Egy felmérés szerint a Bitcoin kereskedők csupán 15%-a hölgy – vajon miért?

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint a hölgyek a Bitcoinnal kereskedők csupán 15%-át teszik ki. Vajon mi okozza a nemek közötti szakadékot a Bitcoin szektorban?  

Az, hogy a technológia szektorban világszerte rendkívül alacsony a nők aránya, talán már senki számára nem okoz meglepetést. Az informatikai területen diplomázó nők mindössze 9%-a kezd informatikai karriert végül, míg a férfiak 26%-a helyezkedik el a tanult területen. Világszinten rendkívül alulreprezentáltak a női dolgozók az IT világában, a probléma orvoslásán azonban már számos nemzetközi nagyvállalat dolgozik.

2017-ben már írtunk arról, hogy a BitPesa kriptovaluta platform ügyvezető igazgatója, Elizabeth Rossiello szerint megfelelő oktatással és több technológiai irányultságú kurzusok által javulhat a hölgyek helyzete az IT szektorban, ezzel együtt pedig a Bitcoin iránti érdeklődésük is jelentősen növekedhet. Természetesen a megfelelő tudás biztosítása nemcsak a nők esetében elengedhetetlen, hiszen Rossiello kijelentése óta már számos felmérés eredményéből kiderült, hogy az ismeretek hiánya valóban visszatarthatja a Bitcoin vásárlástól még a férfi befektetőket is.

A Bitcoin iránti érdeklődés rendkívül nagyot ugrott a koronavírus megjelenése óta. Ugyan a sikerek legfőképp az intézményi befektetők, valamint a fiatal férfiak pénzszerzési mániájának tudhatók be, elvétve megtalálható egy-egy érdeklődő hölgy regisztrációja is a kriptoplatformokon.

Az eToro tőzsdeplatformon kereskedők 10%-a hölgy

Az izraeli központú tőzsdeplatform, a jól ismert eToro az elmúlt év folyamán a duplájára nőtte ki magát. Nemrégiben azonban saját sikerének áldozata lett hiszen, ahogy azt Twitteren közölte, likviditási válsággal küzd. Ez pedig azt jelenti, hogy a kriptovaluták iránti kereslet a platformon ugrásszerűen megnövekedett. Ami pedig a nőket illeti, pénteki nyilatkozatában elmondta a vállalat, a platformján regisztrált hölgyek aránya 10%-kal nőtt egy év alatt. És bár ez valóban elenyésző a férfiak számához képest, az idei évben meglehet, hogy több hölgy fog csatlakozni a kriptohívők táborához.

Mindenesetre, az intézményi befektetők mellett az Y generáció, és azon belül is a férfiak pénzszerzési vágya pumpálja tovább a Bitcoin árfolyamát. Azt viszont egyáltalán nem söpörhetjük a szőnyeg alá, hogy a technológia és a tudomány ágazatában meglepően sok hölgy kiemelkedő eredményeket szerzett. Ebből kifolyólag pedig meglehet, hogy egy csipetnyi több érdeklődéssel, valamint megfelelő tudással az idén már a hölgyek is hordhatják otthon a nadrágot.