A csődbe ment BlockFi eladná a 160 millió dolláros bányászhardver hiteleit

A csődbe ment kriptobányászati hitelező platform, a BlockFi azt tervezi, hogy eladja a bitcoin bányászhardverek vásárláshoz kapcsolódó hiteleket.

A bajba jutott kriptovállalatnak mintegy 160 millió dollárnyi, körülbelül 68 000 darab bitcoin bányászgéphez kapcsolódó hitele van, amit el kell adnia.

A new jersey-i székhelyű cég a Bloomberg január 24-i cikke szerint tavaly kezdte meg a licitálási folyamatot a hitelekre. A hírt az ügyet közelről ismerő személyek beszámoló alapján hozták le.
Hozzátették, hogy e hitelek egy része már biztos nem fog teljesülni. Ugyanis a hitelezettek egy része is csődbe ment, és a bányászhardverek árcsökkenése miatt amúgy is alulbiztosítottak.

A BlockFi november végén, az FTX összeomlását követően jelentett be a csődeljárás kezdeményezését.

BlockFi próbál túladni a hitelein

Az elmúlt években a bikapiac kellős közepén az olyan kriptohitelezők, mint például a BlockFi is belevágtak a bitcoin bányászatba. Ezzel a céljuk az volt, hogy tovább erősítsék piaci pozíciójukat és tartalékaikat a digitális kriptoeszközeik növelésével. A Bloomberg szerint a legutóbbi kripto bikafutás óta közel 4 milliárd dollárt gyűjtöttek össze ezeken a hiteleken keresztül.

A kriptobányászati vállalatok további jelentős hitelezői közé tartoztak a New York Digital Investment Group (NYDIG), a Celsius Network, a Galaxy Digital és a Digital Currency Group (DCG).

A 2022-es év azonban borzalmasan rossz volt a kriptobányászok számára. A bányászokat a magas hasharányok és az élesedő verseny, a növekvő energiaárak és a zuhanó Bitcoin árfolyam hármas csapása együttesen érte, és nagyon rossz körülményeket teremtett számukra.

Az ilyen, csődbe ment kriptohitelezőktől és a küszködő bányászati cégektől származó problémás eszközöknek most azonban van piaca. A Grayscale például a Foundryvel közösen egy alapot hozott létre bányászhardverekbe való befektetés céljából. Ezzel jó alkupozíciót szereztek a hardver eszközök piacán, és jó áron tudnak hardvereket vásárolni a bajba jutott cégektől.

Egy másik hír a Blockfi kapcsán, hogy a cég január 23-án megsürgette a bíróságot, hogy hagyja jóvá a tavalyi évi bónuszok kifizetését. Ugyanis a cég a munkavállalók megtartásáért napi küzdelmet vív. A bírósági beadvány szerint Megan Crowell HR igazgató azt mondta, hogy “a digitális kriptopiac hihetetlenül viharos időszaka ellenére a munkavállalóik számára máshol nem szűntek meg az újabb és jobb álláslehetőségek”.

Hozzátette, hogy a “tehetségekért és a jó munkaerőért folytatott háború továbbra is intenzív“, és a munkavállalókat megtartó program jóváhagyását sürgette, hogy megakadályozza a vállalatra nehezedő “fenntarthatatlan” nyomást.
A Crowell javaslata szerint a munkatársak a fizetésük 20-50%-át kitevő bónuszt kapnának, ha január 31-én a cégnél maradnának.