A Facebook leállása megmutatta, hogy a decentralizáció jelenti a jövőt

A közösségi médiaóriás és szolgáltatásai tegnap több órára leálltak. A kriptovaluta rajongók azonnal reagáltak a big tech technikai problémáira. Úgy vélik, ez volt az eddigi legjobb példa a központosított szolgáltatások gyengeségeire.

A Facebook és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, úgy mint az Instagram, a WhatsApp, a Messenger és az Oculus tegnap este több órára elérhetetlenné váltak, a közösségi médiaóriás hálózati problémákra hivatkozott a globális leállással kapcsolatban.

A jelentések szerint a leállás DNS-problémákra vezethető vissza. Egyes információk szerint a Facebook megpróbálta manuálisan újraindítani a szervereket, de ez sem volt egyszerű, hiszen a vállalat dolgozói nem tudtak bejutni az épületbe.

Azóta a Facebook szolgáltatásai helyreálltak, tegnap éjszaka elsőként a Whatsapp vált használhatóvá, majd szép lassan a többi Facebook alkalmazás is. Ez volt egyébként a cég történetének egyik legkomolyabb leállása, amely a közösségi hálózat 2,89 milliárd globális felhasználóját, valamint a kapcsolódó szolgáltatások használóit érintette. 2019-ben a Facebook 14 óráig volt elérhetetlen, míg egy 2008-as kiesés – amikor a szolgáltatásnak még csak 150 millió felhasználója volt – körülbelül egy napig tartott.

Decentralizáció a megoldás

A decentralizált hálózatok és a blokklánc hívei számára a tegnapi hiba jól példázza azt, hogy milyen tömeges leállásokhoz vezethetnek a központosított rendszerek. A blokklánc potenciális alternatívát kínál az ilyen centralizált modellekkel szemben, olyan elosztott, felhasználók által működtetett hálózatokkal, amelyek még a cenzúrának is ellenállnak.

A blokklánc fejlesztők, a bitcoin rajongók és a decentralizáció hívei a Twitteren fakadtak ki.

“A Facebook és az Instagram mai teljes összeomlása, többek között más alkalmazások esetében, jól szemlélteti a központosítás problémáját” – jelentette ki az Unstoppable Domains alapítója és vezérigazgatója, Matthew Gould egy e-mailben. “A decentralizált weben, vagyis a Web 3.0-ban a felhasználók számára könnyebbé válna az adatok és kapcsolatok átvitele más szolgáltatásokra, mivel nem függenének a Facebooktól vagy a Facebook bejelentkezéstől, hogy kapcsolatba lépjenek barátaikkal és családtagjaikkal, vagy használják kedvenc alkalmazásaikat”.

“Bár úgy tűnik, hogy ez a DNS-hez kapcsolódik, emlékeztetnie kell mindenkit arra, hogy miért van szükségünk egy nyitottabb, decentralizáltabb és befogadóbb internetre, amely mentes a zavaroktól és erős védelmet biztosít” – tweetelte az Access Now digitális jogvédő csoport. “Világszerte sokan saját bőrükön tapasztalják az internet leállásának pusztító hatásait”.

Eközben sok bitcoin támogató pezsgőt bontott, miután kiderült, hogy a vezető kriptovaluta piaci kapitalizációja nagyobb lett, mint a Facebooké, miután a közösségi média a leállás miatt rengeteg pénzt elbukott. A zuhanó részvényárfolyam miatt a Facebook piaci kapitalizációja 919 milliárd dollár, míg a bitcoiné 931 milliárd dollár.

A decentralizált közösségi hálózatok gyakori téma a blokklánc térben, az olyan szolgáltatások, mint a Mastodon és a Minds több millió felhasználóval kecsegtetnek egyenként, szemben a masszívan központosított szolgáltatásokkal, mint a Facebook és a Twitter, melyek emberek milliárdjait szolgálják ki. Eközben az Aave decentralizált pénzügyi (DeFi) protokoll a Twitter Ethereum-alapú riválisán dolgozik, a tervek szerint pedig még idén elindul.

Még a Twitter is lát jövőt a térben. A vállalat ugyanis egy “Blue Sky” csapatot finanszíroz, amely egy decentralizált közösségi médiaprotokoll kifejlesztésére összpontosít, Jack Dorsey vezérigazgató pedig köztudottan az egyik legnagyobb bitcoin támogató. Irányítása alatt a Twitter nemrég bitcoin-alapú borravalót vezetett be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük