A bitcoin-sziget, ahol az Egyesült Királyságot sújtó inflációra megtalálták a megoldást

Néhány nappal a királynő temetése után az angol font minden idők legalacsonyabb árfolyamára esett vissza a dollárral szemben. Érdekességképpen néhány évvel II. Erzsébet királynő megkoronázása előtt egy font több mint 4 dollárt ért, szemben a mostani kiábrándító árfolyammal, amihez még hozzájön az egyre növekvő infláció is.

Világszerte, amikor a helyi valuta folyamatos értékvesztésen megy keresztül, az ottlakók fokozatosan a kriptovalutákhoz fordulnak. Erre példa lehet Törökország, vagy Argentína is, ahonnan azt halljuk, hogy egyre többen használják vásárlóerő megőrzésre, vagy egymással való tranzakcióra. Ezek szerint valami hasonló játszódik le az Egyesült Királyságban is?

A mainstream média sokszor kriptovaluta-ellenességének köszönhetően a britek általában bizalmatlanok a bitcoinnal szemben, nem csak mint eszközzel, hanem különösen mint pénzzel szemben. Folyamatosan hangzanak el olyan mondatok, miszerint hogyan lehet ez egy pénz, ha nem törvényes fizetőeszköz? Vagy esetleg az, hogy mi értelme van egy olyan pénznek, amit senki sem fogad el, és így tovább.

A bitcoin-sziget

Akad azonban olyan hely is az országban, ahol az emberek és vállalkozások többsége elfogadja a kriptóban történő fizetést. Ez pedig nem más, mint a Man-sziget.

A Man-sziget. Forrás: bitcoinmagazine.com.

A szigeten egyre több helyen jelenik meg a narancssárga színű logó, ami egyesek szerint két dolognak köszönhető. Először is sokan hisznek a bitcoinban, mint a jövő valutájában, másodszor pedig a kriptorajongó turisták nyújtotta plusz jövedelem adta lehetőség miatt. Viszont vannak olyan lakosok is, akik csak szimplán az érdeklődés miatt fogadják el fizetőeszközként a bitcoint.

Ahogy arról beszámolókban olvashatunk, az olyan alapvető igényeinket is ki tudjuk elégíteni bitcoinnal történő fizetéssel, mint az étkezés, szállásfoglalás, de akár még egy kis gyógyszertárban történő bevásárlás is lehetséges.

Fizetés egy helyi kocsmában. Forrás: bitcoinmagazine.com.

Miután ezek biztosítva vannak, térjünk át az olyan drágább dolgokra, mint mondjuk egy autó. Ettől sem kell félnünk, ugyanis akadnak helyek a szigeten, ahol szintén tudjuk használni a tárcánkon lévő kriptovalutánkat. A Rey Motors nevű autókereskedés néhány hónapja fogadta el a bitcoint fizetőeszközként, és úgy tűnik, hogy azóta elég jól beágyazódott a cégbe. Elmondásuk szerint voltak olyan vásárlók is, akik csak azért vásároltak náluk, mivel elfogadják a bitcoint.

A vásárlói tapasztalatokból azt is megtudhattuk, hogy a Lightning Network-kel való fizetések rendszerint zökkenőmentesek és megbízhatóak. Minden tranzakció szinte azonnal működik, és legalább olyan gyors, mintha fiat valutával való hagyományos fizetési módot választanánk.

Stabil fizetőeszköz

Az olvasottak alapján nyilvánvalónak látszik számunkra, hogy ez a kis sziget a 86 000 lakosával teljesen máshogy áll a kriptovalutákhoz, mint a britek nagyrésze. De vajon miért van ez?

Egyes feltételezések szerint a bitcoin bevezetésére leginkább hatással lévő tényező az emberek nyitott vállalkozói szelleme, és a hajlandóságuk arra, hogy saját pénzügyi jövőjüket irányítsák. Emellett egyértelműen fontos szerepet játszott a Coincorner csapata, akinek a szolgáltatását a legtöbb kereskedő használja, és az általuk nyújtott Bolt Lightning kártyát is. A vállalat kitartó lelkesedése és kemény munkája a helyi kereskedők oktatásában és beilleszkedésében fontos tényezőt játszott.

Forrás: bitcoinmagazine.com.

Azonban nemcsak a kereskedők profitálhatnak ebből. Mivel a font értéke gyorsabban csökken, mint az elmúlt fél évszázadban, minden britnek el kellene gondolkodnia más alternatívákon, amelyre az infláció kevésbé fog hatni.

Említésre méltó, hogy az 1970-es években még egy korsó sör 13 pennybe került. 2016-ban viszont ugyanennyi mennyiség már 3,48 font volt, másszóval egy bitcoin századrésze. Napjainkban pedig ugyanez fontban számolva ötször drágább, viszont ötvenszer olcsóbb satoshiban.

A Man-szigeten élők már most megmutatják az országban élő többi ember számára a pénzügyi jövő felé vezető utat. Persze akadnak még hiányosságok a közösségben, de tényként kezelendő, hogy a világ legismertebb kriptovalutája mára már stabilan működő fizetőeszközzé vált a világ ezen pontján.