A Citadel, BlackRock és Gemini társaságokat vádolják mint az UST összeomlásának okozóit

Egy összeesküvés-elmélet kezdett el keringeni a 4chan közösségi médiaplatformon az UST összeomlásának okáról, amelyet a Cardano alapítója, Charles Hoskinson is felerősített.
Az összeesküvés elmélet szerint az UST elmúlt napokban tapasztalt totális összeomlását ugyanazok a szereplők – Citadel Securities, BlackRock, Gemini – okozták, mint akik a GameStop-os manipulációkban is részt vettek. Akik viszont racionálisabban tekintenek a piaci viszonyokra, azok most is azt állítják, hogy a stabilcoin általános strukturális problémái okozták a most bekövetkezett árfolyamzuhanást is.

Cáfoltak az összeesküvés-elméletben érintett társaságok

Rossz hírek jöttek azonban azok számára, akik az előbbiben hisznek. Az összeesküvés-elméletben megnevezett társaságok mindegyike gyorsan cáfolta a híreszteléseket.

A BlackRock azt nyilatkozta, hogy ugyan ő kezelnek olyan alapokat, amelyek USDC-t is tartalmaznak, de most nyíltan kijelentették, hogy nem kereskednek UST-vel. Hasonlóképpen a Citadel Securities is most nyilvánosan kijelentette, hogy nem kereskednek stabilcoinokkal. A Gemini is közzétette állásfoglalását. Egy tweetben közölték, hogy nem nyújtott senkinek ilyen UST alapú kölcsönt, mint ahogy azt az összeesküvés-elméletben beszéltek róla.

Az összeesküvés-elmélet ugyanis azt állítja, hogy a BlackRock és a Citadel 100 000 bitcoint vett kölcsön a Geminitől, és 25%-át UST-ra cserélte. Ezután a két cég dobta az UST-t és a BTC-t, ami mélyrepülésbe lökte a Luna és a Bitcoin árfolyamát. Charles Hoskinson, a Cardano alapítója és az Ethereum társalapítója ezt a bizonyíték nélküli narratívát erősítette a Twitteren, amikor erről posztolt. De aztán hamarosan törölte a tweetet.

Eközben az Arca kripto hedgefund társaság közölte a partnereivel, hogy megduplázza az UST befektetéseit. Ők úgy vélik, hogy az algoritmikus alapú stabilcoin végül talpra áll és megtartja az árfolyamrögzítését.

Luna árfolyam

Egyelőre azonban a kriptopiac még nem hisz ebben a feltámadásban. Ugyanis a Luna tokennel jelenleg 0,45 centen kereskednek, míg az UST 0,57 centen áll. A Luna egy hét alatt elvesztette értékének 99%-át.