ami megkönnyíti az életünket, illetve a tanulási folyamatot. Aki pedig rendszeresen befektet, okosszerződéseket használ, DeFi-zik, azok számára némelyik ma már szinte nélkülözhetetlen. Ezekből gyűjtöttünk egy nagy csokorral, lehetőleg mindenből a legjobbat. De mivel mindenkinek más az igénye, ízlése, igyekeztünk további alternatívákat is hozni.

1. Coingecko-alkalmazás a kriptovaluta-árfolyamokhoz

Mit csinál a tipikus kisbefektető, akinek kriptovalutája van? Leginkább nézegeti az árát, jó esetben hetente vagy 1-2 naponta, rossz esetben félóránként, hogy dolgozni sem tud tőle. Ezt ezer helyen meg lehet tenni, de az egyik legjobb weboldal és mobilalkalmazás biztosan a Coingecko. Egyrészt mert precíz, naprakész, és sok kisebb kriptovaluta is rajta van.

“Megakadályozza, hogy két másodpercenként ellenőrizzem a blokklánc-portfólióm értékét.” (Forrás: Reddit)
“Megakadályozza, hogy két másodpercenként ellenőrizzem a blokklánc-portfólióm értékét.” (Forrás: Reddit)

A mobilod képernyőjét is telerakhatod árakkal Coingecko kisalkalmazások (widgetek) formájában. Van benne egyéni portfólió is, azaz felviheted, milyen befektetéseid vannak, vagy milyen tranzakciókat végeztél, és így percre pontosan kiszámolja neked a vagyonod értékét. Sok esetben pedig a Coingecko a referencia, ahonnét egy token hivatalos okosszerződés-címét vagy a team, közösség elérhetőségeit kimásolni érdemes.

Korábban a Coinmarketcap volt a legnépszerűbb, ma sem túl rossz, de egy kicsit lemaradt a Gekkótól. Nála is megvannak az említett szolgáltatások.

2. A DeBank és más portfólió-nyilvántartó kriptovaluta-alkalmazások

A Coingecko vagy a Coinmarketcap csak a puszta érméket tudja nyilvántartani, és csak azokat, amelyeket rögzítettél az adatbázisukban. Ha DeFi-pozíciód van, esetleg sokféle kósza érmemaradék, lehetőleg több számlán és blokkláncon is szétszórva, akkor nagyon jól jöhet egy komolyabb, automatizált portfólió-nyilvántartó, menedzser alkalmazás.

Ezek királya tapasztalataink szerint a DeBank, amely talán a legnagyobb mennyiségben képes az egzotikusabb érméket és stake-elt, DeFi-protokollokban lekötött értékeket is megtalálni. Lehet rajta több számlát csomagba rakni és egyszerre nézni, valamint mobilon is megvan (bár kicsit macerás ott is rögzíteni, azonosítani a számláinkat).

Legközelebb hozzá talán az Apeboard járt, amelyet nemrég bekebelezett a Nansen portfólió-kezelője, de hosszabb távon ez lehet, hogy előnyére fog válni. Ha még nem is talál meg minden pozíciót, szép grafikonokkal segít a portfólió áttekintésében.

A Nansen Analytics kriptovaluta-portfólió grafikonjai a weben.
A Nansen Analytics kriptovaluta-portfólió grafikonjai a weben.

További kellemes alternatívák a Zapper és a Zerion. Az utóbbi nagy előnye például, hogy mobilon is értesít, ha a tranzakciós megbízásaid teljesültek. Ígéretes, bár egyelőre korlátozott kezdeményezés még a Revert Finance. (Van még sok más megoldás, köztük fizetősek is. Mások pedig egy-egy blokkláncra koncentrálnak, mint a Solana esetében a SolanaBeach vagy a Step Finance.)

3. A Dune, a kriptovaluta-statisztikák királya

A Dune Analytics egy olyan műhely, ahol bárki kisebb programozási tudással is grafikonokba öntheti mindazt, amit tudni akar az Ethereum és még néhány másik blokklánc, az azokon futó protokollok eseményeiről. Mármint ha ismeri a PostgreSQL adatbázis-lekérdező nyelvet. De nem kell megijedni, ha nem ismerjük, az sem gond, nézegethetjük napestig a mások által készített grafikonokat, táblázatokat.

A Dune.com egy részlete az NFT-piacterek versenyéről.
A Dune.com egy részlete az NFT-piacterek versenyéről.

Rákereshetünk például kedvenc érméinkre vagy NFT-kollekciónkra, jó eséllyel lesz találat, rendszerint több is. De vannak az oldalon tematikus, szektorokra vonatkozó “műszerfalak” is (dashboard), amik több összetartozó grafikon gyűjteményét jelentik. Sok protokoll már maga is igyekszik szép illusztráció-gyűjteményeket készíteni saját működéséről befektetői, követői, rajongói számára.

4. Mire jó a félelem és mohóság index?

Sok képzettebb befektető számára a piaci hangulat, a szentiment nagyon fontos, abból (is) próbálják kikövetkeztetni a piac irányát. Röviden, ha már nagyon pesszimista, extrém rettegő a piac, ahogy május közepétől nagyjából június végéig volt, akkor előbb-utóbb emelkedés valószínű. Bár nem tudjuk, pontosan mikor, mely mélypontról, de előbb-utóbb jön egy kis vagy nagy korrekció.

Az ezt jelző “félelem és mohóság index” kriptodeviza-alkalmazás (Fear & Greed Index) az Alternative.to oldalon látható. De vannak más próbálkozások is, például itt, vagy itt.

5. Kriptovaluták a Tradingview alkalmazásban

Ahogyan árfolyamokat, grafikonokat is sok helyen lehet nézegetni, de kevés helyen vannak igazán jók. A Tradingview működését nagyon érdemes kitapasztalni, asztali gépen és mobilon is, nem egy ördöngösség. Egy egyszerű vonalas vagy gyertyagrafikontól nagyon sokféle elemző eszközig, “indikátorokig” rengeteg minden megtalálható benne, és a kriptovaluta-kínálata is egész jó már.

Azt különösen szeretjük, hogy össze lehet vele hasonlítani a különböző eszközöket, például bitcoint és ethert, vagy az ethert és annak trónkövetelőit, riválisait is. (Egy közös tengelyen, százalékos skálával, lásd a grafikont.) Így meg lehet nézni, melyik volt alul- vagy felülteljesítő.

A bitcoin, az ether és a BNB token (Binance). (Tradingview.com)
A bitcoin, az ether és a BNB token (Binance). (Tradingview.com)

6. Crypto-Twitter nélkül nincs élet

Azzal biztosan nem árulunk el újdonságot, hogy ha valaki a kriptovaluták világában jobban el akar merülni, ahhoz angolul tudni kell. A kriptovaluta-piacok talán legfontosabb fóruma a Twitter, pontosabban a Crypto Twitter (CV), ahol sok mindenről első kézből lehet értesülni. Így a Twitter weboldal vagy alkalmazás kriptovaluta érdeklődés esetén kihagyhatatlan.

Sok esetben azonban kényelmesebb asztali gépen a Tweetdeck, Androidon pedig annak mobilos változata, a Marinedeck. (Tipp: Érdemes kedvenc, kihagyhatatlan szerzőinket külön listákba gyűjteni, ha túl sok tartalom zúdul ránk.)

7. Csak semmi pánik, itt a Crypto Panic

Annyi kriptovaluta-alkalmazás és híroldal ontja már a híreket, hogy lehetetlen párnál többet rendszeresen olvasni. Ezért jók a hírgyűjtők (news aggregator), mint a Crypto Panic, amelyek több fontosabb hírportál híreit fogják össze. Az egyik jó benne, hogy lehet szelektálni a hírek között, például csak a fontosabbakat kérni. (Balra fent.) Egy másik előnyös tulajdonsága, hogy külön csatornán ad podcastokat és videókat.

Egy másik alternatíva a Crypto News nevet viseli, itt is van “top news” szekció naponta csak pár, de igazán fontos hírnek. Valamint több más menüpont, mint videók, NFT-k, DeFi stb. Mindkét oldalnak van mobilos verziója is.

8. A Discord is egy nélkülözhetetlen kriptóalkalmazás

Sok protokoll, kriptovaluta-fejlesztő csapat megvitatja a követőivel a terveket, munkája részleteit. Másutt a hivatalos közzétételek helye is elsősorban a Discord, nem a Twitter. Megint másutt játékosok szerveződnek a Discord-csatornákon. Így a Discordot sem érdemes kihagyni, ha aktívan érdeklődünk a kriptóvilág iránt. (A címlapon jobbra fent a Bitcoinbázis Discord-csatornáját is megtaláljátok.)

Néhány közösség azonban ugyanerre inkább a Telegramot használja.

A Discord jellemző képe, benne a Bitcoinbázis csatornájának részletével. Bal szélen különböző tokenek közösségeinek szerverei.
A Discord jellemző képe, benne a Bitcoinbázis csatornájának részletével. Bal szélen különböző tokenek közösségeinek szerverei.

9. Jelöld meg most, olvasd el később

Apropó, olvasás. Bár nem kapcsolódik csak a kriptóhoz, igen kedveltek az olyan alkalmazások, amelyek segítségével a rohanós napod közben könyvjelzővel lehet ellátni cikkeket, hosszabb elemzéseket, bármit. Majd később nyugodtan el lehet olvasni, fel lehet dolgozni. Nomeg lehetőleg cross-platform legyen, tehát otthon is azonnal megtalálod, amit a dolgozós gépeden vagy a mobilodon eltettél (cross-plattform) – akár Linuxon is.

Bár ebből a stílusból leghíresebb a Pocket nevű, nekünk a Raindrop jött be leginkább. (De használható például az Evernote széleskörű adattároló program vagy a Trello feladatkezelő, projektmenedzser alkalmazás is ilyen célra.)

A Raindrop egy részlete befektetési tárgyú cikkekkel. Olaj, kriptó, részvény, meg amit akartok.
A Raindrop egy részlete befektetési tárgyú cikkekkel. Olaj, kriptó, részvény, meg amit akartok.

10. A Bitcoinbázistól a Binance Akadémiáig

Ha valaki kezdő, de úgy dönt, hogy komolyabban meg szeretné tanulni, mit is jelent a kriptovaluták világa, javasoljuk, hogy kezje a Bitconbázis útmutatóival. Azután pedig a Binance Akadémia nemrég magyarra is lefordított leckéivel lehet érdemes folytatni.

11. Hol költheted a kriptóidat?

A Bitcoin-ATM-ekről térképet a Bitcoinbázis oldalán is találsz, nemzetközi kereséshez pedig a CoinATM Radar ajánlható (mobilon is van). Egy másik jó ötlet a Coinmap.org, amely üzleteket, fodrászokat és ATM-eket egy térképen ábrázol.

Ebből ugyan nincs mobilos verzió, csak valami hasonló Coinmap-Coinector néven, de az nagyon minimális magyarországi elfogadóhelyet tartalmaz.

12. A Muun Wallet kriptovaluta-alkalmazás

Kis értékű fizetések, utalások lebonyolítására sokan a Bitcoin Lightning Network hálózatot használják. Szerintünk azért az egyik legjobb kriptovaluta-alkalmazás a Muun Wallet, mert a bitcoint és a lightning bitcoint együtt kezeli, egy pénztárcában, és bármikor eldöntheted, melyik formában akarsz kapni vagy küldeni. Olcsó és praktikus. Erről egy komolyabb körkép során a gyakorlatban is meggyőződtünk, lásd:

Mit keres a Bitcoin Lightning Network a zsebemben?

Alternatívája lehet a Blue Wallet, sokan pedig a Phoenixre esküsznek.

Muun Lightning pénztárcák részletei (korábbi cikkünkből).
Muun Lightning pénztárcák részletei (korábbi cikkünkből).

13. Felfedezőutak a kriptovaluta-alkalmazások világában

Mégis, mi a szöszre jók a kriptovaluták? Ha valaki kíváncsi vagy értetlenkedik, meg lehet hívni egy kirándulásra a DappRadar vagy a StateOfTheDapps oldalakra, decentralizált alkalmazásokat, okosszerződés-rendszereket nézegetni. Kész felfedezőút, izgalmas világkörüli túra.

Míg korábban csak pár tucat, majd 1-2 száz alkalmazást találtunk bennük, ma már a StateOfTheDapps több mint háromezernél jár. A lista eleje (jó felfedezőutat):

A State of the Dapps listája, egy több szempontú pontrendszer alapján.
A State of the Dapps listája, egy több szempontú pontrendszer alapján.

14. Kriptovaluta-alkalmazás kamatos kamattal

A Coindix weboldal hatalmas adatbázishoz enged hozzáférést, amelyben a különböző stake-elések, DeFi-protokollok, lekötések hozama, kamatszerű jövedelme található meg. Ki lehet vele keresni, hol érdemes éppen fialtatni a kriptovalutánkat. A találatokat szűrhetjük blokkláncra, protokollra, tokenre is.

Persze nem szabad megfeledkezni a kockázatokról. Csak nagyobb, bevált, többszörösen auditált platformokat javaslunk erre a célra. (Lásd még kicsit lejjebb is.) Ma már biztosítást is lehet kötni az okosszerződés-hibák ellen. A magas hozamok ne szédítsenek meg senkit, nagy valószínűséggel nem fenntarthatók. Érdemesebb lehet alacsonyabb hozamú, de biztonságos megoldást keresni.

Kapcsolódó cikkünk: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

15. A láma megmondja, melyik DeFi-gyár sikeresebb

A DefiLlama altcoin-spekulánsoknak való, azt a statisztikát készíti el, amely megmutatja, melyik DeFi-alkalmazás, protokoll mekkora forgalmat bonyolít, és ez hogyan változott az idők során. Eközben lehet például blokkláncra is szűrni, kategóriánként figyelni a mezőnyt és még sok minden mást.

Ez nemcsak a statisztikák iránt érdeklődők számára hasznos, hiszen a kriptovilág fejőstehenei (cash cows), bevételeket és nyereségeket termelő vállalkozásai nagyrészt a DeFi-szektorban találhatók. Például decentralizált tőzsdék és pénzkölcsönző intézmények. Tokenjeiket megvásárolva pedig sok esetben mi is részesedhetünk a sikerből – vagy kudarcból. (Hasonlóan a bankok, brókercégek részvényeihez a “TradFi” területén.)

Kapcsolódó cikkünk: Itt az új kriptovaluta pénzkereseti narratíva, a reálhozam

16. Milyen a kriptovaluta-alkalmazások biztonsága?

Régen sorban hekkelték meg a nagyobb kriptovaluta-tőzsdéket, de ma már úgy tűnik, sikerült megszilárdítani a biztonságukat. A legtöbb hekkelés manapság a DeFi-alkalmazások területén történik, ezért igen fontos ezek átvilágítása (auditálása). Auditokat az egyes protokollok oldalain, dokumentációiban is találunk, ha mégsem, az már nagyon rosszul hangzik.

Nyilvános értékeléseket, auditokat közöl a DefiSafety oldal is. Hasonló még a Rugdoc, amit érdemes lehet böngészni. A RektNews (RektHQ) az eddigi hekkelésekről vezet listát, meg lehet nézni, melyek voltak aduditáltak közülük, és ki auditálta ezeket.

A Certik listája pedig azért látszik jónak, mert nemcsak DeFi-projekteket, hanem L1 (layer 1, első rétegű, elsődleges) blokkláncokat is tartalmaz. Ám a leírás szerint nemcsak a biztonsági szempontokat értékelik a sorrendnél, hanem a token áralakulását és a közösségimédia-hangulatot is, ami teljesen más tészta.

A Certik pozitív “bizalmi listájának” eleje.
A Certik pozitív “bizalmi listájának” eleje.

17. Token Terminal a vájtfülűeknek

A kriptovaluták között még kevés, de egyre több van, amely valamiféle jövedelmet is kioszt tulajdonosainak. A tokenek mögött álló protokolloknak van bevételük, nyereségük, és ennek egy részét oda is adják a befektetőknek. Más fontos “fundamentális” paraméterek is bőven akadnak, mint az adott token “inflációja”, vagy a maximálisan forgalomba hozható mennyiség, a tulajdonosok megoszlása.

Ilyen adatokat már több kriptovaluta-alkalmazás is kínál, egy részüket ingyen, más részüket fizetős rendszerben. Az egyik, talán a legjobb a Token Terminal, és hasonló még a Messari és a Nansen.

Lásd még: A kriptovaluta-elemzés vadnyugati szépségei és kolosszális buktái

18. Így kutakodj fontos emberek üzleteiben

De nem minden kriptovaluta-befektetési stratégia használ értékalapú, fundamentális elemzést, sőt a legtöbb nem. A DEXScreener kriptovaluta-alkalmazásnak sokféle menüpontja van, ezek egy része arra szolgál, hogy azonnal, real-time követni tudjunk nagy piaci mozgásokat, vételeket és eladásokat.

Megfigyelhetjük, mely érmékbe vagy DeFi-projektekbe megy az “okos pénz” (smart money), a nagybefektetők tőkéje, melyek válnak éppen felkapottá. Ezen alapul a “bálnavadászat” (whale hunting) is egy jól ismert befektetési stratégia.

A már említett DeBank kriptovaluta-alkalmazás is lehetővé teszi, hogy dollár-tízmilliókat tartalmazó vagy más fontos pénztárcák viselkedését nyomon kövessük. Így fontos emberek befektetési döntéseit másolhatjuk le.

19. Gáz van? De mennyiért?

Aki sokat mozog különböző blokkláncokon, alighanem belefárad, hogy az egyiknél ennyi, a másiknál annyi a tranzakciós díj. Sok alkalmazás (blokklánc-böngésző, mint az Etherscan) ráadásul csak gwei-ben adja meg a gas fee-t, még csak nem is dollárban. Nekik jól jön egy pár “gas fee tool”, mint a praktikus Cointool, amely böngésző-kiegészítőként telepítve állandóan kéznél tud lenni. Vagy a hasonló Owlrace.

Ez a cikkünk is érdekelhet: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez