A Cseh Központi Bank pénzbírsággal fenyegeti az “érme” szó használóit

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin (BTC) barát cseh kriptoanarchista mozgalom, a Paralelní Polis figyelmeztetést kapott az ország központi bankjától. Ahogyan azt az egyesület képviselői november 3-án a Twitteren megírták, a Cseh Nemzeti Bank (CNB) azt kifogásolta, hogy az “érme” kifejezést használták a hamarosan kibocsátott ezüst tokenjük megnevezésére.

2018-ban új törvény jelent meg, amely kizárólagos jogokat biztosít a CNB-nek az „érme” szó használatára.

A Cseh Nemzeti Bank hivatalosan megfenyegetett bennünket, hogy ha továbbra is a cseh „ Mince” azaz érme szót használjuk weboldalunkon, bírságot kapunk. A bank azt állítja, hogy kizárólagos monopóliummal rendelkezik a szó használatát illetően,” olvasható a Twitter bejegyzésben.

banner

Martin Leskovjan, a csoport elnöke, a Seznam Zprávy helyi médiának nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Azt mondta, hogy a helyzet „teljesen értelmetlen”.

Az érmét érmének hívjuk”, foglalta össze mondandóját.

A kriptovaluták kiestek a kormány piksziséből

2014 óta a Paralelní Polis a bitcoin egyik jól ismert egyesületévé nőtte ki magát a cseh fővárosban, Prágában és olyan létesítményekkel rendelkezik, mint például egy kávézó, amely BTC fizetéseket is elfogad.

Az ezüst érme a csoport legutóbbi projektjei közé tartozik, mely névleges érték 0,01 BTC (92 dollár) és a fizikai valuta startuppal, a BitNotes-al való partneri kapcsolatukból született. Mindegyik érmén a bitcoin térben jelentős szerepet betöltő három alak egyike látható: Ross Ulbricht, Julian Assange és Aaron Swartz.

Ezzel a projekttel akartunk tisztelegni azon emberek előtt, akik fellázadtak a rendszer ellen és akik munkája jelentősen hozzájárult az internet szabadságához”, írta a mozgalom, a projektről szóló blogbejegyzésében.

A Cseh Köztársaság azonban konzervatívabb megközelítést választott a kriptovaluták számára. Idén augusztusban a hatóságok úgy döntöttek, hogy szigorúbb rendeleteket hoznak, mint amilyeneket az Európai Unió általánosan előír. Az új követelmények értelmében, ha egy kriptovaluta vállalkozás nem regisztrálja tevékenységét, akár 20 000 dolláros bírságot is kaphat. Emellett pedig hivatalosan csak a nemzeti bank használhatja az érme kifejezés bármilyen coin megnevezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.