Vajon melyik ország központi bankja nyeri a CBDC versenyt?

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az államilag támogatott stabilcoinok háza táján kialakuló verseny egyre fokozódik. Manapság a világ számos kormánya ragadja meg annak lehetőségét, hogy a saját központi bankja digitális valutát (CDBC – Central Bank Digital Currency) bocsásson ki. Némelyik ország már a kísérletezésen is túl van, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy ők lehessenek az elsők, akik megvalósítják az első központi bank által kibocsátott digitális valutát.

Az olyan országok számára, mint Kína, a fiatvaluta tokenizálása egyéb nemzetközi előnyök megszerzését jelenti. Ugyanis valószínűleg a következő évtizedet a digitális forradalom fogja meghatározni, amely örökre átalakítja a globális kereskedelmet is. Az IMF egy 2019. szeptemberi blogbejegyzésben a következőt írta:

“A fiatpénz világa állandó mozgásban van, és az innováció átalakítja a bankok és a pénz környezetét is.”

Az állami és a nagyvállalati hatalom küzdelme

Nemcsak az államilag támogatott stabilcoinok kerültek reflektorfénybe az elmúlt évben. A nagycégek is eljátszottak a gondolattal, és érthető is, hogy miért.

A vállalatok által kibocsátott digitális valuták lehetővé tennék a cégek számára, hogy kialakítsák saját belső gazdaságukat egy natív, fiatpénz által támogatott valutával. A Facebook Librája az elsők között volt annak ellenére, hogy jogi akadályokba ütközött.
Minden bizonnyal a CBDC-k és a vállalati stabilcoinok egy napon a digitális világ fontos alkotóelemeivé válnak. Annak érdekében, hogy majdnem azonnali, határokon átnyúló transzfereket biztosítani lehessen, ez a globális gazdaság következő logikus lépése. Vajon kik lesznek a változás vezető szereplői? És hogyan fogják a világ ma ismert struktúráját átalakítani?

2020 a digitális valuták éve lesz. Most pedig bemutatunk öt országot, akik többek között az élen járnak a CBDC bevezetésben.

A központi bankok digitális valutái (CBDC)

A CBDC-k számos előnnyel rendelkeznek a jelenlegi fiat modellhez képest. A működésbeli hatékonyságon felül lehetővé teszik a pénzügyi világ számára, hogy az inkluzívabb legyen egy egységes számviteli rendszerben. Ez biztonságosabbá teszi a kifizetéseket és ösztönzi a versenyt.

Másrészt a CBDC-k növekedése a monetáris kontroll kiterjesztését is jelentené, ami a központi bankok számára új eszközöket biztosítana a mennyiségi enyhítés és a kamatpolitika mellett. A kritikusok azt állítják, hogy a kizárólag digitális valutára való áttérés lehetővé tenné az országok számára az összes pénzáramlás nyomon követését, ahogy a kínai kormányzat állítólag Hongkongban ezt meg is tette.

A Central Banking folyóiratban közzétett felmérés szerint jelenleg 46 ország kutatja aktívan a digitális valutákat. Nem meglepő azonban, hogy a legtöbb még mindig óvatos a blokklánc technológiával, mivel a decentralizáció elveszi az irányítást az állam kezéből.

Kína – digitális jüan

Kína rendkívül elkötelezett a CBDC iránt. A kínai állam a COVID-19 megjelenésével felgyorsította az erre tett erőfeszítéseit. Attól tartva, hogy az Egyesült Államok megakadályozhatja a kínai befektetéseket, a digitális jüan” megpróbálja pozicionálni magát az amerikai dollár alternatív, párhuzamos pénzügyi ökoszisztémájaként.

A digitális jüan (úgynevezett „DCEP”) Kína nemzeti blokklánc-programjának része. A programot tavaly indították el és az elemzések szerint a DCEP közeledik a célvonalhoz. Kiszivárogtatott képek azt mutatják, hogy 4 nagy kínai városban tesztelik a tárcaalkalmazást: Sencsen, Chengdu, Szucsou és Xiongan.

A tárca offline módban is használható, lehetővé téve a digitális fiat átvitelt telefonról telefonra. Az illetékesek azt állítják, hogy a DCEP másodpercenként 220 000 tranzakciót képes támogatni, ami lenyűgöző teljesítmény, de ezt még be kell bizonyítani. A kínai kormány azt is hangsúlyozta, hogy nem szándékozik az összes forgalomban lévő jüanját DCEP-re cserélni. Ehelyett kezdetben a digitális valutát fogják használni a nemzetközi átutalásokra és bankok közötti átutalásokra.

Kína közismert abból a szempontból is, hogy minden erejével próbálja visszaszorítani a kriptovaluták elterjedését. Azonban a kritikák ellenére fenntartotta a „blokklánc fontos, nem a kripto” álláspontját. A hatóságok viszont nem hátrálnak meg, mivel az új digitális valuta biztosítja majd az állam számára, hogy teljes mértékben kontroll alatt tartsa a monetáris politikát.

A kriptovaluták általánosságban lehetővé teszik a tőke kiáramlását és a felügyelet hiányát. Mivel Kínának elsődleges prioritása a társadalmi stabilitás fenntartása, a DCEP valószínűleg lehetővé teszi majd az említett kockázatok visszaszorítását. A Chinese Central Bank egyik tagja szerint a DCEP célja:

„Hogy megvédjük monetáris szuverenitásunkat és a valuta jogi helyzetét.”

Gondolj úgy a DCEP-re, mint egy „kínai tulajdonságokkal rendelkező kriptovalutára”. A kínai elit a legjobb eszköznek látja a dollár dominanciájának aláásására.

Franciaország – digitális euró

A Banque of France ez év elején jelentette be, hogy a központi bank digitális valutával kezd el foglalkozni. Egy nyilvános felhívást tettek közzé, melyben jelentkezőket kerestek.

A projekt egy nagyobb projekt része, amely siker esetén az egész euróövezetet érinti. A Banque of France 2019. vége óta nyíltan beszél az ötletről. A központi bank és a Société Générale májusban már sikeresen egyenlített ki értékpapír ügyleteket egy CBDC prototípus felhasználásával.

Franciaország jelenleg még csak kísérletezik a CBDC-kel , és a hivatalos „digitális euro” még messze van. Nem a blokklánc a kizárólagos rendszer, amit a bank használni kíván. Ennek ellenére a Banque of France erőfeszítése a leghatározottabb lépés, amit az euróövezet eddig megtett a valuta tokenizálása érdekében. A központi bank tíz jelentkezőt választ ki a CBDC csapatba július 10-én.

Törökország – digitális líra

Törökország egy fintech ökoszisztéma felépítését tervezi saját „digitális lirájával”. A líra évek óta magas inflációval küzd, és az elmúlt öt évben a líra ára több mint felére csökkent, 0,37 dollárról 0,15 dollárra.

Törökország reméli, hogy a CBDC-szerű modellre való áttérés vonzóbbá teheti a lírát, mivel az ország Erdogan elnök vezetésével igyekszik globálisan átalakulni. Ez nagy elvárás, jelenleg korlátozott részletekkel. Nem tisztázott, hogy mekkora előrelépés történt a 2019-es kezdeti elköteleződés óta, azt azonban tudjuk, hogy tavaly júliusban betették a 2019–2023 közötti ütemtervbe.

Kiszivárgott jelentések szerint helyi szinten is történtek fejlesztések. A blokklánc mellett a kormány azt tervezi, hogy javítja közszolgáltatásait és adminisztrációját más feltörekvő technológiákkal is, mint például az AI és ‘big data’.

Egyesült Királyság – digitális font

A Bank of England volt az egyik első olyan szervezet, amely már 2017-ben javaslatot tett a CBDC-kre való áttérésre. Tekintettel London hírnevére, mint globális pénzügyi központ, az ötletnek van is értelme. A központi bank azonban küzd már egy egyszerű prototípus megvalósításával is.

2020. márciusában a központi bank egy 57 oldalas jelentést tett közzé arról, hogy miként lehetne bevezetni a CBDC-ket. A bank a CBDC-ket „értéktartónak” és „mindennapi tranzakciós eszköznek” is látja. Tavaly a Facebook Librával kapcsolatban a következőt jegyezték meg a vezetők:

“Nyitott szemmel járunk, de nem nyitott ajtóval.”

Jelenleg úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság elmarad a CBDC-k bevezetésével kapcsolatos kezdeti érdeklődése ellenére.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államok nyerheti a legtöbbet a CBDC révén, ennek ellenére csak lassan kísérleteznek vele. Jelenleg a Federal Reserve elsősorban egy másik, a FedNow nevű azonnali fizetési szolgáltatásra összpontosít, amelyet kizárólag magánbankoknak szánnak.

Jerome Powell, a US Federal Reserve vezetője szerint:

“A CBDC-kkel járó sok kihívás reméljük, hogy nem vonatkozik az USA-ra.”

Azt állítja, hogy az Egyesült Államok pénzügyi rendszere sokkal kifinomultabb, mint a CBDC-kkel jelenleg kísérletező országok rendszerei. Ez azonban nem akadályozta meg a többieket, hogy előterjesszék az ötletet. Múlt hónapban a Digitális Dollár Projekt közzétett egy fehér könyvet arról, hogy hogyan fog kinézni a tokenizált amerikai dollár.

A Federal Reserve részéről az ötlet jelenleg még feltárás alatt van, konkrét lépéseket nem tettek. A kritikusok azt mondják, hogy Amerika ellentétes érzelmei a „tokenizált dollárhoz” és az ezzel járó késlekedés valószínűleg kísérteni fogják majd a későbbiekben. A politikai döntéshozók talán nyilvánvalónak tartják a dollár jelenlegi dominanciáját és annak örökös fenntartását.

Ahogy a JP Morgan vezető közgazdásza egy májusi jelentésben mondta:

“Nincs olyan ország, amelyik többet veszíthet a digitális valuta elképesztően előnyös lehetőségeiből, mint az Egyesült Államok.”

Az Egyesült Államok rendkívül lassú digitális valuta bevezetése alááshatja pozícióját, mint a világ tartalék valutájának tulajdonosa.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.