25 milliárd dollár befektetés érkezett idén a kockázati tőke befektetőktől

2021-ben valamivel több mint 1700 kockázati tőkebefektetési ügyletet bonyolítottak le a kriptopiacra összpontosítva. Ezek a startup vállalkozások, projektek és protokollok mintegy 25,1 milliárd dollár értékű finanszírozást kaptak.

2020-hoz képest ez éves szinten 126%-os növekedést jelent az ügyletek számában, és 719%-os növekedést a teljes finanszírozásban, tette közzé a The Block Research a 2022-es Digital Asset Outlook című jelentésében.

kriptobefektetés volumenek

Amint arról a The Block beszámolt a finanszírozási ügyletekkel kapcsolatban, számos kriptovállalat érte el az úgynevezett unikornis státuszt. Vagyis 1 milliárd dollár feletti értékelést kaptak ezek az induló vállalkozások. A jelentés megállapításai szerint 2021-ben legalább 65 vállalat érte el ezt a nagyon magas értékelést. Két év távlatában ez 491%-os növekedést jelent.

A legutóbbi unikornis státuszú finanszírozási körök közé tartozik az FTX, az Alchemy, a TaxBit és a Dune Analytics befektetések. Más jól ismert cégek, köztük a Binance és annak egyesült államokbeli székhelye, szintén több milliárd dollár értékű tőkebevonást hajtanak végre a következő hónapokban.

A jelentésben kiemelték a layer-1 platformok és a stabilcoinok növekedését is

A jelentés még kiemelte, hogy a layer-1 platform megoldások és mémcoinok voltak 2021 legnagyobb nyertesei. Az ide évben két nagy layer-1 platform, a Solana és az Avalanche natív tokenjei, a SOL és az AVAX is csillagászati megtérülést tudtok elérni, előbbi 12000%-os, utóbbi 4000%-os felértékelődést hozott össze. Eközben a Dogecoin és Shiba Inu kriptovaluták is elképesztően nagyot mentek, 4,000%-os és 63,200,000%-os megtérülést hoztak a befektetőiknek.

A stabilcoinokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy az egyik legjobban növekvő szegmensnek bizonyultak, amelyek képesek voltak bevonni új befektetéseket szélesebb körű intézményi szereplőktől is. Az aggregált stabilcoin-kínálat ezzel 388%-kal nőtt, és most 29 milliárd dollárral, több mint 140 milliárd dollárra nőtt a piaci kapitalizációjuk. Az éves stabilcoin kiigazított tranzakciós volumen meghaladta az 5 billió dollárt 2021-ben, amely éves alapon 370%-os növekedésnek számít.

A The Block Research riportban szót ejtettek az NFT/Gaming szektor parabolikus növekedéséről is. Az egyik NFT/Gaming szegmenshez tartozó ügylet először került a tizenöt legnagyobb ügylet közé. Az idei évet megelőzően egyetlen NFT-/Gaming-ügylet sem szerepelt a tizenöt legnagyobb között. Mind októberben, mind pedig novemberben az összes megkötött ügylet nagyjából 42%-a olyan cégeknél történt, amelyek nem helyettesíthető tokeneket vagy gaming szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek.