Hogyan készülj fel a 2024-es Bitcoin felezésre?

A Bitcoin felezés vitathatatlanul a kriptovilág egyik legfontosabb visszatérő vendége, amely történelmileg jelentősen befolyásolja a piaci trendeket és ármozgásokat. Hamarosan az esemény ismételten bekopogtat az ajtón, így érdemes alaposan felkészülnünk rá – mert ugye senki sem akar kimaradni a jóból?!

A Bitcoin felezés körülbelül négyévente, pontosan 210 ezer blokkonként történik, amikor a bányászoknak a kibányászott blokkok után járó jutalom és az inflációs ráta a felére csökken. Az esemény először 2012 novemberében került megrendezésre, a következőre, amikoris a jutalmak a jelenlegi 6,25 BTC-ről 3,123 BTC-re csökkennek, még 2024-ig várnunk kell. (A magas hashráta miatt egyébként mostanság egyre többször felmerül a gyanú, hogy a felezés hamarabb is bekövetkezhet.) Mindez addig fog ismétlődni, míg el nem érjük a 21 milliós maximálisan kibányászható BTC mennyiséget, amire körülbelül a 34. felezés után, 2140-ben fog sor kerülni.

Mindezidáig három Bitcoin felezésen vagyunk túl, az azokból levonható tanulságokról és leckékről ide kattintva olvashatsz.

A bitcoin bányászok jutalmat kapnak a tranzakciók megerősítéséért és az új blokkok generálásáért cserébe. Mivel pedig a Bitcoin felezés minden négy évben megtörténik, a bányászok kénytelenek felkészülni arra, hogy bizony ugyanannyi munkáért egyre kevesebb jutalmat kapnak. Mindezért cserébe az árnak emelkednie kell ahhoz, hogy a bányászat nyereséges maradjon.

De vajon valóban áremelkedésre számíthatunk?

Nos, erre egyelőre lehetetlen pontos, időtálló jóslatokkal előállnunk. Annyit viszont tehetünk, hogy az előző Bitcoin felezések utáni adatokat górcső alá vesszük, és abban reménykedünk, hogy a történelem valóban megismétli önmagát. A Bitcoin felezés előtt és után általában komoly árfolyamingadozások tapasztalhatók, amelyek legtöbbször a befektetők mozgolódására vezethetők vissza.

Számos kriptovaluta elemző arra számít, hogy a Bitcoin 2024-ben a felezés után átlépi a 100 000 dolláros árfolyamszintet. No, ez aztán nem is hangzik olyan rosszul! Mindezt egyébként egyrészt arra alapozva állítják, hogy a 2020-as esemény után a bitcoin árfolyama a 68 000 dolláros szint felé nyújtózkodott; másrészt pedig arra, hogy mivel a felezés hatására csökken a bitcoin kínálata, mindez potenciálisan megnövelheti a BTC iránti keresletet (ami általában értéknövekedést vonz maga után).

Hogyan készülj fel a Bitcoin felezésre?

Van egy régi mondás, miszerint „ha szundikálsz, veszítesz”. Lássuk tehát, milyen lehetőségeid vannak, hogy még időben felkészülj a felezés örömteli pillanataira!

Mélyítsd el kapcsolatodat a Bitcoinnal!

Most, hogy csend honol a piacokon, érdemes megértened a Bitcoin ökoszisztémáját. Végezz saját kutatásokat, használd ki a piaci szél lecsendesedését, hogy az esemény előtt pontosan megtudd, mire vállalkozol, ha bitcoinba fektetsz.

Bányász is lehetsz – mert miért ne?!

Biztosan eljátszadoztál már a gondolattal, hogy Te magad is a bitcoin bányászok táborát erősítsd… Legalább egyszer jó eséllyel eszedbe jutott már, amikor az árfolyam éppen 60 ezer dollár felett tengette mindennapjait. A jó hír, hogy Te is lehetsz bányász, de mielőtt fejest ugranál a mélyvízbe, olvasd el a Bitcoin bányászati szójegyzékünket, valamint a tevékenységgel kapcsolatban írt cikkeinket.

Alkalmazd a költségátlagolást!

A Dollar-Cost Averaging módszer alkalmazása során egy meghatározott időpontban fix összegben fekteted be pénzed úgy, hogy figyelmen kívül hagyod az adott árfolyamot. Ennek köszönhetően az alacsonyabb bekerülési értékű bitcoin vásárlások javíthatják portfóliódat, ha az árfolyam a többszörösére emelkedik a felezés után.

A negyedik és egyben a legfontosabb pontunk a kriptovaluta hírek folyamatos követése és a kriptovaluta elemzők meglátásainak monitorozása lenne – de ezt talán már mondanunk sem kell. Úgy tanul az ember, ha ébren van, így ajánljuk, hogy csatlakozz a BitcoinBázis Telegram csoportjához, ahol minden nap friss, ropogós hírekkel érkezünk.