A bitcoin bányászat harmadát Antminer S19 biztosítja

A Bitcoin energiahatékonysága már hosszú évek óta téma, köszönhetően a bányászati tevékenység során elfogyasztott hatalmas mennyiségű elektromos áramnak. A nagy áramfogyasztást a bányászok által használt gépek generálják. A Coinmetrics egy friss adathalmaza szerint három Bitcoin bányászgép felelős a Bitcoin hálózat számítási erejének 76%-áért.

A leggyakrabban használt Bitcoin bányászgépek

Ez a három típus az Antminer S19j Pro, az Antminer S19 XP, és az Antminer A19Az. Az Antminer S19j Pro felel a teljes hálózat hashrátájának 34,3%-áért, míg az S19 adja a 28,1%-át. Az is kiderült azért a dokumentumból, hogy a Bitcoin energiahatékonysága jelentősen fejlődött az elmúlt öt év során. A kutatók egy teljesen új módszert használtak most arra, hogy meghatározzák a Bitcoin hálózaton használt gépek típusát. A gépek ugyanis típusonként más mennyiségű energiát fogyasztanak és más méretű számítási erőt biztosítanak. Egyes bitcoin bányászgépek kifejezetten sok energiát fogyasztanak és alacsony hashrátát produkálnak. Viszont 2018. júliusa óta közel 60%-kal javult a Bitcoin hálózat energiahatékonysága, köszönhetően az egyre újabb és hatékonyabb gépeknek. Most a Bitcoin hálózata átlagosan 33,6 joule-t fogyaszt egy terahash számítási kapacitáshoz. Ez 62%-os emelkedés a 2018. július elsején mért 89,3 J/TH teljesítményhez képest.

De ahogy arra a jelentés egyik készítője külön rávilágított, ez az emelkedés korábban jóval nagyobb volt, most már jelentősen lassabban csökken az energiafelhasználás. Azt is kimutatták most a Coinmetricsnek készített jelentésben, hogy a Bitcoin hálózata jelenleg 13,4 gigawatt energiát használ. Ez 13%-kal kevesebb, mint az a szám, amelyet anno a Cambridge-i Egyetem kutatói mutattak ki és amelyet azóta is sokan hoznak fel a Bitcoin elleni kritikájukban. De még az is számít, hogy honnan jön az energia. Egy másik frisebb kutatás mutatta ki azt, hogy jelenleg a Bitcoin bányászati erejének 74,1%-a származik megújuló energiaforrásokból. És erre készül például El Salvador is, amely egy olyan megújuló energiaparkot kíván építeni, amely 241 MW energiát képes biztosítani a hálózatnak.