A Bitcoin egyeduralkodóvá vált a proof of work coinok körében

Az Ethereum Merge sikeres befejezésével a Bitcoin legnagyobb proof of work mechanizmust használó versenytársa szűnt meg. Míg az Ethereum Merge előtt a Bitcoin és az Ethereum együttesen tartotta a legnagyobb részesedést a proof of work hálózatokban, most már a Bitcoin szinte teljes mértékben egyedül uralja a szegmenst. Miközben tehát a kriptopiac ünnepli az Ethereum legújabb frissítését, a Bitcoin közösségnek is van mit ünnepelnie.

A Bitcoin most 94%-os dominanciával rendelkezik

PoW coinok piaci kapitalizációja
PoW coinok piaci kapitalizációja

Az Ethereum proof of work hálózatból való kilépése után a tíz legnagyobb proof of work coin most együttesen 409 milliárd dolláros piaci kapitalizáción osztozik. Ebből egyedül a Bitcoin hatalmas, 381 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, amivel nemcsak a legnagyobb proof of work-ra épülő coin, hanem a legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz is egyben. Ezt figyelembe véve a Bitcoin jelenleg az összes proof of work coin piaci tőkeértékének körülbelül 94%-át birtokolja.

A második legnagyobb proof of work coin a piaci kapitalizáció alapján a Dogecoin 8 milliárd dollárral. A mémcoin, amely még a 2021-es bikafutás idején vált ismertté, továbbra is kedvező növekedést mutat a kriptopiacon, bár az árfolyama jelenleg több mint 90%-kal elmarad az eddigi csúcsától.

Az Ethereum Classic a 3. helyen áll 4,7 milliárd dollár körüli piaci kapitalizációval. Érdekes módon az Ethereum Classic most, a Merge által keltett hájpot meglovagolva érte el ezt a piaci kapitalizációt. Ráadásul a hálózatból kirúgott Ethereum-bányászok elkezdték átvinni a bányászati kapacitásukat az úgynevezett ‘eredeti Ethereumra’. Ez a token árfolyamának ugrásszerű növekedését okozta.

A 4. és 5. helyen a Litecoin és a Monero áll, 4 milliárd dollár értékű és 2,6 milliárd dollár értékű piaci részesedéssel. A Monero egy olyan privátcoin, amely lenyomozhatatlan, így népszerű azon kriptopénz befektetők körében, akik teljesen titokban szeretnék tartani az ügyleteiket.

A Bitcoin veszített a piaci dominanciájából

Bár a Bitcoin mostanában jelentős erőt mutat a proof of work coinok körében, mára már nehezen tudja megőrizni dominanciáját a teljes kriptopiacon. Érdekes, hogy alig öt évvel ezelőtt a Bitcoin kriptopiaci dominanciája még 95% fölött volt. Ez azonban nagyon megváltozott, ahogy az altcoinok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a befektetők körében.

2017-től napjainkig a Bitcoin piaci dominanciája több mint 50%-kal csökkent. Jelenleg alig több mint 40%-on áll, és ezt a szintet az elmúlt hónapokban nehezen tudta megtartani. A medvepiac is jelentősen közrejátszott a Bitcoin kriptopiaci dominanciájának csökkenésében.

A piaci összeomlás biztonságos eszközökbe való menekülést váltotta ki a befektetőkből, és olyan stabilcoinokba fektettek be, mint az USDT, USDC és BUSD. Ennek eredményeképpen ezeknek a stabilcoinoknak a piaci dominanciája egyre nőtt.

Az Ethereum dominanciája ezzel szemben nagyot nőtt az elmúlt öt évben. Jelenleg ez a második legnagyobb kriptopénz a piaci tőkeérték alapján, 19,58%-os piaci dominanciával.