2022: melyik város lehet jövőre a bitcoin valódi központja?

Lassan véget ér 2021, mely évben számos város és ország próbált közelebb kerülni a bitcoinhoz sőt, bitcoin várossá válni. 2022-ben vajon kinek sikerül elnyernie az igazi “bitcoin city” címet?

Salvador, a világ legnagyobb bitcoin kísérlete

A világ legnagyobb és legérdekesebb esete Salvadoré. A közép-amerikai országban 2021. szeptember 7-től a bitcoin törvényes fizetőeszköz az amerikai dollár mellett. Ez azt jelenti, hogy a salvadoriak bitcoinban vagy dollárban fizethetnek és kaphatnak fizetést. Ez a döntés elkerülhetetlenül Salvadort tette a világ legelfogadóbb országává, már ami a bitcoint illeti.

Nayib Bukele elnök ambiciózus terve nemcsak mint fizetőeszközre, hanem a BTC kitermelésére és a hozzá kapcsolódó beruházásokra is irányul. A vulkánok által termelt energiával történő bitcoin bányászatot is kutatják, amely egy helyi bányászfarmot táplálna. Hogy ez a bányászfarm mennyit tud termelni, még nem tudni, de már az első látványtervek bemutatása is komolyan megmozgatta a kriptohívők fantáziáját.

Salvador bitcoin kötvény kiadására is készül, amelyből felépítené a világ első bitcoin városát. Bukele elnök emellett arról is mesélt idén, hogy a bitcoin árfolyamváltozásaiból az ország komoly bevételre tett szert, amiből már iskolákat és kórházakat épít.

Brazília a bitcoin felé kacsintgat

A következő ország, amely szintén elfogadhatja a bitcoint törvényes fizetőeszközként, Brazília. Ha ez valóban megtörténik, az a bitcoin aranykorát hozná el. Brazília Dél-Amerika legnagyobb országa, mely több mint 200 millió lakossal rendelkezik. Ez a bitcoin népszerűségét az egekbe emelheti.

Jelenleg azonban ez még csak egy brazil képviselő törvényjavaslata, amelyet az illetékes bizottság jóváhagyott, és nemsokára a parlamentben szavazásra bocsátják.

Brazília minden bizonnyal termékeny talaj a bitcoin számára.

Kazahsztán, a bitcoin bányászat új központja

Ázsiában Kazahsztán is említést érdemel. Ide költözött ugyanis a bitcoin bányászok egy tetemes része Kínából, a bitcoin bányászat betiltása után.

Kazahsztánban nagyon olcsó a villamosenergia, a gond már csak az, hogy az többnyire fosszilis tüzelőanyagokból származik. Röviden, ez nem “zöld” forrás, tehát a bitcoin bányászat “zölddé” válásának nem igazán kedvez.

A kormány az illegális bányászat visszaszorításával próbál úrrá lenni a helyzeten. Valószínűleg olyan törvényt fog hamarosan elfogadni, amely lehetővé teszi a bányászok megadóztatását, és kötelezi őket a tiszta energia használatára.

Kriptóbarát városok: Miami és New York rivalizálása

A kriptobarát városok közül Miami mindenképpen említésre méltó. A floridai metropolisz a kriptotérben is nevet szerzett magának, köszönhetően polgármestere, Francis Suarez nyitottságának, aki még a fizetését is hajlandó volt bitcoinban kérni.

A városnak saját kriptovalutája is van, a Miami-Coin, és idén júniusban a Bitcoin-konferenciának, a világ legfontosabb bitcoin rendezvényének adott otthont.

Miami azonban felkötheti a gatyát, ugyanis riválisa akadt. New York bitcoin-párti polgármesterrel büszkélkedhet, Eric Adamsszel, aki a keleti part városát kriptoközponttá változtatná. Ő is azt mondta, hogy kész bitcoinban felvenni a fizetését, a verseny tehát elkezdődött.

Dubaj, az igazi kriptoközpont

Van egy város, amely igazi kriptoközpont lehet: Dubaj. Az Egyesült Arab Emírségekben található városban úgynevezett “szabad zónák” vannak, ahol piszkosul egyszerű új vállalkozást nyitni, habár bizonyos engedélyekre itt is szükség van.

Az egyik ilyen szabad zóna, a Dubai World Trade Centre Authority megállapodást írt alá a helyi Értékpapír- és Áruügyi Hatósággal a kriptotevékenységek elfogadásáról. Az elsők között a Binance kriptotőzsde használta ki a megállapodás nyújtotta előnyöket, aminek köszönhetően brutálisan felgyorsulhat a kriptovaluták elfogadása is. Ezzel Dubaj a kriptoökoszisztéma ütőerévé válhat.