A bitcoin bányászati nehézség csúcsokat döntöget, és még nem látjuk a végét

A bitcoin bányászati nehézség ezen a héten új rekordot érhet el, mivel a bányászok továbbra is sok új bányászgépet telepítenek, hogy a közelmúltban megugró bevételekből minél nagyobb arányban részesüljenek.

A bitcoin bányászati nehézsége – amely azt méri, hogy a bányászok milyen könnyen tudnak kikalkulálni egy bitcoin blokkot – szerdán átlépheti az 50T határt. Ez új történelmi csúcsot jelent, és ez még tovább nőhet a következő napokban.

bitcoin bányászati nehézség

A BTC mostani ralija és az Ordinals protokoll népszerűségének növekedése a bányászok számára jobb jövedelmezőséget eredményezett, és ehhez igazodva a bányászok folyamatosan új bányászgépeket állítanak csatasorba. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak a nagyobb számítási teljesítményhez, ami rekord bányászati nehézségi szinteket eredményez.

A bitcoin bányászati nehézség szintje automatikusan alkalmazkodik ahhoz, hogy egy blokk bányászatához szükséges idő stabilan 10 perc körül maradjon, ahogy egyre több számítási teljesítmény, vagyis hashráta kerül a hálózatba.

“Az új generációs gépek folyamatosan csatlakozni fognak, ahogy a rackszekrényben a helyek rendelkezésre állnak.” – mondta Ethan Vera, a Luxor Technologies bányászati szolgáltatásokat nyújtó cég operatív igazgatója.

Eközben az Ordinals protokoll népszerűsége a szokásosnál háromszor magasabb tranzakciós díjakat eredményezett. Ez szépen megnövelte a bányászok bevételeit, tette hozzá Vera.

Az Ordinals-ok új funkciókat tesznek lehetővé a bitcoin blokkláncán, például az NFT-k megjelenését. Ezek viszont növelik a tranzakciók számát, így egy blokk bányászata sokkal jövedelmezőbbé válik.

A bányászok kevesebb bevételhez jutnak a nehézség növekedése miatt

A bányászati nehézség növekedése azonban egyúttal a bányászok nyereségességének csökkenését jelenti. Ugyanis egyre kisebb az esélyük arra, hogy a következő blokkot ők találják meg, és így bevételhez jussanak. A Marathon Digital Holdings (MARA), az egyik legnagyobb bányászcég, megjegyezte, hogy az általa havonta kibányászott bitcoinok száma áprilisban kisebb volt havi összevetésben a nehézség növekedése miatt. Hasonlóképpen, a Bitfarms (BITF) a kanadai bányászcég negyedik negyedéves jelentésében veszteségről számolt be a magasabb nehézség miatt.

Néhány esemény azonban visszafoghatja a hashráta növekedését. Tim Rainey, a Greenidge Generation Holdings (GREE) igazgatója szerint bitcoin árfolyamának csökkenése és a rendelkezésre álló infrastruktúra korlátai előidézhetik a hashráta csökkenését. Charles Chong, a Foundry üzletfejlesztési vezetője szerint a következő Bitcoin felezés körüli bizonytalanság szintén lassíthatja a bányászati nehézség növekedését.

Eközben a túl sok hashráta egy régióban szintén befolyásolhatja a bitcoin bányászati nehézség növekedését. Ugyanis ez megváltoztathatja a bányászgépek telepítésének módját.

“Tekintettel a hashráta észak-amerikai koncentrációjára, új szezonális trendeket látunk.” – mondta Colin Harper, a Luxor Technologies tartalom- és elemzési vezetője. Korábban a hashráta a kínai esős évszakban nőtt, amikor az olcsó vízenergia bőségesen rendelkezésre állt. Ehelyett most, amikor nyári kánikula söpör végig az Egyesült Államokon, a bányászok kikapcsolják a gépeket, hogy hűtéshez szükséges energiát megtakarítsák.