Kék Ég kezdeményezés: a Twitter-alapító álma az igazságosabb közösségi médiáról

Jack Dorsey Twitter-alapító múlt év decemberben beszélt először a közösségi óriás Kék Ég (Blue Sky) kezdeményezéséről, ami egy még big tech körökben is szokatlan lépés lenne a közösségi média platformok megreformálására.

Dorsey az Oslo Freedom Forum keretében pénteken osztotta meg újfent a Twitter és a közösségi média platformok egyik potenciális jövőjét.

“A blokklánc és a bitcoin a jövőre mutat, egy világra mutat, ahol a tartalom örökké létezik,” magyarázta Dorsey. “Mi már nem a tartalomtárolás üzletágban vagyunk, hanem a felfedezés üzletágában.”

Hogy kissé világosabbá tegyük Dorsey üzenetét, az alapító-ügyvezető a nonprofit Kék Ég kezdeményezéssel egy nyílt Twitter-protokollt kíván létrehozni (egyfajta közösségi blokkláncot/hálózatot), amihez bárki szabadon csatlakozhat, elvehet, hozzáadhat vagy épp a maga előnyére felhasználhat mialatt szabadon hozzáfér az adatokhoz, szemben egy centralizált közösségi platformmal, ahol maga a platform tárolja a tartalmat a saját szerverein és annak kizárólagos tulajdonosa.

“[Blue Sky] egy különálló nonprofit a vállalattól [Twittertől]. Arra koncentrálunk, hogy annak kliensévé váljunk és ezzel egy olyan átfogó szolgáltatást és üzletet építsünk, amihez bárki hozzáférhet és csatlakozhat.”

Hozzátette, már keresik a munkatársakat egy publikus blokklánc platform kifejlesztéséhez, ami a Kék Ég kezdeményezés alapját szolgálja.

“Tudod, ez a fundamentális a bitcoinban és a blokkláncban,” véli Dorsey egy központi szolgáltatóról szerteágazó hálózati szereplőkre való áttérésről. “A kulcsok [értsd: hozzáférés, hatalom, rendelkezés szabadsága] egyre inkább a magánszemélyek kezébe kerül.”

A Twitter jelenlegi formájánál Dorsey szerint fontos a felhasználók személyazonosságának őrzése, mert az garantálja egy egészséges párbeszéd kialakulását, de egyben fontosnak véli a propaganda és a hamis fiókok szűrését gépi tanulással.

“Értékelem a különbséget az anonimitás és a pszeudoanonimitás között. A pszeudoanonimitás beépített személyazonosság. … Meg szeretnénk őrizni,” véli.

Dorsey egyike azon ritka big tech cégvezetőnek, aki alapjaiban látja át miért is forradalmi újítás a bitcoin, mint decentralizált, országoktól független internetpénz és a mögöttes blokklánc technológia, aminek alkalmazhatósága messze túlmutat a BTC monetáris aspektusán. Érti, hogy hálózatokban érdemes gondolkodni a 21. században, központi szereplők, hálózatot futtató kulcsentitások nélkül, ahol a bizalmat open source kódolják és nem egy entitás kredibilitásába helyezik. Természetesen, amit hirdet kannibalizmust is jelent, hiszen fel kell áldozni évek alatt összegyűjtött privát adatot, know-how-t, egy egész vállalkozást a hálózat oltárán és ezzel ‘egy a sok közül’ résztvevőre degradálva a Twittert.

Dorsey az online rendezvényen a 2020 júliusban történt hackre is kitért, mikor egy floridai srác többedmagával befolyásos személyiségek fölött vette át az irányítást és publikált egy bitcoin átverést. Szerinte a “biztonságot nem lehet tökéletesíteni és egy folytonos versenyt jelent” ám “minél több kulcsot adunk az egyének kezébe, annál nagyobb biztonságban leszünk.”

Kapcsolódó: