Ethereum-vita: tovább növekedhet a blokkok gas limitje

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nem kis vitát kavart az ETH-közösségben a Bitfly tegnapi Twitter-bejegyzése, amelyben arról számolt be, hogy a bányászok a blokkok gas limitjének növeléséről szavaznak.

Az legújabb elképzelés szerint a blokkokba a mostani 10 millió helyett legfeljebb 12.500.000 gas kerülhetne bele.

Mit befolyásol a gas limit?

Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni: a blokkméretet.

A dolog úgy áll, hogy minden egyes tranzakció önmagában is rendelkezik egy gas limittel, amely 21.000-ben került meghatározásra. A gas valójában a tranzakció feldolgozásához szükséges számítási teljesítménynek a mérőszáma.

Egy blokkba tehát jelenleg legfeljebb 476 tranzakció fér be (10.000.000 / 21.000), de akkor még nem beszéltünk okosszerződésekről és egyebekről.

Hálózatra gyakorolt hatások

Ez átlag 13 másodperces blokkidővel olyan 37 tranzakciót jelent másodpercenként. Egy esetleges frissítés hatására ez a szám 46-ra növekedne. Nos, ez még mindig elég messze áll a Visa és Mastercard ezren felüli tranzakció/másodperces teljesítményétől.

A viszonylag csekély előnyhöz képest a blokkméretek növelése általában a hálózat stabilitásában és biztonságosságában okozhat fennakadásokat. Éppen emiatt a projektben érdekeltek egy-egy ilyen hír hallatán azonnal szaladnak a Twitterre, hogy megosszák gondolataikat a nagyérdeművel.

Nem tett másképp az Ethereum core-fejlesztő Szilágyi Péter sem, aki a Bitfly tweetjét finoman fogalmazva így összegezte:

„Az Ethereum-bányászok lesz*rják a hálózat hosszú távú épségét vagy egy DoS-támadást.”

Az Ethereum-társalapító Vitalik Buterin szintén beszállt a diskurzusba. Mint mondta, hat héttel ezelőtt a Sharkpool egyik képviselőjének azt mondta, nem támogatja az elképzelést, miközben Szilágyi nézeteire hivatkozott.

Most azonban kijelentette, hogy az utóbbi időben a magas tranzakciós költségek nagy nyomást helyeztek a közösségre, ezért senkit sem hibáztat a döntéséért.

Georgios Konstantopoulos, a blokkláncok skálázhatóságának független kutatója szerint azonban a blokkméret növelése nem jelent semmilyen előrelépést:

„A blokkméret növelésével NEM skálázod a rendszert.”

Az Ethereum hálózatán egyébként a gas limit meghatározásában a bányászok szabad kezet kapnak, annak értékéről pedig szavazás útján döntenek. Ahogy az alábbi grafikonon is látszik, szinte kényük-kedvük szerint változtatgatják a blokkméretet a hálózat aktuális állapotának függvényében:

Nem úgy, mint a Bitcoin esetében, ahol az egy megabájtos blokkméreten talán soha nem fog tudni túllendülni a közösség.

Kapcsolódó:

Borítókép: Facebook

(Forrás: Cointelegraph)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.