Valaki 60 ezer dollárnyi ETH gas díjat fizetett, hogy megalkossa az első Merge utáni NFT-t az Ethereumon

Valaki hatalmas összeget, 36 ETH-t fizetett azért, hogy történelmet írjon azzal, hogy megalkossa a legelső NFT-t az Ethereum blokkláncon a proof-of-stake-re való átállás után.

Az Ethereum hálózat története legnagyobb frissítésén ment keresztül az elmúlt órákban a Proof-of-Stake konszenzus algoritmusra való átállással a Merge esemény során. A proof-of-work mainnet egyesült a proof-of-stake beacon láncával, így az egész Ethereum protokoll PoS mechanizmusra állt át. Így már egy teljesen más token létrehozási mechanizmus fog működni a protokollban. Olyan, amitől azt várják, hogy az egész Ethereum ökoszisztéma működését meghatározza majd. A konszenzus réteg (Beacon Chain) és a végrehajtási réteg (PoW lánc) egyesülésének legnagyobb hatása egyértelműen az Ethereum bányászat leállása. Ez 98%-kal kevesebb károsanyag kibocsátást eredményez a bányászati tevékenység megszűnésének köszönhetően. Ezzel párhuzamosan pedig akár 90%-kal kevesebb új ETH kerül majd a piacra. Így pedig sokkal kevesebb pénz kell a jelenlegi árszint stabilitásának megőrzéséhez.

Ethereum Merge Buterin

Közvetlenül a sikeres Merge után a felhasználók ötletes módokat találnak arra, hogy megemlékezzenek az eseményről, és egyúttal a történelem részévé váljanak. Ebben a konkrét esetben egy felhasználó 36 ETH-t költött el gas díjra, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül 60 ezer dollárt ér, hogy a PoS-alapú Ethereum-hálózat legelső NFT tokenjét verje ki.

Egy pandát ábrázol ez a drága NFT

Így néz ki az NFT:

Ethereum PoS NFT

A 15537394-es blokkmagasságban vert kép maga egy pandapofát ábrázol, és az “The Transition” (átmenet) címet viseli.

Van némi irónia abban, hogy valaki ennyit fizetett azért, hogy egy NFT-t veressen. De azt is fontos megjegyezni, hogy a mostani technológiai váltás és maga az összeolvadás nem sokat tesz az Ethereum hálózat gas díjainak csökkentéséért. Ugyanis ez az egyik legelterjedtebb tévhit az eseménnyel kapcsolatban.

A Merge megváltoztatta az általános konszenzus algoritmust, de nem bővíti a hálózat kapacitását. Ezért nem csökkenti jelentősen a gas díjakat sem. Azonban többféle skálázási megoldáson is dolgoznak az Ethereum fejlesztői, amelyeket a későbbiekben fognak implementálni, hogy kezeljék ezt a bizonyos kihívást, azaz a gas díjakat le lehessen csökkenteni.