A Bitcoin 4-éves ciklusa és a piacot befolyásoló egyéb tényezők

A Bitcoin hálózatának négy éves ciklusa mindig is izgalmas beszélgetések témája volt a kriptos közösségben és a piaci elemzők között. Viszont sok esetben az okokat és a hatásokat félre szokták érteni, pedig rengeteg tényező van, amit figyelembe kell venni a piaci mozgásoknál. A Bitcoin négyéves ciklusa szabályozza azt, hogy mennyi új BTC generálódik a hálózaton, hiszen négyévente ez a szám feleződik. Jelenleg naponta 900 BTC kerül előállításra, a jövő év elején bekövetkező újabb ciklusváltás után ez már csak 450 lesz.

A Bitcoin felezés és a piacra ható egyéb tényezők

A korábbi felezéseknél is elmondható volt, hogy komoly fordulópontot jelentettek a bitcoin életében. Már csak szimpla logika is mutatja, hogy ha a kereslet ugyanakkora a bitcoin iránt, viszont a kínálat feleződik, akkor az ár növekedni fog. És ez az egész piacra felhajtó hatással van, egészen addig, amíg el nem éri azt a pontot a piacra történő új tőke beáramlása, hogy már sokkal több eszköz vagy projekt indul, mint amennyit elbír a tőke. Ekkor fordul meg a folyamat és a különféle altcoinoktól, projektektől megindul a visszaáramlás a bitcon vagy esetleg még az ethereum irányába.

A likviditásra jellemző hullámzás mellett fontos még a négyéves ciklus hatásának megértésében a piaci szereplők gondolkodása. A bitcoin ára és az aktív hálózati résztvevők profitja jelentősen befolyásolja a piac alakulását. Mert akinek nem realizált profitja van, az piaci visszaesés esetén nagy valószínűséggel gyorsan igyekszik kiszállni. Plusz sokan vannak olyanok, akik egy komolyabb áremelkedés esetén lépnek be a piacra. Ez eléggé volatilis birtokosi közösséget hoz létre a felívelő szakaszokban.

További kiemelhető tényezők

De a különféle metrikák is segítenek a profitabilitás megértésében. Példának okáért, ha a piaci ár és a bekerülési érték között arányt mutató MVRV ráta magas, akkor az nagy mennyiségű nem realizált profitot jelez, ami általában a Bitcoin 4 éves ciklusának csúcspontját szokta jelezni.

Még két tényezőt kell a Bitcoin négyéves ciklusa kapcsán kiemelni. Az egyik a globális makrógazdasági környezet. Bár eredetileg eléggé izolált volt a bitcoin ezen hatásoktól, mostanában már látható, hogy az amerikai dollár árfolyama, vagy egy geopolitikai krízishelyzet is hatással van a BTC árfolyamára. Hiszen az arany mellett a bitcoin jelenleg a másik nagy menekülőeszköz.

A másik tényező, amire még ki kell térni, a szabályozói környezet. Mert ez elég komolyan befolyásolja a bitcoin piaci viselkedését és néha eléggé megjósolhatatlan módon. Ehhez sem kell nagyon szakértőnek lenni, hogy lássuk, a negatív szabályozó döntések lefelé, a pozitív döntések felfelé hajtják az árat. Ezen sok tényező felsorolása azt a célt szolgálta csak, hogy megmutassuk, a bitcoin piaci viselkedését számtalan tényező befolyásolja és nem csak a négyéves ciklus. Túlértékelni és alábecsülni sem szabad tehát a négy évenként történő felezést.