A Bitcoin medvepiacok rövid története 2009 és 2022 között

A Bitcoin minden idők egyik legbrutálisabb összeomlását 2022-ben élte át. A BTC árfolyama júniusban 20.000 dollár alá zuhant, miután 2021-ben 68.000 dolláros csúcsot ért el. 2022. júniusa pedig a Bitcoin legrosszabb hónapja lett 2011. szeptembere óta, mivel a havi veszteség 40%-ra nőtt. A kriptopénz az elmúlt 11 év legsúlyosabb negyedéves veszteségét is elkönyvelte az előző hónapban.

A jelenlegi piaci környezet és eladási hullám azonban nem jelent semmilyen egyedi eseményt a Bitcoin összeomlása és a medvepiacok szempontjából. Valójában a Bitcoin már túlélt jónéhány kriptotélnek nevezett időszakokat, amióta 2009 januárjában kibányászták az első Bitcoin blokkot, azaz a genezis blokkot.

Ha kinagyítjuk a Bitcoin árfolyamgrafikonját, akkor öt jelentősebb áresést és medvepiacot is be tudunk azonosítani a korszakalkotó kriptopénz történetében.

Az első medvepiac: A Bitcoin árfolyama 32 dollárról 0,01 dollárra zuhant 2011-ben

A következő árfolyamcsúcsig eltelt idő: 20 hónap

A Bitcoin árfolyama 2011. áprilisának végén áttörte első fontos pszichológiai határt 1 dollárnál, és 2011. június 8-án indult meg az első ralli, amely elérte a 32 dolláros lokális csúcsot. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mivel a Bitcoin értéke ezt követően néhány nap alatt visszaesett 0,01 dollárra.

Bitcoin árfolyam

A hirtelen kerekedett eladási hullám nagyrészt a mára már megszűnt Mt. Gox japán kriptotőzsde biztonsági problémáinak tulajdonítható, amely akkoriban az egyik legnagyobb Bitcoin kereskedőnek számított. A tőzsdéről 850.000 BTC-t loptak el egy platformon talált biztonsági rést kihasználva, ami már akkor komoly aggodalmakat vetett fel a tőzsdéken tárolt Bitcoinok biztonságával kapcsolatban.

Mivel a BTC néhány nap alatt értékének mintegy 99%-át elvesztette, a Bitcoin ezen 2011. júniusi villámösszeomlása a Bitcoin történetének nagyon fontos részévé vált. Az esemény egy hosszú időszakot nyitott meg, mielőtt a BTC árfolyama vissza tudott térni a korábbi 32 dolláros csúcsra, és csak 2013. februárjában tudta újra megdönteni ezt az árfolyamcsúcsot.

A második medvepiac: A Bitcoin ára 2015-ben 1000 dollárról 200 dollár alá süllyedt

A következő árfolyamcsúcsig eltelt idő: 37 hónap

A Bitcoin ára 2013. április közepén elérte a 100 dollárt, majd tovább emelkedett, és 2013 novemberében rövid időre átlépte az 1000 dolláros szintet is.

Bitcoin árfolyam

A Bitcoin röviddel azután, hogy a történelem során először megdöntötte az 1000 dolláros csúcsot, masszív medvepiacba lépett, és a BTC ára egy hónappal később már 700 dollár alá zuhant. Az áresésre akkor került sor, amikor a kínai központi bank 2013 végén elkezdett keményen fellépni a Bitcoin ellen, és megtiltotta a helyi pénzintézeteknek, hogy BTC-tranzakciókat kezeljenek.

A kriptopénz árfolyama a következő két évben tovább zuhant, 2014. áprilisában 360 dollár körül érte el a mélypontját. Majd még tovább esett a következő évben, és 2015. januárjában 170 dolláron érte el a mélypontot.

A 2014-es hosszú kriptotél a meghackelt Mt. Gox kriptotőzsdéhez kapcsolódott, amely 2014 február elején leállította az összes Bitcoin kifizetést. A platform ezután felfüggesztette a kereskedést is, és végül csődöt jelentett Tokióban és az Egyesült Államokban is.

Ennek hatására néhány jelentős pénzügyi hatóság is aggodalmakat fogalmazott meg a Bitcoinnal kapcsolatban. Ilyen volt többek között az amerikai Commodity Futures Trading Commission is, amely a Bitcoin körüli ármanipulációra figyelmeztetett.

A Bitcoin körüli általános hangulat 2015. augusztusáig többnyire negatív volt, ekkor azonban a trend hirtelen fordulatot vett. Az erős bikapiac közepette a Bitcoin végül 2017. januárjában visszatért az 1000 dolláros árfolyamhatárhoz. Ez volt a Bitcoin történetének leghosszabb árfolyam-emelkedési időszaka.

A harmadik medvepiac: A Bitcoin 3.200 dollár alá zuhan, miután 2017 decemberében elérte a 20.000 dollárt.

A következő árfolyamcsúcsig eltelt idő: 36 hónap

Miután 2017. januárjában 1000 dollárra állt vissza, a Bitcoin folytatta a rallit, és az év végére elérte a 20.000 dolláros szintet.

Bitcoin árfolyam

A Bitcoin korábbi, 1000 dolláros történelmi csúcsához hasonlóan a 20.000 dolláros diadalmenet is rövid életű volt. A Bitcoin ezt követően visszaesett, és néhány hónap alatt értékének több mint 60%-át elvesztette.

A 2018-as évet ezután “keményt kriptotélként” emlegették. Ugyanis a Bitcoin piaca tovább zsugorodott, és a BTC 2018. decemberében 3200 dollár körül érte el a mélypontját.

Ez a kriptotél a Coincheck, egy másik japán kriptopénz tőzsde biztonsági problémáival kezdődött. A Coincheck 2018. januárjában gigantikus hackertámadást szenvedett el, aminek következtében mintegy 530 millió dollárnyi NEM (XEM) kriptopénz veszett el.

A medvepiac tovább eszkalálódott, amikor az olyan technológiai óriások, mint a Facebook és a Google 2018. márciusában, illetve júniusában betiltották a platformjaikon az ICO és a token értékesítésekre vonatkozó hirdetéseket.

Emellett a globális kriptovaluta regulációs erőfeszítések is hozzájárultak a medvepiachoz. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete például elutasította a tőzsdén kereskedett BTC alapokra vonatkozó kérelmeket.

A negyedik medvepiac: A BTC 2021-ben 63 000 dollárról 29 000 dollárra zuhan.

A következő árfolyamcsúcsig eltelt idő: 6 hónap

A medvés hangulat 2020-ig uralta a kriptopiacot. Ekkor azonban a Bitcoin nemcsak hogy visszatért 20.000 dollár fölé, hanem hatalmas bikafutásba kezdett, és 2021. áprilisában 63.000 dollárnál tetőzött.

Annak ellenére, hogy 2021-es év a Bitcoin legjobb éve lett, mivel a kriptopénz átlépte az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt, a Bitcoin egy kis hátrányt is összeszedett.

Röviddel azután, hogy április közepén új történelmi csúcsokat döntött, a Bitcoin árfolyama beesett, és végül három hónap alatt egészen 29.000 dollárig zuhant.

A 2021-es év közbeni mini medvepiac egy olyan növekvő médianarratíva közepette következett be, amely azt sugallta, hogy a Bitcoin bányászata környezeti problémákkal jár.

Bitcoin ESG FUD

A Bitcoin körüli globális környezetvédelmi aggodalmak még tovább fokozódtak azzal, hogy Elon Musk elektromos autókat gyártó cége, a Tesla májusban megszüntette a Bitcoin mint fizetőeszköz elfogadását, ugyanis Musk a környezetvédelmi aggályokra hivatkozott. Alig három hónappal később Musk is elismerte, hogy a bitcoin bányászati kapacitás mintegy 50%-át megújuló energia biztosítja.

A medvepiac azonban nem tartott sokáig, annak ellenére, hogy Kína komoly csapást indított a helyi bányászfarmok ellen. Július végére visszatért a bikás trend, és a Bitcoin végül a 2021. novemberében elért 68 000 dolláros, máig megdönthetetlen történelmi csúcsra emelkedett.

Az ötödik medvepiac: A Bitcoin 2022-re 68 000 dollárról 20 000 dollár alá zuhan.

A következő árfolyamcsúcsig eltelt idő: majd meglátjuk

A Bitcoin árfolyama nem tudta áttörni a 70 000 dolláros szintet, és 2021 végén az árfolyam esésnek indult. A kriptoszektort tavaly november óta a medve uralja, ennek következtében 2022-ben pedig a Bitcoin az egyik legnagyobb történelmi összeomlását könyvelhette el. Júniusban a kriptopénz 2020 óta először zuhant 20.000 dollár alá, ami rendkívüli félelmet okozott a piacon.

Bitcoin árfolyam

A jelenleg is tartó medvepiac nagyrészt az algoritmikus stabilcoinok – nevezetesen a TerraUSD Classic (USTC) stabilcoin – válságának tulajdonítható.

Az USTC, amely egykor az egyik legfontosabb algoritmikus stabilcoin volt, májusban elvesztette a dollárhoz való 1:1 arányú rögzítését. Ez hatalmas pánikot váltott ki a szélesebb kriptopiacokon, mivel a stabilcoin a harmadik legnagyobb létező stabilcoinná tudott válni, mielőtt összeomlott.

A Terra összeomlása dominóhatást okozott a kriptopiac többi részén a tömeges likvidálások és a bizonytalanság miatt, ami válságot hozott a kriptopénz kölcsönzésben is. Számos globális kriptokölcsönző, mint például a Celsius, kénytelen volt felfüggeszteni a kifizetéseket, mivel a brutális piaci körülmények között képtelenek voltak fenntartani a likviditást.

A történelmi tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy a Bitcoinnal több mint három évig a korábbi árfolyamcsúcsok alatt kereskednek, mielőtt új csúcsot tud dönteni az árfolyam. Az előző, 68.000 dolláros csúcsot mindössze hét hónappal ezelőtt döntötte meg a Bitcoin. Így még nem tudni, hogy a kriptopénz visszatér-e és mikor tér vissza újra ezekbe magasságokba.