Hasít a Chiliz (CHZ) token, szépen fogyott az AC Milan szurkolói token

A február 26-án indult AC Milan labdarúgócsapattal közösen indított szurkolói token értékesítés sikere és egy frissen bejelentett amerikai terjeszkedés állhat a Chiliz tőzsde CHZ tokenének több, mint 1140%-os egyhavi emelkedése mögött.

Múlt év nyarán az Ethereum hálózatán fejlesztett decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások voltak a piac legnagyobb nyertesei, 2021-ben úgy látszik a nem-helyettesíthető (NFT) egyedi és a szurkolói tokenek lesznek. Ezt támasztja alá az egyre sűrűbben kiadott beszámolók, ahol vállalkozók (lásd Gary Vaynerchuk kommentjét az NFT-k potenciáljáról, Jack Dorsey Twitter-alapító őrült áron forgó első tweetjét) állnak ki egy-egy NFT projekt mellett, vagy híres művészek (pl. Banksy) tokenizálják a műveiket. Ne feledkezzünk el a Sorare fantáziafoci Ethereum blokkláncú NFT token alapú játékoskártyáiról, amik néha több 10,000 euróért cserélnek gazdát.

A szektor egyik úttörője a Chiliz, ami a Socios szurkolói platformmal közösen bocsát ki úgynevezett szurkolói tokeneket de szerves részét képezik különböző sportágak rajongói számára. A szurkolói tokenek elsődleges felhasználási területe, hogy azok tulajdonosai nagyobb rálátást kapnak egy klub működésére, beleszólhatnak bizonyos szintig a klub jövőjébe, exkluzív szuveníreket vehetnek, olcsóbbá tehetik a meccsjegyek árát ÉS ami talán a legfontosabb; részvénytőzsdéken kívül és mégis licencelt formában kereskedhetnek a kedvelt klubjaikat reprezentáló tokenekekkel.

Kapcsolódó: Mi az a Chiliz (CHZ) és mi hajtja az árfolyamát?

Az ilyen szurkolói tokeneket a Chiliz saját blokkláncán generálják és elsősorban a Chiliz tőzsdén kereskednek vele, de szépen lassan elkezdték listázni nagyobb likviditású váltók is, mint például a Binance. A CHZ token az ökoszisztémában a Binance tokenéhez hasonlóan funkcionál, segítségével olcsóbbá tehetjük a kereskedést, illetve a Chiliz tőzsdén dögivel akad szurkolói token/CHZ kereskedési pár is.

A Messari adatai alapján a Chiliz kereskedési párok már ott figyelnek az említett Binance mellett, a Huobi tőzsdén, a Bitfinexen és az UpBit-en. Csak a Binance-on az elmúlt 24 órában több mint 2 milliárd dolláros forgalom zajlott a CHZ/USDT páron. December 8-ára virradóra az árfolyama még csak 0.13 dolláron kereskedett, a cikk készítésének időpontjára elérte a 0.31 dollárt, ami 140%-os erősödés 24 óra leforgása alatt.

A Chiliz tőzsdén több tucat első ligás európai labdarúgócsapat licencelt tokenével lehet kereskedni, a legnagyobb nevek talán az FC Barcelona, a Juventus, a Paris Saint-Germain, az AS Roma, a Galatasaray és az Atletico de Madrid, amik az elmúlt másfél évben kezdték el tokenizálni klubjukat.

A rali még decemberben indult, de igazán lángra február 24-e után kapott, miután a Binance bejelentette, hogy társul a Chiliz AC Milan szurkolói token értékesítésébe, ami eddig több mint 6 millió dollár értékű ACM token értékesítését eredményezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük