A Bisq decentralizált Bitcoin váltó hetente több milliós forgalmat bonyolít

Ott van a DAO, ott van a Tor, ott vannak a bitcoin node-ok, és még fiat pénzekkel is lehet dealeket kötni. A Bisq, egy kevésbé ismert bitcoin váltó, amely most hetente 1-2 millió dolláros forgalmat bonyolít le. Mozgalmasabb napokon ez néha felmegy akár 8 millió dollárra is.

A peer-to-peer alapon működő tőzsde a többi alternatívával ellentétben nem is igazán egy weboldalra épített megoldás, inkább csak egy node.

A platform felülete igencsak kifinomult, de abból egyértelműen megállapítható, hogy decentralizált a működése, hogy a számítógép erőforrásait a szinkronizációkor igencsak megterheli.

Egyszerre akár kilenc bitcoin node-ot is futtat egyidejűleg. Akár úgyis be lehet konfigurálni, hogy a saját nodehoz csatlakozzon, a maradék kapcsolatot pedig a Toron keresztül építi fel.

Gyors internetkapcsolat esetén nagyon gyorsan betölt és beszinkronizál a platform, ha viszont kicsit lassabb a net, akkor átlagosan 1 percig tart, mire feláll a működése. De még ennek ellenére sem kényelmetlen a használata. Nem olyan gyors mint egy weboldal, de azonnal hozzá lehet szokni a működtetéséhez.

Hogyan működik a kereskedés a Bisq tőzsdén?

Maga a szoftver hozza létre a bitcoin címet. Enélkül nem használható, mert bitcoin befizetés után indítható csak a kereskedés. Ez lehet akár egy belépési korlát is, ugyanis a letét után fizetendő díj 2-5% között alakul.

Egy normál kereskedési ügylet esetén a potenciális vásárló elfogadja az eladási ajánlatot, és elküldi a fiatpénzt a rendelkezésre álló fizetési metódusok egyikén keresztül. A platform támogatja még az AliPayt is. Miután az eladó konfirmálja, hogy a fiat pénz megérkezett, a bitcoin tranzakciót indítják arról a címről, ahol addig tárolták.

Ha esetleg olyan helyzet állna elő, hogy az eladó nem konfirmálja le, vagy a vásárló hazudik, hogy elküldte a pénzt, az ügylet egy arbitrátorhoz kerül.

A döntőbíró ítéletet mond, de ez nem kötelező érvényű. Ez csak egy javaslat, ha pedig nem fogadják el, akkor a letét elvész.

Az elvett letét egy biztosítási alapba kerül. A vétlen felet, akiről az arbitrátor döntött, kifizetik ebből a biztosítási alapból, ahová a csaló letétje került.

A Bisq platform úgynevezett ’aláírt számlákkal’ működik. Ha tehát egy új felhasználó sikeresen lezárt egy kereskedést, a tranzakció másik oldalán lévő félnek alá kell írni ezt a számlát. Ez tehát egy egyszerűsített autentikációnak számít. Ez egy újabb biztonsági funkció, amely még megbízhatóbbá teszi a tőzsdét a biztosítási alap mellett. Ennek a költsége 10 dollár körül alakul kereskedési tranzakcióként. Ez az összeg a Decentralizált Autonóm Szervezethez (DAO – Decentralized Autonomous Organization) kerül.

Mivel lehet még kereskedni rajta?

A Bisq platformon bitcoin alapú tokenekkel is lehet kereskedni úgynevezett színezett coinok (Colored Coins) protokollon keresztül. Ezek hasonlóak az ERC-20 tokenekhez vagy a Tetherhez, csak a bitcoin blokkláncon működnek.

A tokent, amit BSQ-nak neveznek, elégetik. Ha a kereslet és a kínálat megegyezik, akkor a BSQ tulajok körülbelül 10 dollárral gazdagodnak.

A BSQ tokeneket akkor adják ki, ha a hozzájáruló kompenzációs kérését jóváhagyják egy szavazás keretén belül. Ezt a BSQ tokent megsemmisítik minden egyes esetben, ha a kereskedő BSQ-val fizet a kereskedési díjért.”

A tokent a döntőbíró kompenzációjaként használják fel. A heti átlagos 500 kereskedés esetén nagyjából 5000 dollárnyi BSQ tokent égetnek el.

Egy BSQ token jelenleg nagyjából 50 centet ér, és sosem lehet pontosan meghatározni, hogy hány darab áll rendelkezésre, de állandóan kereskednek vele a Bisq tőzsdén.

Mennyire népszerű a Bisq?

A tőzsde nyílt forráskódra épül, és már 2016 óta működik. Az érdeklődés a Bisq iránt most még inkább megnövekedhet, ugyanis a Localbitcoinson keresztül menő tranzakciómennyiség csökken. Ennek oka, hogy egy szigorú azonosítási követelményt határoztak meg a weboldalon, és olyan országokban is kötelező ezen végigmenni, mint Venezuela, ahol sok felhasználónak útlevele sincs.

A legtöbb centralizált tőzsde sok országot eleve kizár, így azokban az országokban nem lehet kereskedni. A Bisq ezzel szemben inkább csak egy kód, amely node kapcsolatokon keresztül fut. Ez az ICAN hatályán kívül helyezi a tőzsdét, így nagyon jó lehetőséget kínál arra, hogy olyan országokban is használják, ahol a centralizált tőzsdék tiltottak.

Abban az esetben is érdemes használni, ha gyorsan akarunk bitcoint venni vagy eladni, és nem akarunk végigmenni egy regisztrációs és verifikációs eljáráson.

A node kapcsolat alapú működés nagyon érdekessé teszi, ugyanis így integrálható egy valós kereskedési tőzsdével is, és potenciálisan később egy részvény határidős tőzsdéhez is lehet kapcsolódni, ami BTC-ben számol el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük