Egyre többen használják inflációs fedezeti eszközként a bitcoint Európában?

Az elemzők egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan mi idézhette elő a bitcoin-angol font (BTC/GBP) valutapár kereskedési volumenének emelkedését, de sokak szerint az állhat a háttérben, hogy egyre több európai befektető használja inflációs fedezeti eszközként a bitcoint.

A legnagyobb kriptotőzsdéken, így például a Bitstampen és a Bitfinexen jegyzett bitcoin-angol font kereskedési pár aktívabb, mint valaha. Az elemzők azonban megoszlanak abban a kérdésben, hogy az emelkedés abból ered-e, hogy a befektetők BTC-vel szeretnének védekezni a font árfolyamának zuhanása ellen, vagy pedig olyan kereskedőknek köszönhető a fellendülés, akik a volatilitásból szeretnének profitálni.

Hétfőn, amikor a font rekordalacsony 1,03 dollárra zuhant, az említett két tőzsdén jegyzett valutapár kereskedési volumene 881 millió dolláros csúcsot ért el. Ez 12-szerese az elmúlt két évben regisztrált 70 millió dolláros átlagos napi forgalomnak – derült ki a hét elején James Butterfill, a CoinShares vezetőjének tweetjéből.

Utoljára 6 éve zuhant akkorát a font, mint a napokban

A font gyengülését az Egyesült Királyság költségvetési helyzetével kapcsolatos aggodalmak váltották ki, amelyek az új kormány adócsökkentési terveiből erednek. Ebben a hónapban a valuta 7%-ot gyengült a dollárral szemben, ami 2016 decembere óta a legmeredekebb esés.

“A bitcoin kereskedelemben tapasztalt növekedés a font ellenében megmutatta, hogy a kriptovaluta képes profitálni a fiat valuták törékenységéből.” – írták a Bitfinex elemzői egy e-mailben. Tom Dunleavy, a Messari elemzője hasonló véleményt fogalmazott meg egy szerdán közzétett kutatásában, mondván, hogy az európai befektetők a gyorsan leértékelődő brit font és az euró nyomán kezdtek el bitcoint vásárolni.

Egyesek szerint azonban a kereskedési volumen nem feltétlenül megbízható mutató egy ilyen helyzetben. Mivel minden vevőre jut egy eladó, ezért azzal ugyanúgy lehetne érvelni, hogy a befektetők elkezdték eladni a bitcoinjukat.

“Ha bitcoint adsz el euróért vagy angol fontért, akkor a volumen ugyanúgy megugrik.” – mondta David Belle, a Macrodesiac piaci hírszolgáltató alapítója.

A BTC/GBP kereskedési volumene még mindig elenyésző a BTC/USDT forgalmához képest

Ennek ellenére a kereskedési volumen növekedése Alex Kruger kereskedő és elemző szerint az árfolyam ingadozása mellett annak köszönhető, hogy az Európában tapasztalható magas infláció ellen egyre többen a bitcoinnal próbálnak meg védekezni.

Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy a font várható árfolyam-ingadozásának mérőszáma, vagyis az implikált volatilitás a közelmúltban a fejlődő országok devizáinak hasonló mutatói fölé emelkedett – jelentette a Bloomberg. A nagyobb volatilitás viszont gyakran vezet nagyobb volumenhez bármely piacon, mivel a tapasztaltabb kereskedők viszonylag nagy mennyiségben vásárolnak és adnak el, hogy minél nagyobb profitot szerezzenek. Így a BTC/GBP volumenének növekedése sokak szerint inkább spekulánsoktól származhat, mint olyan befektetőktől, akik inflációs fedezetként akartak BTC-t vásárolni.

És bár a BTC/GBP kereskedési pár volumene megnőtt, ez a szint még mindig alacsonynak számít a szélesebb piachoz képest. A valutapár kereskedési volumene ugyanis a Binance-en 95 millió dollár, ez pedig elenyésző ahhoz a 9,5 milliárd dollárhoz képest, amit a kriptotőzsde a BTC/USDT esetében bonyolít.