A Circle és a Tether több mint 65 millió dollárnyi eszközt fagyasztottak be a Multichain támadás miatt

A Multichain felfüggesztette működését, miután július 6-án több millió dollár értékű kriptoeszközök megmagyarázhatatlan átutalására került sor.

A stabilcoin kibocsátók, a Circle és a Tether több mint 65 millió dollárnyi vagyont fagyasztottak be. Ezek a Multichain láncok közötti router protokoll feltételezett támadásához kapcsolódnak. A lépésre azután került sor, hogy a Multichain MPC hídról július 6-án megmagyarázhatatlanul nagy értékű kiutalás történt.

Multichain támadás

A 0xScope gráf protokoll szerint három olyan címet fagyasztottak be, amelyek legalább 63,2 millió dollárnyi USDC-t kaptak a Multichainből. A Fantom Alapítvány egy másik jelentése megjegyzi, hogy több mint 2,5 millió dollárnyi Tether (USDT) befagyasztásra is sor került két olyan címen, amelyeket az Etherscan “Multichain gyanús címek” néven tart nyilván.

Multichain támadás

Július 6-án több mint 125 millió dollár értékű kriptovalutát vontak ki több kriptotárcából, ami a Multichain Fantom hídját, valamint a Dogechain, Moonriver, Kava és Conflux ökoszisztémáit is érintette. Az eszközök szokatlan átutalásának oka egyelőre tisztázatlan.

A Twitteren a Multichain bejelentette, hogy felfüggeszti futó szolgáltatásait. Nem tették közzé annak időpontját, hogy mikor indítják újra a szolgáltatásokat. “Kérjük, most ne használják a Multichain szolgáltatását.” – figyelmeztetettek, hozzátéve, hogy “minden hidat érintő tranzakció a forrásláncokon ragad”.

A Fantom protokoll vezérigazgatója, Michael Kong állítólag azt mondta, hogy az átutalás “nem tűnik egy általános hackertámadásnak“, mivel az állítólagos támadó tárcáira küldött eszközök nem kerültek át máshová. A nyomozás még folyamatban van.

Nagyon sebezhetőek a Multichain platformhoz hasonló hálózatok

A Multichain lehetővé teszi a felhasználók számára a tokenek különböző hálózatok közötti átutalását. A platform azonban technikai és működési kihívásokkal néz szembe, mióta néhány hete eltűnt a vezetőség. A Multichainhez hasonló hidak a kriptohackerek legsebezhetőbb célpontjai közé tartoznak, a tavalyi évben a mostanihoz hasonló több incidens is történt.

A SlowMist blokkláncbiztonsági cég nemrégiben készült jelentése szerint 2012 óta több mint 30 milliárd dollárnyi kriptoeszköz tűnt el több száz hackertámadás során. A top öt leggyakoribb támadás közé tartozik az okosszerződések sebezhetősége, a rug pull-ok, a flash loan támadások, a különféle scam-ek és a privát kulcsok ellopása is.

A jelentés eddig 118 tőzsdei hackelést, 217 Ethereum ökoszisztéma támadást, 162 BNB Smart Chain ökoszisztéma támadást, 119 EOS ökoszisztéma támadást, és 85 NFT-s hackertámadást számszerűsített. Az elmúlt évtizedben összesen több mint 10 milliárd dollárt veszítettek a kriptotőzsdék a hackertámadások során.