A Google szerint az AI még mindig nem annyira menő, mint a kripto

AI vs Bitcoin : 0 – 1.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Több európai országban megszünteti a Binance többek közt a monero és a zcash támogatását.  A francia, olasz, lengyel és spanyol Binance felhasználók június 26-tól kezdve már nem tudnak majd vásárolni vagy eladni 12 privátcoint. A megszüntetés oka, hogy a privátcoinok kereskedésére vonatkozó helyi törvényeket és szabályozásokat be kell tartaniuk.

Most derült ki, hogy tavaly szeptemberben a kriptovilágban egy rejtélyes dolog történt. A KuCoin kriptovaluta tőzsde került a figyelem középpontjába egy bizarr tranzakciósorozat után. A népszerű kriptopénz váltó ugyanis véletlenül elképesztő mennyiségű Ethereumot (ETH) – több tízmillió dollár értékben – küldött az Ethereum tokenégetési címére. A hiba okára már több összeesküvés elmélet is született.

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja; a Green Watt Project (link: https://greenwatt.io/hu/ ) a felpéci biogáz üzemet újra indította és már megújuló bioforrásból származó energiából bányásszák a Bitcoint. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából táplálkozó kriptovaluta bányász farm indulását a két alapító jelentette be a TikTokon. Az innováció és a vállalkozói szellem csodával határos módon célba ért. Így egy 6 éve ülő átok tört meg Felpécen és a hanyatló üzem életében is.

Ledgerről Trezorra váltottak az emberek

A hardverpénztárca-gyártó Trezor eladásai hétről hétre 900%-kal az egekbe szöktek.

A Trezor-eladások megugrása mögött az áll, hogy a Ledger olyan új funkciót javasolt, amely aboszolút felháborodást okozott a kripto befektetők körében.

A Ledger által javasolt új (opcionális) fizetős funkciója, a Recover, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy exportálják pénztárcájuk privát kulcsait. Ez segítséget nyújt visszaállítani a tárcát, ha elveszítik a felhasználók a privát kulcsukat. Azonban egyben hozzáférést is biztosít az érmékhez, ha rossz kezekbe kerül.

A kriptopénztárca cég iszonyú kemény kritikával szembesült a közösség részéről. Hiszen az ellenzők szerint a fejlesztés nem kompatibilis a hardvertárca fő koncepciójával, amely azt ígéri, hogy a privát kulcsokat teljes biztonságban tárolja másoktól függetlenül.

A Ledger Recover biztonsági elemeivel kapcsolatos aggodalmak miatt végül a gyártó úgy döntött, hogy elhalasztja szolgáltatása elindítását. Május 23-án Charles Guillemet, a Ledger technológiai igazgatója egy Twitter bejegyzésben kifejtette, hogy a Ledger felgyorsítja a nyílt forrású útitervét, hogy még jobban ellenőrizhető legyen minden tevékenységük. Kérdés, hogy ez mennyit segít majd a közhangulat enyhítésében, ha már most ennyien Trezorra váltottak át a hírek miatt.

AI vs Bitcoin

A mesterséges intelligencia egyre szélesebb körben terjed a lakosság körében. Lassan beszivárog a mindennapi életünk minden területére, azonban az emberek még nem keresik annyira, mint a Bitcoint 2017-ben.

Az “AI” kifejezés iránti érdeklődés minden idők csúcsán van a Google Trends adatai alapján. Ez követi nyomon, hogy az emberek mennyit keresnek bizonyos kifejezésekre. Azonban még mindig messze elmarad a bitcoin abszolút hypejától.

Az alábbi grafikonon három keresési kifejezést hasonlítottak össze: “AI”, “metaverse” és “Bitcoin” szavakat. Ezek voltak technológiai ipar legnyüzsgőbb hívószavai az elmúlt öt évben.

három keresési kifejezést hasonlítottak össze: "AI", "metaverse" és "Bitcoin"

Ami a legfrissebb adatokat illeti, úgy tűnik, hogy az emberek még nem olyan gyakorisággal guglizták az „AI”-t, mint a „Bitcoint” – a mánia igazi csúcsán 2017-ben. A „mesterséges intelligencia” és „AI” kifejezések már régóta, évtizedek óta léteznek, a bitcoin viszont viszonylag új találmány volt 2017-ben a nagyközönség számára.

A metaverzum nem tudott igazán jelentősen magasra törni az elmúlt év során sem. Talán azért, mert sokan még mindig videojátékok helyszínének tekintik, és nem olyasvalaminek, amit az átlagember használhat a hétköznapi életében. Még ha Mark Zuckerberg nem is így látja a jövőt.

Idővel elkerülhetetlen, hogy az AI része legyen életünknek. Ha a trendvonalat nézzük valószínűleg csak idő kérdése, hogy a keresési mennyiségben felülmúlja a Bitcoint. De egyelőre még nem tartunk ott.

Bitcoin a dollárral szembe mozog

Az elmúlt 24 órában újabb esés történt a bitcoin árfolyamában, ami hetes mélypontra vágta a kriptopénz árfolyamát. A digitális eszköznek azonban sikerült eltörölnie ezeket a veszteségeket a következő órákban.

Amióta elérte a kéthetes csúcsot, 28 500 dollárnál a BTC, a bitcoin teljesítménye meglehetősen lehangoló. A kriptovaluta egy nap alatt először 28 000 dollárra zuhant, majd szerdán újabb ezer dollárral csökkent az értéke. A 27 500 dollár leküzdésére tett sikertelen kísérlet után az eszköz csütörtökön ismét gyorsan veszíteni kezdett és 26 500 dollárra csúszott vissza.

A bikáknak azonban sikerült elkapniuk ezt a pillanatot, és több mint 500 dollárral emelték meg az árfolyamot. Így a BTC péntekre 27 000 dollár körül ragadt.

Az amerikai dollárindex (DXY) április vége óta figyelemreméltóan emelkedő tendenciát mutat. A március eleji bankválság óta nem látott szintet ért el a napokban.

Bitcoin a dollárral szembe mozog

A dollárnak ez a felfutása aggodalmat kelt egyre több piaci szereplő körében. A DXY ugyanis a Bitcoinnal erős inverz kapcsolatot tart fenn. Ennek az inverz korrelációnak az a következménye, hogy amikor a dollár emelkedik, a BTC csökken, és fordítva. A diagramon a DXY (kék vonal) és a BTC (narancssárga vonal) éves teljesítményén jól látszik milyen erős ez a kapcsolat.

Jelenleg minden bizonnyal indokolt az a nyugtalanság, hogy milyen nyár várhat ránk, ha folytatódik a dollár emelkedő trendje. Amikor a DXY utoljára e szintek fölé emelkedett, a BTC 20 000 dollár alatt volt.

A felszínen ez azt jelentené, hogy a bitcoinra még mindig meglehetős, mély korrekció várhat mielőtt bármilyen remény is felmerülne az emelkedő trend kapcsán. Mélyebbre pillantva azonban kezdenek megjelenni olyan eltérő jelzések, amelyek arra utalnak, hogy ez a dollár emelkedés a végéhez közeledhet.

Távolabbról szemlélve az eseményeket, tökéletes a kép

Egy júniusi visszahúzás az alacsonyabb 20 000 dolláros szintre egyesek szerint óriási ajándék lenne.

Az elemzők szerint a likviditás ismét szűkül az Egyesült Államok adósságplafonjának emelése után, így a kriptovaluta piacok visszaesésre készülnek. A Federal Reserve zsugorítja a mérlegét, ami több száz milliárd dollárt von el a pénzügyi rendszerből, és nyomást gyakorolhat a kriptovaluták áraira a következő hónapokban.

Úgy tűnik, hogy a kereskedők előrejelzései lehet igazodnak a jelenlegi piaci realitásokhoz, mivel a Bitcoin éppen az első negatív hónapját zárta 2023-ban. A Bitcoin május végén 8%-os eséssel zárt, ami 2022 novembere óta a legrosszabb hónap volt.

Pozitívumként említhető azonban, hogy a Santiment elemzőcég rámutatott arra, hogy továbbra is egyre több Bitcoin kerül át offline tárcákba. Bár nem tökéletes mutató, a tőzsdéken lévő érmék csökkenése általában a jövőbeli emelkedésre utal.

A havi grafikont elemezve pedig egy tökéletesen felépített 4 éves ciklus korai szakasza rajzolódik ki

A havi grafikont elemezve pedig egy tökéletesen felépített 4 éves ciklus korai szakasza rajzolódik ki.