Túlléphet a bitcoin az arany 8000 milliárd dolláros piaci kapitalizációján?

A jelenlegi medvepiac közepén a kriptovalutában érdekelt emberek minden lehetőséget megragadnak az optimizmusra. Legyen az a “jönnek az intézményi befektetők” narratíva vagy éppen a “Bitcoin valós, mögöttes értéke sokkal jobb, mint eddig bármi” – és ezért nem is okolhatjuk a befektetőket: elvégre mindnyájan szívesen hallgatunk jó híreket.

Azonban a Bitcoin valós értéke téma – miszerint a BTC túlszárnyalhatja az arany értékét is – meglehetősen érdekes gondolatokat és kérdéseket vet fel. Ezért úgy döntöttünk, kicsit jobban kielemezzük a témát.

A legérdekesebb ugyanis az, hogy míg sokan a BTC-ra, mint alternatív pénzre gondolnak, mások inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy a valóság sokkal inkább az digitális aranyhoz áll közelebb.

Max Keiser, aki véleményét sokszor hangoztatja a kriptopénzek világában, például úgy fogalmazott, hogy a Bitcoin egy “emberek közötti elektronikus arany rendszer”. Ez is megerősíti azt az elképzelést, hogy a BTC nem is igazán a készpénzhez, hanem az aranyhoz hasonlít.

Jó, jó, de miben hasonlítanak ennyiben? És talán még fontosabban, miben lehet a BTC jobb az aranynál?

Nincs elég Bitcoin, arany viszont igen

A Bitcoin egyik legnagyobb erőssége ugyanis a ritkasága – ahogy az az aranyé is. Egyértelmű, hiszen akármi, amiből csak egy adott mennyiségű kínálat érhető el, annak azonnal magasabbra szökik az ára.

Willy Woo, ausztrál kriptokutató és tréder, azonban még ennél is tovább ment. Szerinte ugyanis a Bitcoin “könnyedén túlszárnyalja” majd az arany piaci kapitalizációját, ami jelenleg 8000 milliárd dollárt jelent.

És hogy Woo mire alapozza a gondolatait? Az űrben lévő, jelenleg még babacipőben járó, inkább csak potenciális aranybányákra. Ugyanis bár jelenleg az arany a Földön végesnek tűnik, azonban ez a ritkaság könnyedén megszűnhet, ha a Föld közeli aszteroidákon sikeresen el tudják kezdeni az aranybányászatot. A Bitcoinnak pedig ettől nem kell félnie – abból sosem találnának hirtelen az űrben keringve újabb coinokat.

A Bitcoin túlszárnyalhatja az arany 8 billió dolláros piaci kapitalizációját?

És ezzel a gondolattal nem csak Willy Woo ért egyet. Misir Mahmudov szintén a Bitcoin ritkaságára hívja fel a figyelmet. Az ő okfejtése főleg arra épült, hogy mivel összesen 21 millió BTC van csak, ez sokkal kevesebb ember számára lesz elérhető, mint jelenleg az arany. Példának az amerikai milliomosokat hozta. Ugyanis ha minden BTC amerikai milliomosok kezében lenne, és mindenki csak egyetlen coinnal rendelkezne, még akkor sem jutna mindenkinek.

És bár a források ezzel kapcsolatban néha ellentmondanak egymásnak, a konzervatív számítások szerint kb. 10,7 millió amerikai milliomos van csak. Azonban még egy dolgot érdemes figyelembe vennünk itt. Ez pedig az, hogy a Bitcoinok el is tudnak tűnni, ahogy az például a napokban is történt a kanadai QuadrigaCX kriptotőzsde hidegtárcáinak esetében. Így pedig már nem is olyan nagyon biztos az a 21 milliós kínálat.

Akinek van Bitcoinja, az nem adja

Ráadásul nyilván rengeteg olyan befektető van, aki nem csak 1 BTC-vel rendelkezik, ami megint csak csökkenti a kínálatot a többi ember számára. A Winklevoss-ikrek, Tim Draper milliárdos, Michael Novogratz meg még jó pár “őskriptós” például több százezer BTC-t tudhatnak maguknak – amiket szépen tartanak is, és egyáltalán nem terveznek likvidálni.

A mondandónak pedig igazából ennyi a lényege: nincs elég BTC ahhoz, hogy mindenkinek jusson, és mivel fix a kínálat (nem úgy, mint az aranynál), ezért ahogy a kereslet felmegy, az nagyon hamar fel fogja vinni az árakat is. Ez pedig így nem hiába ad okot az optimizmusra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük