A Crypto.com kénytelen kivonulni egyik legnagyobb piacáról

A Crypto.com kriptotőzsde, amely nagy marketingoffenzívával igyekezett belépni, most szabályozói problémák nyomán kivonul Németországból. Pedig ez az ötödik legnagyobb piaca lehetett. A bankfelügyelet vizsgálatot folytat.

A Crypto.com kriptotőzsde Németországban is Matt Damonnal, mint reklámarccal indult, még a német futballstadionokban elhelyezett bannerekkel is igyekezett felhívni magára a figyelmet. Az ajánlat német nyelven volt elérhető, és az általános szerződési feltételekben egy német befektetési szolgáltatóra, mint licencpartnerre hivatkozott. A német pénzügyi felügyeleti hatóság, a Bafin honlapján is ez a partnerség szerepelt – írja a Finance Forward.

Engedély nélküli csábítások

Németországban a Crypto.com alkalmazást az Appfigures elemzőcég becslése szerint legalább 1,3 milliószor töltötték le az indulás óta. Így ez lett a kriptotőzsde ötödik legnagyobb piaca. Ám a kereskedési platform végül engedély nélkül csábította ügyfeleit a nagy európai országban. A müncheni CM-Equityvel való együttműködés ugyanis soha nem jött létre.

A Crypto.com azt ígérte, hogy átadja ügyfeleit a német partnernek. Ez azonban végül soha nem történt meg. A felhasználók a Crypto.com alkalmazásán keresztül vásárolhatnak és adhatnak-vehetnek kriptovalutákat, a cég erre Máltán rendelkezik engedéllyel. Ahhoz azonban, hogy reklámintézkedésekkel célozza meg a németországi ügyfeleket, megfelelő engedélyre lett volna szüksége Németországban is, amivel nem rendelkezett.

A Crypto.com csak közvetítő lett volna

A Crypto.com a csúcsponton azt állította, hogy a CM-Equity szerződéses ügynökeként jár el. Általános szerződési feltételeiben arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy de facto a CM-Equity ügyfelei. A folyamat során a Crypto.com márka az előtérben csak közvetítőnek lett volna tekinthető, a technikai infrastruktúrának, az ügyfelek azonosításának (KYC) is egy Bafin-szabályozás alá tartozó cégen – jelen esetben a CM-Equityn – kellene keresztülmennie.

A Crypto.com CRO tokenjének dollárárfolyama. (Tradingview.com)
A Crypto.com CRO tokenjének dollárárfolyama. (Tradingview.com)

A Finance Forward információi szerint 2021-ben tárgyalások folytak a két cég között egy együttműködésről, amelynek keretében például úgynevezett tokenizált részvényeket kínáltak volna. A CM-Equity ezt követően regisztrálta a Crypto.com-ot, mint a vele szerződésben álló közvetítőt a Bafinnál. De az ügyfelektől semmi sem érkezett a müncheni céghez. A Crypto.com csak felvette az érdeklődőket a saját listájára. A híroldal szerint a CM-Equity-t nem tájékoztatták arról, hogy a Crypto.com aktív partnereként szerepelt a listán.

Már nem érhető el németül a Crypto.com alkalmazás

A Finance Forward szerint a kriptotőzse weboldaláról azóta eltűnt minden utalás a CM Equityre. A Crypto.com mögött álló Foris DAX MT Limited cégnek, mint szerződéses közvetítőnek a Bafinnál történő regisztrációja szintén lejárt 2022 augusztusában.

A Crypto.com alkalmazás még mindig elérhető Németországban, de német nyelven már nem. A vállalat újságírói megkeresésre azt írta: “Kapcsolatban álltunk a CM-Equityvel, és ez a kapcsolat annak idején megfelelően dokumentálva volt.”

A felügyelet vizsgálódik

Kérdéses, hogy mi lesz azzal az ügyfélkörrel, amelyet a tőzsde a korábbi németországi reklámtevékenysége révén szerzett. Elsősorban a közösségi oldalakon helyezett el tömeges hirdetéseket. Ez valószínűleg tisztázódni fog, mert a Bafin nyilatkozata szerint vizsgálatot indított az ügyben.

Kapcsolódó cikkeink:

Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?

Egyre több német dönt úgy, hogy kriptovalutákba fektet

Egy német bank 5 országban teszi lehetővé a kriptokereskedést