450 millió dollárnyi kriptopénzen ül a KGB utódja

A BBC orosz csatornája által folytatott nyomozás során kiderült, a WEX kriptotőzsde 450 millió dollárt érő kriptopénze a KGB utódszervezeténél, az FSB-nél (képen az FSB moszkvai központja) landolt.

A BBC BTC-e kriptotőzsde ügyében folytatott nyomozás során derültek ki új részletek. Alexander Vinnik társalapítót 4 milliárd dolláros bitcoin csalással és pénzmosással vádolják. Kiderült, hogy az ügyfelek digitális vagyonának egy része az orosz hírszerző és nemzetbiztonsági szolgálat egyik kriptovaluta alapjában landolhatott.

A BBC-nek olyan hangfájlokhoz sikerült jutnia, amiben egy Anton nevű személy – akit a BBC Anton Nemkin FSB tisztként azonosított – összekötik Aleksey Bilyuchenko-val, a BTC-e másik társalapítójával és Konstantin Malofeyev-vel, akinek meghatározó szerepe volt a BTC-e utód WEX kriptotőzsde értékesítésében.

Egy 2018-as üzleti találkozó során Anton állítólag arra kérte Bilyuchenko-t, hogy adja át neki a WEX ügyfelek kriptopénzét tartalmazó hidegtárcákat. Az állítólagos transzfer után Bilyuchenko-t egy FSB épületbe vitték át Moszkvában, ahol több civil ruhájú tiszt kihallgatta őt a WEX tőzsdével kapcsolatban.

A kihallgatás után Anton állítólag azt követelte Bilyuchenko-tól, hogy adjon át minden, a WEX tőzsdén tárolt kriptovalutát az “FSB kriptovaluta alapjának”. Akkor a hidegtárcák együttesen 450 millió dollár értékű kriptovalutát tartalmaztak, amelyek nagy része a tőzsde ügyfeleié.

Bilyuchenko beleegyezett a digitális vagyonok átutalásába. A Blockchain.com és az Explorer.Litecoin.net blokkláncfelfedező adatai szerint a fent említett tárcákból 30 000 BTC és 700 000 Litecoin (LTC) került átutalásra, ami akkor mintegy 350 millió dollárt ért, bár az eredeti cikkben nem tünteti fel a tranzakciók linkjét.

WEX, BTC-e: masszív ügyfél veszteségek

Dmitri Vasilyev-et, a WEX volt vezérigazgatóját Olaszországban tartóztatták le 2019. áprilisában miután nézeteltérése támadt a kazahsztáni Almaty városban egy helyi befektetővel, akit 20 000 dollárral vert át.

Ugyanebben a hónapban az Egyesült Államok ügyészei panaszt nyújtottak be a BTC-e tőzsde és Vinnik ellen. A pénzügyi bűncselekmények végrehajtási szervezete (FinCEN) a bejelentés során tavaly szankciókat élesített a BTC-e és Vinnik ellen és 88 millió, illetve 12 millió dollár bírság megfizetésére kötelezte őket.

A FinCEN jelentésben az áll, hogy a BTC-e tőzsde és Vinnik nem regisztrálta magát a FinCEN-en a pénzmosás elleni eljárás részeként.

(Forrás: BBC)