Mikor profitál az Ethereum a DeFi Boom-ból?

A decentralizált pénzügy (DeFi) a kriptoiparág egyik legmenőbb dolga ebben a pillanatban. Nagyrészt az egész ökoszisztémát az Ethereum működteti, de ehhez képestaz ETH árfolyamgörbéje viszonylag lapos maradt. Az elemzők most kezdik el vizsgálni, hogy mikor fog az ETH árfolyama is profitálni a DeFi lendületéből.

A decentralizált pénzügyi piacok elérték a mindenkori csúcsot a lekötött összérték (Total Value Locked) alapján. Értéke jelenleg valamivel több, mint 1,5 milliárd dollár. 2020. eleje óta a DeFi piacai 124%-kal növekedtek. Összehasonlítva, a kriptopiacok a teljes piaci kapitalizációt tekintve csak 42%-os emelkedést tudtak elérni.

Még a Compound Finance token disztribúciója nélkül is, amely alig több mint egy hete zajlik, a DeFi piacai azonkívül is felülmúlják a kriptoeszközöket egy év alatt elért 45%-os növekedéssel. A befektetők felismerték, hogy tisztességes kamatot szerezhetnek kripto-befektetéseikkel, míg a hozzáértő kereskedők arbitrázs lehetőségeket kerestek a különféle eszközök és protokollok között ebben az új likviditási bányász őrületben.

Az ETH lemarad a Hold felé vezető úton

Nyilvánvaló, hogy a DeFi-boom legnagyobb haszonélvezőjének az Ethereumnak kellene lenni, ám a világ második legnagyobb digitális eszközének árfolyamában ez még nem mutatkozik meg.

Az Ethereum növekedése ebben az évben eddig lassú és egyenletes volt. A szilveszteri 130 dollárral kezdett, mely 85%-kal emelkedett és jelenleg 240 dollár körül mozog. 2019. közepén, még mielőtt a DeFi elindult volna, az ETH-árak 32%-kal csökkentek.

Az ETH ára jelenleg 83%-kal marad el a minden idők legmagasabb árfolyamától, és az elmúlt két évben nem is igazán történt vele sok minden az ár szempontjából.

Az árak a 120 dollár körüli legalacsonyabb és a 300 dollár körüli legmagasabb érték között ingadoztak, és úgy tűnik, hogy ez a problémája. Az Ethereumnak nem sikerült kitörnie ebből a tartományból a 2018. eleji epikus visszaesése óta. Az ETH legutoljára 2017. júniusában tört igazán fel, amikor elérte a 400 dollárt.

Az azt követő hat hónap emlékezetes marad az Ethereum számára, amikor elérte a szemet gyönyörködtető 1400 dollárt az ICO fellendülés során.

Egy iparági megfigyelő, Ryan Sean Adams a legújabb Bankless hírlevelében belemerült ebbe a narratívába. Megjegyezte, hogy néhány top DeFi token, nevezetesen a COMP, az AAVE és az SNX árfolyamai az elmúlt héten emelkedtek. Az Ethereum azonban ugyanebben az időszakban csupán 3%-ot mászott felfelé.

Az elemző továbbá azt is hozzátette, hogy a kérdésre a válasz két táborból származtatható – az Ethereum medvék és bikák táborából.

Ethereum medvék és bikák a DeFi árnyékában

Az első “medvés” érv az lenne, hogy az Ethereum elveszítette „pénzszerűségét” a stabil érmékkel és más ERC-20 tokenekkel szemben. 2017-ben az Ethereum volt az a pénz, amit az ICO-k számára gyűjtöttek össze. A jelenlegi helyzetben azonban inkább más tokenekkel váltják ki. Adams hozzátette, hogy a “medvék” szerint a DeFi nem feltétlenül korrelál a magasabb ETH-árakkal, mivel tranzakciókhoz használják:

“Az emberek minimális összegű ETH-t vásárolnak, ami a DeFi-tranzakciók végrehajtásához szükséges. Az ETH olyan, mint az üzemanyag az autódba – nem tartogatod, hanem csak egy üzemanyag tanknyi mennyiséget veszel, a szükséges minimumot.”

Végül pedig az Ethereum medvék mindig azt állítják, hogy a hálózatot egy költséghatékonyabb és jobb technológia felülmúlhatja. A mai üzemanyagárak fenntarthatatlanok, és a skálázhatósággal kapcsolatos aggodalmak nyilvánvalók, bár ezidáig valódi „Ethereum gyilkos” még nem jelent meg.

A „bika” érvek kicsit pragmatikusabbak és sokkal több türelmet igényelnek. Szerintük az Ethereum jelenleg is még a két éves medvepiaci helyzetből tér észhez.

Az Ethereum a DeFi tartalék eszköze – tette hozzá Adams, mielőtt rámutatott, hogy ez az egyetlen eszköz, amely megfogyatkozik a DeFi használatával.

Végül kijelentette, hogy a „bika” érvek valószínűleg pontosabbak három okból. Először is, a DeFi-ben lekötött ETH mennyisége jelentősen megnőtt. A COMP token disztribúció kezdete óta további 400 000 ETH-t kötöttek le a DeFi okosszerződéseibe, összesen 3 millió dollár feletti értékben.

Továbbá Adams idézett egy részletet egy alapkezelőtől, aki átalakítja portfólióját úgy, hogy kevesebb Bitcoint és több Ethereumot tartson. Korábban arról számoltak be, hogy az idén bányászott Ethereum több mint felét a Grayscale Investments szerezte meg. Ez tovább erősíti az intézményi lendületváltást tényállást is.

A harmadik ok egy tézis volt, amely a legmagasabb elszámolási biztosítékot nyújtó DeFi-protokollokra utal, amelyek a kriptobankok, esetleg akár a kereskedelmi és nemzetállami bankok alaprétegévé válnának.

DeFi és ETH kapcsolat a jövő záloga

További indok az Ethereum mellett a régóta várt ETH 2.0 bevezetése, ami a Proof of stake-et teszi híressé és megoldást nyújt a skálázhatóságra.

A kripto-közösség körében aggodalmak merültek fel arra vonatkozóan, hogy a Compound elindított egy DeFi-buborékot. Azonban az elmúlt hét eseményei még nem jelzik egy DeFi buborék kialakulását. A DeFi még csak most formálódik, és egyenletes növekedése az elmúlt néhány évben a hosszú élet bizonyítéka lehet, amely hosszú távon „bikás képet” mutat az Ethereum számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük