A Twitter vezére árverésre bocsátja legelső tweetjét, 2,5 millió dollárnál jár a licit

Jack Dorsey, a Twitter vezére úgy döntött, hogy árverésre bocsátja legelső tweetjét, amelyet 2006 márciusában posztolt. Az ominózus tweetre jelenleg 2,5 millió dollárnál jár a licit.

Dorsey NFT-ként árulja a bejegyzést

A Twitter vezére nem akárhogyan árulja a bejegyzést, hanem NFT formájában. Azoknak, akik számára ismeretlen az NFT kifejezés, íme egy rövid ismertető az NFT-kről:

Az NFT-k olyan nem helyettesíthető tokenek, amelyekkel lehetővé válik egyedi digitális termékek tulajdonjogának eladása és megvásárlása azáltal, hogy a blokkláncon rögzítésre kerül, hogy ki az adott termék tulajdonosa.

Ezek iránt a nem helyettesíthető tokenek iránt óriási a kereslet. Szinte bármit el lehet adni NFT-ként, így rajzokat, zeneszámokat, GIFeket is. Nem olyan régen például egy Donald Trumpot ábrázoló digitális alkotás kelt el 6,6 millió dollárért. De akár digitális focikártyákat is lehet gyűjteni NFT formájában. Most Jack Dorsey által azonban az NFT piac teljesen új szegmensét ismerhetjük meg, a Twitter bejegyzések tokenizálását.

A Twitter alapító a Valuables névre hallgató, kifejezetten tweetek eladására és vásárlására szolgáló platformon kínálta eladásra tokenizált formában híres “just setting up my twttr” Twitter bejegyzését 2006-ból.

De mit jelent az, hogy valaki megvesz egy tweetet?

Bizonyára benned is felmerült a kérdés, hogy mit jelent az, hogy valaki megvesz egy tweetet, illetve mégis ki adna ki pénzt egy ilyen bejegyzésre. Azáltal, hogy valaki hozzájut egy árverés során egy bejegyzéshez, egy olyan egyedi digitális tanúsítványt kap a tweetről, amelyet a tweet létrehozója ír alá és hitelesít. De hogy ennek mi is a gyakorlati haszna azon kívül, hogy a vásárló elmondhatja, hogy az övé a tweet, még továbbra is rejtély.

Mindenesetre Dorsey tweetjére bőven van kereslet. Még olyan nagy nevek is licitáltak a bejegyzésre, mint Justin Sun, a Tron alapítója. Ő egészen pontosan 2 millió dolláros ajánlatot tett rá. De jelenlegi állás szerint nem ő a befutó, hanem egy @sinaEstavi nevű felhasználó, aki egyébként a Bridge Oracle és a CryptoLand vezérigazgatója. A licit a cikk írásának pillanatában 2,5 millió dollárnál jár.

Kíváncsian várjuk, hogy végül kinek sikerül majd lecsapnia Dorsey tweetjére, és milyen mélyen kell majd a zsebébe nyúlnia az illetőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.