A 9000 dollárt ostromolja a bitcoin

A megújuló rali eredményeképp a bitcoin árfolyama immár a 9000 dolláros szintet ostromolja. Szerencsére nem csak a vezető digitális valuta, hanem az altcoinok is zöldben kereskednek. A top 10 kriptovaluták többsége, mint a binance coin (BNB), XRP és az ether (ETH) két havi csúcsukon jár.

Külön ki kell emelni az ethereum classicot (ETC), ami a csütörtöki Binance határidős platformon történt bevezetés miatt alig valamivel 10 dollár alatt kereskedik, ilyen magasan 2018. októbere óta nem járt.

Az altok bitcoinhoz képest mért nagyobb ütemű erősödése hatással van a bitcoin dominanciájára is, ami 2%-ot esett múlt hét péntek óta. Pillanatnyilag 66.19%-on a BTC dominancia a Brave New Coin adatai szerint.

BTC/USD napi árfolyam, Coinbase | TradingView

A dominancia csökkenése azt jelenti, hogy a spekulánsok bitcoint átváltva altcoinokba fektetnek, mert jobb hozamokat várnak az alt piacokon.

Amennyiben tartósabban sikerülne 9000 dollár fölött maradnia, vagy akár 9500 dollár felé kúsznia, akkor könnyen egy shortolói nyomás alakulhat ki, ami még tovább és még erőteljesebben lökheti feljebb az árfolyamot a másodlagos piacokon végbemenő short likvidálások következményeképp.

Történt már hasonló a BTC piacán, elég csak visszagondolni a múlt év áprilisban lezajlott piaci eseményekre, mikor pár nap leforgása alatt 1000 dollárt ugrott az árfolyama miután sikerült áttörnie a 4200 dolláros ellenállást.

Akkor a hirtelen emelkedést az 500 millió dollár összértékű short pozíciók likvidálása okozta a BitMEX másodlagos bitcoin tőzsdén. Pillanatnyilag ekkora értékű likvidálásról nincs szó (lásd lenti ábrát), ahogy a BitMEX adatai is mutatják, azonban a kereskedési volumen átlagon felüli, napi 3.9 milliárd dollár, ami magasabb mint az elmúlt hét pénteken.

BitMEX XBT/USD napi likvidálás volumene | Skew

Múlt év áprilisban a Facebook Libra körül kialakult felhajtás és egy jól időzített áprilisi tréfa is hozzájárult a BTC emelkedéshez, ami 2019. júniusban 13 000 dolláros éves árfolyam csúcsban tetőzött. Amennyiben megismétlődik a múlt évihez hasonló short nyomás, akkor a BTC könnyen 10 000 dollárig is szállhat már januárban.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük