3200 milliárd dollár: a múlt évi bitcoin tranzakciók összértéke

2018-ban a bitcoin (BTC) 1. rétegű tranzakciók összértéke mintegy 3200 milliárd dollár volt. A teljes tranzakciós volumen pedig 2200 milliárd dollárt tett ki: az összeg négyszer több mint 2017-ben.

A Satoshi Capital Research által publikált adatok a Bitcoin 2018-as teljesítményét foglalják össze.

A bitcoin teljes kereskedési volumene 2200 milliárd dollár volt, ami nem marad el sokkal a chilei peso volumenétől és körülbelül hatszor akkora mint a bolgár leváé (BGN). 2017-ben az összeg még csak 858 milliárd USD-t tett ki.

A dollárban kifejezett számadatok annak tükrében igazán megdöbbentőek, hogy most a bitcoin 80%-kal ér kevesebbet mint 2018 januárjában.

3200 milliárd dollár: a múlt évi bitcoin tranzakciók összértéke
Fejlődő piacok éves kereskedési volumene

Eközben a napi tranzakciók száma is rekordon van. A Blockchain.com adatai alapján az on-chain tranzakciók 7 napos átlaga 300 000 fölött volt, ami már csak egy 100 000-rel van elmaradva a mindenkori 400 000-es napi tranzakciószámtól.

Napi tranzakciószám, 7 napos átlag. Forrás: Blockchain.com

2017 során a tranzakciók 10%-a volt SegWit protokollos. Mára ez a szám 40%-ra emelkedett. Jelen pillanatok között nincs is többre szükség és feltételezhető, a tőzsdék, walletek és egyéb szolgáltatók akkor fogják bevezetni, amikor szükségét látják a skálázásnak. A legtöbb alternatív coin blokklánca a bitcoinénál jobb, gyorsabb, minőségibb hálózatként hirdeti magát mialatt századannyi felhasználóval sem rendelkeznek mint a Bitcoin hálózaté. Ez pedig egy újabb tanúbizonyság a Bitcoin hálózat organikus fejlődésére, melyet az aktuális externáliás tényezők befolyásolnak, nem pedig a jövőbeli ígéretek és a ‘ha majd ott leszünk’ forgatókönyvek.

Satoshi Capital Research Twitter bejegyzése szerint az adatok bebetonozzák a bitcoin, mint világpénz szerepét. Az állítás annyira helyénvaló, hogy láthatóan még a Federal Reserve is egyetért vele:

És igen, az echte FED lájkolta o.O

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük