A bankok jobbak mint a Bitcoin (pénzmosásban)

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2018. szeptember 28-án a Wall Street Journal leközölt egy jelentést miszerint bűnözők 90 millió dollárt mostak tisztára a kriptotőzsdéken. A cikk elsősorban a ShapeShift működése ellen kelt ki, mely egy Erik Voorhees korai bitcoin adoptáló alapította kriptó – kriptó váltó, ahol sokáig névtelenül lehetett érméket váltani.

Válaszként Erik Voorhees CEO meggyőző bizonyítékokkal szolgált arra, hogy vezette félre a gazdasági híroldal az Olvasóit és állított be minden egyes kriptopénz tranzakciót gyanúsnak. Azzal is megvádolta a prominens kiadót, hogy “releváns információkat hallgatott el”.

Voorhees nyilvánvalóan csak a startupját védte tényekkel alátámasztva, és egy szóval sem tagadta, hogy a társadalom kétes elemei kriptókat használnak pénzmosásra. A Bitcoin kezdeti éveiben például a Silk Road volt a Bitcoin első hiteles és hasznos felhasználási felülete. Máshol egy fiatalkorú 750 000 dollár értékű bitcoinnal kereskedett illegálisan. Megint máshol egy európai kábítószerkereskedő csoport 9.1 millió dollárt mosott tisztára egy finn kriptotőzsde segítségével.

A kriptogazdaság rossz almái tény és való hátráltatják a szektor fejlődését. De ha kontrasztba állítjuk a bitcoin-alapú illegális tevékenységeket a bankok gigantikus méretű és embertelen pénzügyi bűncselekményeivel, akkor nem-e jutunk arra a következtetésre, hogy a bitcoin jelenti a kisebbik rosszat?

Bankok és a pénzmosás

2019. szeptember 19-én Dánia legnagyobb bankja, a Danske Bank beismerte, hogy az egyik észt leányvállalata illegálisan 230 milliárd dollárt csatornázott ki Oroszországból Európába. Az összeg 25 000x nagyobb mint a ShapeShift állítólagos pénzmosása. Sőt, az összeg akkora, mint a kriptopénzpiac teljes piaci kapitalizációja, de a magyar GDP-hez képest is másfélszer akkora.

Danske Banke - A bankok jobbak mint a Bitcoin (pénzmosás)

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a Danske Bank kapcsolatba hozható az orosz ügyvéd Sergei Magnitsky halálával. Egy Forbes újságíró, Frances Coppola szerint a Danske Bank létfontosságú szerepet játszott Putyin korrupt hátországi pénzügyeinek külföldre csempészésében. A pénzek között volt 230 millió dollárnyi adóbevétel is a Hermitage Capital Management cégtől.

De bagoly mondja verébnek alapon az orosz kormány adóelkerüléssel kezdte meggyanúsítani a Hermitage-t. Bill Browder CEO jogi úton támadta meg a vádakat Sergei Magnitsky segítségével. Miután a cég közel került a győzelemhez, Magnitsky-t börtönbe zárták és nem sokkal később az ügyvédet holtan találták a cellájában.

Ezalatt a Danske Bank vezetők dörzsölhettek a tenyerüket ugyanis csinos kis jutalékban részesültek az orosz kormány megsegítéséért, írta a Forbes.

“Remélhetőleg azok, akik a Danske Banknál nyomoznak a nemzetközi pénzmosás ügyében átlátnak a szitán,” írta Coppola. “Sergei Magnitsky emléke azt követeli, hogy mindazok, akik felelősek a csalásért, akiknek a halálát köszönheti a bíróság előtt felelnek bűntetteikért. Beleértve azokat is akik szándékosan hallgattak az ügyről.”

Kontrasztként a ShapeShift pénzmosási vádjai között pitiáner ICO csalók és észak-koreai hackerek finanszírozása áll.

Évente 2000 milliárd dollárt mosnak tisztára a bankok

A napokban a Bloomberg tett közzé egy infografikát arról, hogy melyek voltak az elmúlt közel két évtized legnagyobb pénzügyi csalásai. A topon a Danske Bank természetesen, de a listán ott figyel a JP Morgan Chase, a City Group, az ING, a HSBC, a Commerzbank, a Deutsche Bank, a  Standard Chartered, a Commonwealth Bank of Australia, az 1MDB és még számos más. A listán szereplő banki csalások közül egyiknek se volt köze a kriptopénzekhez.

Bloomberg szerint a pénzmosás éves összege eléri a 2000 milliárd dollárt, ami nem sokkal több, mint az Egyesült Nemzetek által kiadott jelentésben szereplő becslések. Az Europol szintén előállt a saját számításaival (itt lehet letölteni) és arra a következtetésre jutott, hogy a pénzmosás túlnyomó többsége készpénzben történik a Bitcoin helyett.

Az eus nyomozóhatóságok szerint a készpénz nem hagy maga után annyi nyomot mint a Bitcoin és ezért a digitális pénz kevésbé attraktív megoldás a pénzmosók számára.

Bűnüldöző szervek az elmúlt évek során hatékonyan csaptak le a bitcoinban utazó bűnözőkre. 2018 júniusában a spanyol csendőrség és az osztrák szövetségi rendőrség 5 millió eurónyi bitcoint, lument és IOTA tokent foglalt le online drogdílerektől. A blokklánc elemzőcégek, mint a Blockchain Intelligence Group és a Chainalysis a hatóságokkal együttműködve segítenek kézre keríteni a csalókat és pénzmosókat. A napokban vették őrizetbe egy múlt évi 10 millió eurós IOTA lopás brit gyanúsítottját, ahol szintén az elemzőcégek és a kriptoközösség segítette a hatóságok munkáját.

Ezzel szemben a fiatpénzekben utazó fehérgalléros bűnözők lekapcsolása az anti-hatékonyság szinonimája lehetne. Az ENSZ szerint 2011-ben például a hatóságok a bűnözői vagyonok csupán 1 százalékát voltak képesek elkobozni vagy befagyasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.