A bitcoin mindent magával ránt és az arany útjára léphet

Altcoinok mellett a tőzsdén jegyzett kripto részvények, a metaverzum érmék és az NFT-k is új csúcsokat döntenek a bitcoin árfolyam emelkedésének köszönhetően. És ha ez még nem lenne elég, egyes elemzők szerint most az arany árfolyamának útjára léphet a bitcoin.

A bitcoin mindent magával ránt

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Újra akarják éleszteni a bedőlt FTX kriptotőzsdét. Az FTX új vezérigazgatója fontolóra vette az elmúlt év végén bedőlt kriptovaluta tőzsde életre keltésének lehetőségét. Az FTX még 2022 novemberében jelentett csődöt, miután ügyfelei az események hallatára elkezdték kivonni vagyonukat a platformról. Sam Bankman-Fried, a tőzsde alapítója lemondott vezérigazgatói posztjáról, és a vállalat sorsát John J. Ray III amerikai ügyvédre bízta. Ray most úgy nyilatkozott, hogy „amennyiben látnak lehetőséget” a tőzsde helyreállítására, megteszik a következő lépéseket.

Csak átmenetileg tudott megtorpanni a bitcoin két hetes felfelé menetelése, miután egy nevetséges FUD miatt bezuhant a kriptovaluta árfolyama. A bitcoin napok óta tartó emelkedése véget ért január 18-án, miután délután aggasztó hírek kezdtek el terjedni a Twitteren egy kriptovaluta-vállalat körüli amerikai nyomozással kapcsolatban. Sokan azt feltételezték, hogy egy nagyobb tőzsde vagy kriptovállalat ellen indítottak az amerikai hatóságok nyomozást. Később azonban kiderült, hogy az intézkedés egy kevéssé ismert, hongkongi székhelyű, oroszországi kapcsolatokkal rendelkező Bitzlato nevű tőzsde ellen irányult pénzmosás miatt.

Egy német bank öt országban teszi lehetővé a kriptokereskedést. A német Neobank N26 bejelentette kriptokereskedési szolgáltatásainak bővítését több európai országban. Többek között Németországban, Svájcban, Írországban, Belgiumban és Portugáliában lesz mostantól elérhető a bitcoin mellett számos másik altcoin adás-vétele és kereskedése.

A bitcoin árfolyamemelkedése mindent magával ránt

Kripto árfolyam emelkedés

Az elmúlt napok pozitív hírei után a bitcoin árfolyama ismét visszatért a 21 ezer dolláros árfolyam fölé és jó ideje tudta is tartani ezt a szintet. Az emelkedéssel egyidőben pedig az egész kriptopiacon végigsöpört a pozitív hangulat.

Mindössze két hét alatt közel 30%-os növekedéssel a teljes kriptopiaci kapitalizáció jelenleg közel 1000 milliárd dollárra hízott. Az emelkedés a kockázati eszközökkel kapcsolatos optimistább befektetői hangulatot tükrözheti. A pozitív inflációs adatok ugyanis azt jelezik, hogy az Egyesült Államok központi bankja, a Federal Reserve kamatstratégiája 2023-ban már talán lazulhat.

Metaverzum érmék

A metaverzum érméi még az altcoinok emelkedését is stabilan felülmúlták. A MANA és a SAND coinok kifejezetten jól teljesítettek. A Decentraland MANA tokenje már 100% feletti pluszban, azaz az év eleje óta megduplázta az értékét. Ehhez hasonlóan a Sandbox metaverzum SAND tokenje is igen jól megy, a maga 88%-os emelkedésével. Ezek azonban inkább kiemelkedő mozgásoknak számítanak, az összes altcoin esetében nem mondható ez el.

Metaverzum érmék

Kripto részvények

Emellett nem csak a kriptovaluták piaca volt az egyetlen olyan szegmens, ahol jelentős áremelkedés volt a napokban tapasztalható.

A kriptoval kapcsolatos részvények ugyanis még nagyobb emelkedést mutattak, mint maga a bitcoin árfolyam emelkedése.

Kripto részvények

A Coinbase részvényei 70%-ot emelkedtek történelmi mélypontjaihoz képest, de év eleje óta is már bezsebeltek egy masszív 50%-os emelkedést – és ezzel még mindig sereghajtók. A Microstrategy ugyanis 60%-ot ugrott január eleje óta. A kriptobányászati részvények pedig mindent vittek. A Bitfarm és a Marathon Digital már most megduplázta az árfolyamát a maga látványos, 140, illetve 120%-os növekedésével.

NFT piac

Az NFT-piac is erős aktivitást mutatott az elmúlt hetekben, ahogy a tágabb értelemben vett kriptopiac fokozatosan életre kelt. Az új adatok azt mutatják, hogy az Ethereum-alapú NFT-k az elmúlt néhány hétben hatalmas aktivitásnövekedést tapasztaltak.

A Nansen által szolgáltatott adatok szerint az Ethereum-alapú NFT-projektek heti tranzakcióinak száma öt egymást követő héten nőtt.

NFT piac

Az információk szerint a heti tranzakciószám általános emelkedő trendje már 2022. november 4-én elkezdődött, és a közelmúltban a tranzakciók száma elérte a heti csúcsot. Ekkor több mint 700 000 NFT tranzakciót bonyolítottak le egy hét alatt.

Ezen tranzakciók jelentős része a vezető NFT-piac, az OpenSea platformján jelentkezett, amelyet szorosan követ a Mints, a LooksRare és az X2Y2. A magas tranzakciós volumen mellett az elmúlt hetekben az Ethereum NFT-felhasználók számának folyamatos növekedése is tapasztalható volt.

Az adatok szerint az Ethereum NFT felhasználóinak száma három egymást követő héten nőtt. Közel 250 000 NFT felhasználó van jelenleg a hálózaton, ők is az OpenSea platformján vannak leginkább jelen.

Arthur Hayes, a Bitmex tőzsde korábbi vezetője szerint lehet, hogy most az zajlik, hogy a piaci szereplők sietnek felvásárolni az elérhető kriptopénzeket, amíg az olcsó, mielőtt a jegybank megnyitná a kaput a likviditás előtt. Ebben az esetben a piac vagy visszaáll vagy folytatja a emelkedést, ha a központi bank valóban megfordítja az kamatemelések irányát (egyik forgatókönyv). Rosszabb esetben pedig korábbi mélypontjára eshet vissza a kriptopénz piac, ha a Fed nem módosít álláspontján (másik forgatókönyv),

Nyilvánvalóan mindannyian azt akarjuk hinni, hogy az előbbi forgatókönyv felé tartunk. Ezzel együtt Hayes úgy véli, hogy a két forgatókönyv valamilyen kombinációjával állunk szemben. Pont emiatt pedig még kicsit habozik a nagy kripto bevásárlástól.

Az arany árfolyamát követheti le a bitcoin

Egyes elemzők időközben már az arany és a Bitcoin árfolyama közötti felzárkózás folytatódó mozgását vetítik előre.

Egyelőre még nagy a szakadék az arany árfolyammozgása és a bitcoin árfolyam emelkedése között. Az arany esetében ugyanis az esés már november végén megállt és emelkedésbe fordult át, amikor a kriptopiac még az FTX fiaskóval hadakozott.

Az arany árfolyamát követheti le a bitcoin

Ugyanakkor a BTC/USD árfolyam már feldolgozta az FTX teljes összeomlását, így megnyílhat a lehetőség az emelkedő trend előtt.

Az elkövetkező évtizedben pedig elérkezhet az idő arra, hogy a Bitcoin lemásolja az arany 1970-es évekbeli kitörését. Mivel az arany az 1970-es években még sokkal kisebb volt (és a Bitcoin ehhez képest ma még kisebb), ezért képes volt nagy ugrásokkal emelkedni felfelé miközben az infláció és a magas kamatlábak évtizede alatt kiutat kerestek a befektetők a szükülő hozamok területén.

Emiatt több elemző is úgy véli, hogy a Bitcoin esetében is ez fog bekövetkezni az előttünk álló évtizedben. Összességében az arany 24-szeresére emelkedett az 1970-es években. Ha a bitcoin árfolyama leköveti az arany árfolyam mozgását az azt jelenti, hogy a BTC ára 600 000 dollár fölé emelkedne az évtized végére.

az arany 24-szeresére emelkedett az 1970-es években

Altcoin hírek

Az Avalanche (AVAX) az év elején került a figyelem középpontjába azáltal, hogy bejelentették partnerséget kötöttek az Amazon AWS szolgáltatásával, amin keresztül blokklánc-támogatást adnak a felhőben.

Az Amazon Web Services (AWS) és az Avalanche „együttműködése”, ahogyan azt a múlt héten több alkalommal is leírták, szinte azonnal megkönnyíti a fejlesztők számára, hogy csomópontokat hozzanak létre az Avalanche blokkláncon. Ezzel pedig végülis egyszerűbbé teheti a mindennapi vállalkozások – azaz a nem kripto vonatkozású vállalkozások – és akár az egyének számára is, hogy létrehozzák saját alhálózataikat.

Egyesek a bejelentést azonban ügyes marketing fogásnak értékelik csak. Hamis partnerségnek nevezik ugyanis többen az Avalanche és az AWS  megállapodását, ahol mindössze annyi történik, hogy az Ava Labs igénybe vesz egy AWS által nyújtott szolgáltatást.

Emlékezzünk vissza, hogy novemberben a Google Cloud hasonló partnerséget kötött a Solanával. Tekintettel arra, hogy nagyon sok infastruktúra átkerült a felhőbe, valójában annyi történik, hogy a nagy szolgáltatók már nem utasítják el kapásból a kriptós projekteket.

Az AVAX token mindeközben közel 50%-os emelkedéssel reagált a pozitív vagy annak tűnő hírre, így úgy tűnik, elérték céljukat a marketingkampánnyal. Az empirikus és on-chain elemzés azonban azt sugallja, hogy az Avalanche áremelkedése valószínűleg egy szélesebb kriptovaluta-piaci emelkedésnek köszönhető, amely nem feltétlenül fenntartható hosszútávon.

Blokkláncon belüli adatok nem túl kedvezőek

Míg a világ legnagyobb blokklánc-szolgáltatásával való integráció mindenképpen pozitív lépés az Avalanche számára, a körülötte elterjedt hírverés talán már túlzott.

Blokkláncon belüli adatok nem túl kedvezőek

Az Avalanche blokklánc-használati adatai ugyanis biztatóak. A blokkláncon használt gas a 2021. májusi kriptopiaci összeomlás után meredeken esett, és azóta sem tért magához. Az Avalanche DeFi ökoszisztémájába zárt összérték közel kétéves mélyponton, 885 millió dolláron áll.

Technikai adatok sem bíztatóak

Ahogy az Avalanche árfolyama 40%-ot erősödött 2023 második hetében, a tőzsdék jelentős tőke beáramlást könyveltek el. Valószínűleg a befektetők eladási szándéka miatt jelent meg egy csomó AVAX érme a tőzsdéken, ami, azért óvatosságra inti a vásárlókat.

Technikai adatok sem bíztatóak

Technikailag az 50 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) 13,40 dollár feletti kitörése az egyetlen, ami életben tarthatja a 100 napos EMA ($20,70)  és a 2022 augusztusi csúcsérték ($31,45) elérésének reményét. Ezeknek a szinteknek az elérésére azonban még várni kell.

Általánosságban elmondható, hogy az Avalanche használati statisztikái 2022 utolsó negyedéve óta nem változtak semmit. Ezért a közelmúltban bekövetkezett áremelkedés mögött nem sok tudható be a fundamentális növekedésnek. A projektnek ugyan megvan a lehetősége a jövőbeni növekedésre, azonban a jelenlegi árfolyamtrend megtartásához többre van szükség, mint egy ügyes marketing fogás.


A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!