25 millió dolláros Ponzi-rendszer bukott meg: gyémánt-fedezetű tokent kínált a csaló

Egy washingtoni férfit azzal vádolnak az amerikai hatóságok, hogy gyémánt-fedezetű tokent kínált befektetésként a gyanútlan embereknek, az összegyűjtott pénzből pedig saját luxuséletét finanszírozta.

A dél-floridai szövetségi ügyészek pénteken kiterjedt csalás vádjával illeték Jose Angel Aman-t. Az ügyészség szerint Aman és társai az Egyesült Államokban és Kanadában egy gyémántbefektetési programhoz kerestek befektetőket. Azzal hirdették magukat, hogy az üzletbe fektetők pénzéből nyers gyémántokat vásárolnak majd, azokat gyémánt szakértők segítségével megcsiszolják és továbbértékesítik nagy haszonnal. Azt állították, hogy óriásit lehet a gyémánt businessen nyerni kockázat nélkül. Aman azt mondta a potenciális befektetőknek, hogy 25 millió dolláros gyémántkészlettel rendelkezik. Az ügyészek ugyanakkor úgy vélik, hogy a férfi a befektetők pénzéből soha nem vásárolt gyémántot, és nem volt gyémántkészlet sem a birtokában. Ehelyett feltételezhetően a korábbi befektetőket az újabbak befizetéseiből fizette ki, amely átverésből senki nem sejtett semmit.

Az ügyészek megállapították, hogy amikor a rendszer már az összeomlás szélén állt Aman elindított egy állítólagos gyémánt-fedezetű kriptovalutát, amelynek Argyle Coin lett a neve. Ezzel újabb befektetőket környékezett meg, de most már a gyémánt-alapú kriptovaluta projekthez. Természetesen ahogy gyémánt nem létezett, úgy kriptovaluta sem.

A vádak szerint a több száz befektető pénzét a férfi saját pazar életmódjának finanszírozására használta fel. Aman a múlt héten jelent meg először a bíróságon a floridai West Palm Beach-ben.
Májusban az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelő bizottsága már felfüggesztette Aman Argle Coin-hoz köthető tevékenységét.

További érdekes cikkeink: